Na festivalu dečije popularne muzike Leti pesmo, leti je pobedilo Leto, drago leto

19. decembar 2013
U nedelju 15.decembra je protekao 15. pokrajinski festival slovačke popularne muzike za decu Leti pesmo, leti

Na svečanom otvaranju festivala sa nekoliko reči se najpre obratio predsednik Saveta Mesne zajednice u Kovačici Martin Zloh a zatim je prisutne pozdravila predsednica NSSNM u Srbiji Ana Tomanova – Makanova, koja je izjavila da će festival ubuduće otvarati deca, odnosno prošlogodišnji pobednici. Ovogodišnji festival je svečano otvorila prošlogodišnja pobednica Iveta Petrovič iz Padine.

U nedelju se u Domu kulture u Kovačici moglo čuti 16 kompozicija 13 autora iz Bačkog Petrovca, Selenče, Pivnice, Kisača, Novog Sada, Padine i Kovačice. Učesnici su se takmičili za nagradu žirija i nagradu publike. Kompozicije, kao i interpretaciju solista ocenjivala je stručna komisija, u čijem sastavu su bili Jarmila Juricova – Stupavski, Marina Kanjova i Pavel Tomaš ml. Tekstove je ocenjivala profesorka slovačkog jezika i literature Zuzana Lenhart.

Na osnovu mišljenja stručne komisije, pobedničku kompoziciju napisala je Milina Sklabinski. Autor teksta pobedničke kompozicije Leto, drago leto je Mariana Bodyova, u interpretaciji Martina Javornjika iz Kulpina. Druga i treća nagrada za kompoziciju pripala je Kovačičanima Tornjoš Adamu i Šofranek Janu za pesmu Maskenbal a Halupa Jaroslavu za pesmu Bolešljive note.

Milina Sklabinská a Martin Javorník

Prva nagrada za interpretaciju pripala je Aleksandri Vašek za izvođenje pesme Poslastice za sovu, kompozitora Željka Suhaneka i tekstopicsa Viere Tornjoš. Drugu nagradu za interpretaciju, dobila je Iveta Kovač iz Bačkog Petrovca za pesmu Priča, od tekstopisca i kompozitora Samuela Kovača ml. a treću nagradu za interpretaciju dobila je Dušana Babinjec iz Kovačice za pesmu Trinaest, od autora Ane Kukučkove i kompozitora Jaroslava Halupu. Najbolji tekst, po mišljenju stručne komisije, Prolećni stihovi i zlatna kiša, napisala je Elena Hložan iz Bačke Palanke.

Alexandra Vašeková

Nagradu publike za interpretaciju dobila je Andrea Babkova iz Kovačice za pesmu Maskenbal, od kompozitora Adama Tornjoša i Jana Šofranka, koji je napisao i tekst. Publika je ocenila da su najlepšu kompoziciju na ovogodišnjem festivalu napisali Jan i Željko Halupa iz Kovačice, naziv kompozicije je Božićna pesma, tekst je napisala Vesna Halupova a pesmu je odpevala Valentina Halupova.

Solisti su pevali uz pratnju sedmočlanog orkestra, čiji dirigent je bio Jan Petraš iz Padine, koji je ujedno i aranžer nekoliko kompozicija. Ove godine se orkestru pridružio i trio duvačke sekcije iz Zrenjanina. Osim orkestra, solisti su imali i pratnju hora Osnovne škole Mladih pokolenja iz Kovačice, koji broji 60 članova a čiji dirigent je nastavnik muzičke kulture Pavel Tomaš st.

Organizatori festivala su Dom kulture 3. Oktobar i Osnovna škola Mladih pokolenja iz Kovačice a festival su finansirali Ured za Slovake u inostranstvu, NSSNM u Srbiji, ZKVS i Opština Kovačica.

Tokom priprema festivala Leti pesmo, leti, sve kompozicije su snimljene na CD, koji će sadržati najlepše kompozicije sa poslednjih tri festivala.

Godine 2011. kada je festival savremene muzike za decu Leti pesmo, leti, obeležio 20. godišnjicu od osnivanja, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je izdao CD, koji sadrži 17 izabranih pesama sa nekoliko dotadašnjih festivala. Ovaj festival je prvi put održan 1991. godine i u početku je bio lokalnog karaktera. NSSNM je festival proširio na celu nacionalnu manjinu. Ideju za osnivanje festivala dali su Pavel Tomaš st. iz Kovačice i Jan Petraš iz Padine.

Olja Glozik - Jonaš

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je dvobroj 5 - 6 / 2019 Novog života!
V dôsledku ťažkého ochorenia, dnes 4. júla 2019 vo veku 70 rokov nás navždy opustil náš popredný výtvarný umelec Pavel Pop.
Podporujúc výtvarné umenie aj súčasných slovenských umelcov, Ústav poskytol priestory na prezentáciu prác mladej umelkyne Emílie Valentíkovej.
V slávnostnej sieni Miestneho spoločenstva v Selenči sa 25. júna 2019 uskutočnilo 1. zasadnutie Organizačno-správnej rady 39. Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč.
26. Dečiji folklorni fesival „Zlata brana” je održan od 21. do 23 juna 2019. godine u Kisaču u organizaciji Ustanove za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Kisač.
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”