Padina proslavljala

14. augusta 2014
Tokom proslave „Dani Padine“, meštani Padine i ostali posetioci mogu da posete više od 20 glavnih i pratećih događaja.

Prilikom proslave dana Padine, 8.-10. avgusta, posetiocima je ponuđen bogat program. Proslava je počela drugog vikenda u avgustu a vrhunac se očekuje tek u septembru, jer je Dan Padine 11. septembar.

Prošli vikend je bio ispunjen koncertima i raznim zabavnim, sportskim, gastronomskim i kulturnim događajima. Prvog dana proslave u Sportskom centru Dolina, održan je koncert rok muzike. Nastupali su rok grupe Night fever, Nepoznati izvođač i Nebo. Zvezda večeri bio je Alen Islamović, bivši pevač grupe Bijelo dugme.

Drugog dana proslave, u prostorijama Galerije, koja deluje u okviru Doma kulture Mihala Babinke u Padini, otvorena je kolektivna izložba padinskih umetnika

Ljubitelji umetnosti će imati mogućnost da pogledaju izložbu tokom sledeće dve nedelje. Predstavljena su dela 25 autora a po prvi put izložene su drvene skulpture.

Prisutnima se na svečanom otvaranju obratila Ana Sladeček, direktorka padinskog Doma kulture. Izrazila je zadovoljstvo da pored slika naivne umetnosti sada imaju i umetnička dela iz drugih oblasti umetnosti. U ime slikara, prisutnima se obratio slikar naive Pavel Povolni – Juhas.

Slikama naivne umetnosti predstavili su se: Mihal Povolni, Marci Marko, Juraj Ljavroš, Pavel Povolni – Juhas, Pavel Ljavroš, Ana Kotvaš, Martin Pap, Jan Husarik, Jan Bačur, Marija Hlavata – Pavelka, Vladimir Galas, Vesna Sabo, Magdalena Toman, Pavel Ljavroš ml., Bisera Petraš, Eva Ljavroš, Janko Širka, Jan Šimek i Ana Tot. Umetničkim delima iz drugih oblasti umetnosti predstavili su se: Anka Karlečik, Martin Markuš, Dalila Ljavroš, Sanja Valent, Ljiljana Galas i Nataša Marko.

Svečanosti otvaranja doprineli su članovi muškog kamernog sastava Viljama Figuša Bistrog, devojačka pevačka grupa koja deluje u okviru OŠ Maršala Tita i narodni orkestar, koji deluje u okviru Doma kulture u Padini pod vodstvom Janka Tomeka.

Nakon izložbe održan je celovečernji kulturno-umetnički program sa gostima iz Buzitke, Republike Slovačke. Folklorni i pozorišni sastav Dubkačik iz Buzitke, izveo je splet narodnih igara i pesama.

U Domu kulture Mihala Babinke, prisutne je najpre pozdravila direktora DK Ana Sladeček a zatim predsednik opštine Buzitka, Helena Struharik – Šefčik, pričajući o saradnji sa Domom kulture u Padini i istoriji Opštine Buzitka. „Buzitka je malo selo između Lučenca i Filjakova u Novohradskoj oblasti, koja skriva dugu istoriju. Prvi pisani podaci o Opštini datiraju iz 1350. godine pod nazivom „Bozita govori da nije bilo lako“. Opština je dugo vremena pripadala imanju Kohariov, Coburgov ili susednoj opštini Prša. Samostalnost je stekla tek 1957. godine. Prema poslednjim podacima o stanovništu, u Opštini živi oko 500 Slovaka.“ – izjavila je Struhar – Šefčik. Mali broj Slovaka nije prepreka funkcionisanju brojnih udruženja. Takvo udruženje je Folklorni i pozorišni sastav Dubkačik, koji postoji od 1926. godine a aktivno deluje od 1993. Bez njega je kulturni i društveni život u ovoj opštini nezamisliv. U trenutnom sastavu deluje nepune tri godine tokom kojih je zabeležio brojne uspešne nastupe u Slovačkoj i u inostranstvu. FaDS Dubkačik deluje pod vodstvom Ljuboslava Salaja a najmlađa grupa pod vodstvom Mgr. Veronike Stančik.

Padinčani su početkom 2014. godine posetili Buzitku tako da je prema rečima Helene Struharik-Šefčik, ovo bila uzajamna poseta i početak još bolje saradnje u oblasti kulture i šire.

Drugi dan proslave završen je koncertom rok muzike u sportskom centru Dolina. Nastupale su grupe Marlijevo Čudo, Valentino i DJ Aca.

Treći dan proslave je već tradicionalno rezervisan za gulašijade. U dvorištu FK Dolina održano je takmičenje za najbolji gulaš a organizovane su i razne atrakcije za porodice sa decom. Takmičenje u kuvanju gulaša održano je po 17. put.

Ovogodišnja gulašijada je imala međunarodni karakter, jer su po prvi put učestvovali i kuvari iz Rajeckih toplica, Republike Slovačke. Gulašijada je zabeležila rekordan broj učesnika, čak 53.

Učesnici su koristili svoje tajne recepte i sastojke, koje nam nisu odali. Ono što je bilo zajedničko jeste smeh, ljubav i dobra atmosfera i uprkos takmičarskom duhu.

Gulaše je ocenjivao žiri u sastavu Mihala Garafijata, Jana Praskača, Mihala Kotvaša, Katarine Petraš, Paula Petroviča i Jana Vika. Najbolji gulaš skuvala je grupa pod vodstvom kuvara Jana Strehovskog.

Nakon proglašenja pobednika, sledila je Tortijada u organizaciji Udruženja žena iz Padine. Ovogodišnja 9. po redu Tortijada, imala je humanitarni karakter. Sredstva prikupljena od prodaje torti, poklonjena su za rehabilitaciju Monike Kotvaš iz Padine. Ova humanitarna akcija organizovana je na predlog padinskih žena, koje su po prvi put učestvovale na Tortijadi.

Nakon tortijade, sledio je kratak kulturno-umetnički program, u okviru kojeg su nastupali članovi Doma kulture Mihala Babinke i đaci osnovne škole Maršala Tita.

U uvodnom delu nastupali su najmlađi, đaci nižih razreda padinske osnovne škole, izvodeći koreografiju Ane Halaj. Devojačka pevačka grupa pod vodstvom Janka Tomeka, opevala je splet narodnih pesama a nastupale su i pevačice Jana Galas i Iveta Petrovič. Na kraju publika je bila oduševljenja nastupom članova folklornog sastava koji deluje u okviru Doma kulture u Padini.

Nakon programa, posetioci su se zabavljali uz narodnu muziku grupe Maks.

Proslavu Dani Padine, pored domaćina, posetili su brojni gosti iz naše zemlje i inostranstva.

Organizator manifestacije je Mesna zajednica uz pomoć predstavnika svih udruženja, koja deluju u okviru Mesne zajednice. Suorganizator proslave je FK Dolina.

 

Finansije za realizaciju manifestacije obezbedili su Opština Kovačica i Ured za Slovake iz inostranstva a prijatelji manifestacije su TOOK, Dom kulture Mihala Babinke, Opštinska biblioteka – odeljenje u Padini, Omladinski klub Padina, Udruženje poljoprivrednika i Udruženje žena.

 

Olja Glozik - Jonaš; prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentáre

Post new comment

Obsah tohto políčka je súkromný a nebude dostupný verejnosti.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.