IN MEMORIAM

2. januar 2014
Dana 2. januara 2014 nakon duže i teške bolesti preminula je značajna ličnost Slovaka iz Mađarske Anna Ištvánová (1955-2014).

Ana Ištvanova je bila izvršna predsednica Čabjanske organizacije Slovaka i direktor Doma slovačke kulture. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i ustrajnosti realizovani su brojni kompleksni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu.

Sa dubokim žaljenjem u srcu obaveštavamo, da nas je 2. januara 2014. nakon duge i teške bolesti zauvek napustila jedinstvena ličnost Slovaka i Mađara Ana Ištvanova (1955-2014).

Anna Ištvánová

Ana Ištvanova potiče iz slovačke porodice, završila je slovačku osnovnu školu u rodnom Slovačkom Komlošu. Nakon diplomiranja u slovačkoj gimnaziji u Bekeš Čabi primljena je na Filozofski fakultet Univerziteta Komenskog u Bratislavi, i diplomirala na Katedri za slovački jezik i literaturu. Po dobijanju diplome vratila se na prostor Donje zemlje, u Bekeš Čabu, i od tada je svojom složenom i mnogostranom aktivnošću ispunjavala svoju značajnu misiju među Slovacima u Mađarskoj i na celoj Donjoj zemlji. Počela je raditi u Župnom prosvetnom centru Balinta Balasiija kao prosvetna službenica. I pored zaposlenja nastavlja sa obrazovanjem, vodila je Slovački klub prosvetnog centra i ispunjavala više odgovornih funkcija i u društvenom životu. Zalagala se i branila mnoga stanovišta u državnim i javnim institucijama u Bekeškom okrugu. Kad god je bilo moguće, uvek je promovisala interese Slovaka u Mađarskoj boreći se za dobrobit svoje zajednice. Bila je službenica u Regionalnom školskom centru za slovačko nacionalno obrazovanje.

Mnogo godina je Ana Ištvanova bila član predsedništva i podpredsednica Saveza Slovaka u Mađarskoj, bila je uključena u rad slovačkih samouprava u Mađarskoj i u aktivnosti građanskih organizacija. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i izdržljivosti realizovani su brojni složeni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu. Takođe je Ana Ištvanova obavljala poslove predsednice Čabjanske organizacije Slovaka i direktorke Doma slovačke kulture – Regionalnog prosvetnog centra CSSM. Dobila je visoko državno odlikovanje Mađarske republike (Mala medalja Giorgia Besenieiho, Za narodnost) i Slovačke republike (Mala medalja sv.Gorazda i Cena ministra kulture SR) i bila je prvi laureat Nagrade Ondreja Štefanka.

Mnogo će nam nedostajati. Neka joj je večna slava!

Oslovma.hu

Oslovma.hu; Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V areáli hložianskeho amfiteátra 15. júna 2019 sa uskutočnil 49. ročník Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj...
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.