Promocija knjige Eterizacija van konTEKSTa Zdenke Valent Belić

27. septembar 2018

U četvrtak 27. septembra 2018. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće se prezentacija knjige poezije Eterizacija van konTEKSTa Zdenke Valent Belić. Istovremeno otvoriće izložbu grafika Jane Vjergove, čije reprodukcije radova ilustruju prvu knjigu poezije Zdenke Valent Belić. 

Stručno mišljenje za knjigu Zdenke Valent Belić: 

ETERIZACIJA, van konTEKSTa

Iako nije obiman, uz to je i prvi, pesnički rukopis Zdenke Valent Belić ima jasnu duhovnu i pesničku dimenziju.

Poznato je da je pisanje mentalni proces, ali, istovremeno, i estetska prerada pesnikovih shvatanja i doživljaja sveta i simbolička komunikacija s tim svetom, kao i sa drugima. Otuda u podnaslovu insistiranje na dvojnosti TEKST i KONTEKST. Pesniku je dovoljan tekst, ali za njegovo razumevanje neophodan je kontekst. Pesnikova nastojanja su vrlo bliska paralingvističkim a suprotna praktičnim i epistemološkim kodovima. U suštinu, to su estetske poruke koje imaju vrednost same po sebi, nemaju samo prenosnu funkciju da upućuju na smisao.

Eterizacija Zdenke Valent Belić je u potrazi za identitetom Ja i Drugog Ja. Iz naslova je već očigledna fluidnost Ja-identiteta. Tim je izgubljenost individue veća, a njena nastojanja da se prepozna apsurdna. I pored tog saznanja, lirski subjekt ne pada u depresiju, mada nema povoda za radost, već samo za tugu. Prepoznaje Ništavilo, ali mu se ne predaje. Spašava se sanjanjem. Ne samo zbog toga, nego i zbog sve prisutne praznine (prazan prostor je metafizički prostor), ova poezija je metafizička.

Zdenka Valent Belić se smelo uputila u avanturu Teksta. To je putovanje kroz središte razuma, ali i srca. U središtu Teksta je carstvo samoće. Jedini suvereni vladar je Imaginacija. Ona je mogućnost da se prevaziću neuroze, da se ojača Duh, kako bi se pesnik otisnuo u slobodan prostor, eteričan, metaforičan, koji je za njega jedina stvarnost i najvažniji razlog za postojanje.

 

dr Zoran Đerić  

 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.