GOVOR PREDSEDNIKA SVETSKOG UDRUŽENJA SLOVAKA PRILIKOM PRVE POSETE ZKVS

Vladimir Skalski, predsednik SZSZ
20. oktobar 2010

Cenjeni gosti, prisutni, dragi prijatelji, 

počastvovan sam što mogu biti učesnik ovako značajnog događaja. U Vojvodini gde živi najvitalnija enklava Slovaka u svetu koja i nakon neverovatnih 2,5 stoleća izvan granica Slovačke čuva svoj jezik, identitet i tradiciju, nekada čak i sa većim entuzijazmom nego u svojoj staroj domovini, i ima strukturalizovan kulturni život, obrazovanje i razvijene institucije a kao takva predstavlja raritet u slovačkom svetu. Međutim čast mi je što se nalazim ne samo  u Vojvodini već i u najmlađoj ustanovi slovačke nacionalne manjine koja je po mom mišljenju predstavnik budućnosti i perspektive - odlikuje je stručnost, želja za moderizacijom i spremnost da savlada izazove 21. veka. A to možemo potvrditi i na osnovu današnje prezentacije gde se prepliće budućnost koju predstavlja informaciona tehnologija i najnoviji trendovi u arhiviranju, sa prošlošću - kulturnim nasleđem koje se mora neizbežno čuvati zbog toga što bi smo ga vremenom mogli, jednostavno ali i za sva vremena, izgubiti.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je nakon Istraživačkog zavoda Slovaka u Mađarskoj samo druga ustanova ovakvog tipa u slovačkom svetu, a u mnogome je pak za kratak vremenski period svog postojanja uspeo da podigne ovu delatnost na viši nivo. Ne samo izvanrednim naučnim radom već i komunikacijom sa stručnom i širokom javnošću.

Svetsko udruženje Slovaka u dijaspori kao krovna organizacija dva miliona Slovaka u inostranstvu ikoja udružuje preko sto najvećih i najvažnijih slovačkih organizacija i ustanova iz 24. država, takođe shvata značaj kompetentnosti u svom radu. Upravo zbog toga je Udruženje osnovalo Radnu grupu za nauku i istraživanje, od koje lično ja puno toga očekujem, a njena predsednica je upravo direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Milina Sklabinski, što ujedno potvrđuje način na koji posmatramo delatnost ove ustanove.

Ali prednost Zavoda je ne samo direktorka već i ceo tim, mali trijo koji sačinjavaju šarmantne dame koje sa velikim entuzijazmom rade u korist cele vaše manjine. Zavod koji odlikuje ne samo visoko funkcionalna i kompetentna struktura nego i stil - što najbolje potvrđuje uređen poslovni prostor, prijatan azil za kulturu, na kojma vam  ostatak dela slovačkog sveta koji se rasprostire na svim kontinentima osim  Antarktide, može samo  pozavideti. Ustvari ne samo pozavideti već bi smo se prvenstveno mogli inspirisati...

Hvala vam na pozivu i na mogućnosti da vam se obratim. Sa velikim interesovanjem željno isčekujem informacije o bazi podataka.

U Novom Sadu 27. septembra 2010.

 

Vladimir Skalski,

predsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori

Vice-President of Europeans Throughout The World