IN MEMORIAM

2. januar 2014
Dana 2. januara 2014 nakon duže i teške bolesti preminula je značajna ličnost Slovaka iz Mađarske Anna Ištvánová (1955-2014).

Ana Ištvanova je bila izvršna predsednica Čabjanske organizacije Slovaka i direktor Doma slovačke kulture. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i ustrajnosti realizovani su brojni kompleksni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu.

Sa dubokim žaljenjem u srcu obaveštavamo, da nas je 2. januara 2014. nakon duge i teške bolesti zauvek napustila jedinstvena ličnost Slovaka i Mađara Ana Ištvanova (1955-2014).

Anna Ištvánová

Ana Ištvanova potiče iz slovačke porodice, završila je slovačku osnovnu školu u rodnom Slovačkom Komlošu. Nakon diplomiranja u slovačkoj gimnaziji u Bekeš Čabi primljena je na Filozofski fakultet Univerziteta Komenskog u Bratislavi, i diplomirala na Katedri za slovački jezik i literaturu. Po dobijanju diplome vratila se na prostor Donje zemlje, u Bekeš Čabu, i od tada je svojom složenom i mnogostranom aktivnošću ispunjavala svoju značajnu misiju među Slovacima u Mađarskoj i na celoj Donjoj zemlji. Počela je raditi u Župnom prosvetnom centru Balinta Balasiija kao prosvetna službenica. I pored zaposlenja nastavlja sa obrazovanjem, vodila je Slovački klub prosvetnog centra i ispunjavala više odgovornih funkcija i u društvenom životu. Zalagala se i branila mnoga stanovišta u državnim i javnim institucijama u Bekeškom okrugu. Kad god je bilo moguće, uvek je promovisala interese Slovaka u Mađarskoj boreći se za dobrobit svoje zajednice. Bila je službenica u Regionalnom školskom centru za slovačko nacionalno obrazovanje.

Mnogo godina je Ana Ištvanova bila član predsedništva i podpredsednica Saveza Slovaka u Mađarskoj, bila je uključena u rad slovačkih samouprava u Mađarskoj i u aktivnosti građanskih organizacija. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i izdržljivosti realizovani su brojni složeni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu. Takođe je Ana Ištvanova obavljala poslove predsednice Čabjanske organizacije Slovaka i direktorke Doma slovačke kulture – Regionalnog prosvetnog centra CSSM. Dobila je visoko državno odlikovanje Mađarske republike (Mala medalja Giorgia Besenieiho, Za narodnost) i Slovačke republike (Mala medalja sv.Gorazda i Cena ministra kulture SR) i bila je prvi laureat Nagrade Ondreja Štefanka.

Mnogo će nam nedostajati. Neka joj je večna slava!

Oslovma.hu

Oslovma.hu; Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Vyšlo ďalšie číslo slovenského študentského časopisu literárnych prác z detskej literatúry ktorý nesie názov Čar(b)ológ.
U sredu 20. marta 2019. godine u Državnoj naučnoj biblioteci u Banskoj Bistrici je održana prezentacija “Slovčkog svetskog kalendara”
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov ako jeden zo spoluorganizátorov vyzýva kreatívnych, inovatívnych a skúsených záujemcov, aby navrhli tohtoročnú koncepciu celomenšinových festivalov.
Od četvrtka do subote tri dečije predstave i opštinska smotra recitatora.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov spolu s ďalšími organizátormi festivalu vyzývajú folklórne súbory, spevácke skupiny a orchestre, aby sa zúčastnili 49. Folkórneho festivalu Tancuj, tancuj...
U sredu 13 marta 2019. godine je Kancelarija za Slovake u dijaspori u saradnji sa Galerijom „Artem“ organizovala svečano otvaranje slika akademskog grafičara i slikara Pavela Popa iz Novog Sada.
U okviru 12. godišta manifestacije Antićevi dani u četvrtak 14. marta u Kulturnom centru Novog Sada priredili su veče Antić i savremenici posvećen antologiji Rovina spieva = Raspevana ravnica.
Kulturni centar Novog Sada orgnizuje od 13. do 15. marta 2019. godine 12. Antićeve dane posvećene sećanju na istaknutog vojvođanskog i srpskog pesnika Miroslava Antića.
U četvrtak 7. marta je u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu održana zajednička prezentacija izdavačke delatnosti četiri zavoda za kulturu.
Tradicionalni deo Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu je i izložba „Art expo” u okviru koje su ove godine izlagali i predstavnici savremene likovne umetnosti vojvođanskih Slovaka.