IN MEMORIAM

2. januar 2014
Dana 2. januara 2014 nakon duže i teške bolesti preminula je značajna ličnost Slovaka iz Mađarske Anna Ištvánová (1955-2014).

Ana Ištvanova je bila izvršna predsednica Čabjanske organizacije Slovaka i direktor Doma slovačke kulture. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i ustrajnosti realizovani su brojni kompleksni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu.

Sa dubokim žaljenjem u srcu obaveštavamo, da nas je 2. januara 2014. nakon duge i teške bolesti zauvek napustila jedinstvena ličnost Slovaka i Mađara Ana Ištvanova (1955-2014).

Anna Ištvánová

Ana Ištvanova potiče iz slovačke porodice, završila je slovačku osnovnu školu u rodnom Slovačkom Komlošu. Nakon diplomiranja u slovačkoj gimnaziji u Bekeš Čabi primljena je na Filozofski fakultet Univerziteta Komenskog u Bratislavi, i diplomirala na Katedri za slovački jezik i literaturu. Po dobijanju diplome vratila se na prostor Donje zemlje, u Bekeš Čabu, i od tada je svojom složenom i mnogostranom aktivnošću ispunjavala svoju značajnu misiju među Slovacima u Mađarskoj i na celoj Donjoj zemlji. Počela je raditi u Župnom prosvetnom centru Balinta Balasiija kao prosvetna službenica. I pored zaposlenja nastavlja sa obrazovanjem, vodila je Slovački klub prosvetnog centra i ispunjavala više odgovornih funkcija i u društvenom životu. Zalagala se i branila mnoga stanovišta u državnim i javnim institucijama u Bekeškom okrugu. Kad god je bilo moguće, uvek je promovisala interese Slovaka u Mađarskoj boreći se za dobrobit svoje zajednice. Bila je službenica u Regionalnom školskom centru za slovačko nacionalno obrazovanje.

Mnogo godina je Ana Ištvanova bila član predsedništva i podpredsednica Saveza Slovaka u Mađarskoj, bila je uključena u rad slovačkih samouprava u Mađarskoj i u aktivnosti građanskih organizacija. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i izdržljivosti realizovani su brojni složeni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu. Takođe je Ana Ištvanova obavljala poslove predsednice Čabjanske organizacije Slovaka i direktorke Doma slovačke kulture – Regionalnog prosvetnog centra CSSM. Dobila je visoko državno odlikovanje Mađarske republike (Mala medalja Giorgia Besenieiho, Za narodnost) i Slovačke republike (Mala medalja sv.Gorazda i Cena ministra kulture SR) i bila je prvi laureat Nagrade Ondreja Štefanka.

Mnogo će nam nedostajati. Neka joj je večna slava!

Oslovma.hu

Oslovma.hu; Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.