IN MEMORIAM

2. januar 2014
Dana 2. januara 2014 nakon duže i teške bolesti preminula je značajna ličnost Slovaka iz Mađarske Anna Ištvánová (1955-2014).

Ana Ištvanova je bila izvršna predsednica Čabjanske organizacije Slovaka i direktor Doma slovačke kulture. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i ustrajnosti realizovani su brojni kompleksni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu.

Sa dubokim žaljenjem u srcu obaveštavamo, da nas je 2. januara 2014. nakon duge i teške bolesti zauvek napustila jedinstvena ličnost Slovaka i Mađara Ana Ištvanova (1955-2014).

Anna Ištvánová

Ana Ištvanova potiče iz slovačke porodice, završila je slovačku osnovnu školu u rodnom Slovačkom Komlošu. Nakon diplomiranja u slovačkoj gimnaziji u Bekeš Čabi primljena je na Filozofski fakultet Univerziteta Komenskog u Bratislavi, i diplomirala na Katedri za slovački jezik i literaturu. Po dobijanju diplome vratila se na prostor Donje zemlje, u Bekeš Čabu, i od tada je svojom složenom i mnogostranom aktivnošću ispunjavala svoju značajnu misiju među Slovacima u Mađarskoj i na celoj Donjoj zemlji. Počela je raditi u Župnom prosvetnom centru Balinta Balasiija kao prosvetna službenica. I pored zaposlenja nastavlja sa obrazovanjem, vodila je Slovački klub prosvetnog centra i ispunjavala više odgovornih funkcija i u društvenom životu. Zalagala se i branila mnoga stanovišta u državnim i javnim institucijama u Bekeškom okrugu. Kad god je bilo moguće, uvek je promovisala interese Slovaka u Mađarskoj boreći se za dobrobit svoje zajednice. Bila je službenica u Regionalnom školskom centru za slovačko nacionalno obrazovanje.

Mnogo godina je Ana Ištvanova bila član predsedništva i podpredsednica Saveza Slovaka u Mađarskoj, bila je uključena u rad slovačkih samouprava u Mađarskoj i u aktivnosti građanskih organizacija. Zahvaljujući njenoj preduzimljivoj, svestranoj ličnosti, marljivosti i izdržljivosti realizovani su brojni složeni projekti i kulturno-prezentacioni poduhvati kod nas i u inostranstvu. Takođe je Ana Ištvanova obavljala poslove predsednice Čabjanske organizacije Slovaka i direktorke Doma slovačke kulture – Regionalnog prosvetnog centra CSSM. Dobila je visoko državno odlikovanje Mađarske republike (Mala medalja Giorgia Besenieiho, Za narodnost) i Slovačke republike (Mala medalja sv.Gorazda i Cena ministra kulture SR) i bila je prvi laureat Nagrade Ondreja Štefanka.

Mnogo će nam nedostajati. Neka joj je večna slava!

Oslovma.hu

Oslovma.hu; Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Vo štvrtok 24. októbra 2019 o 17.00 hod. v miestnostiach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiadame príležitostný program vyhodnotenia 9. ročníka fotosúbehu.
V nedeľu sa zavreli brány 16. ročníka Divadelného festivalu Zuzany Kardelisovej v Kysáči, ktorý organizuje Ustanovizeň pre kultúru a vzdelávanie Kultúrne centrum Kysáč.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na podávanie návrhov na programovú činnosť Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov za rok 2020.
Dnes v Kysáči začína 16. ročník festivalu ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami zobrazujúcimi postavenie a poslanie ženy v spoločnosti v organizácii Kultúrneho centra Kysáč.
Slováci v Srbsku si od 27.09. do 1.10. sériou podujatí pripomenuli 100.výročie založenia najstaršej vzdelávacej inštitúcie Slovákov v zahraničí - Gymnázia Jána Kollára.
U petak 27. septembra je u galeriji ZKVS otvorena nesvakidašnja izložba šestorice naivnih umetnika, predstavnika kovačičke škole naivne umetnosti i istaknutich srpskih naivnih slikara.
U petak, 27. septembra, u Centru slovenskih kulutura pri Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, održana je promocija časopisa za književnosti i kulturu „Novi život“.
U petak 27. septembra 2019. godine u 18h, u galeriji ZKVS biće svečano otvorena izložba slika pod nazivom SLOVAČKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO.
U subotu 21. septembra 2019. godine održan je 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u organizaciji Kulturnog centra Kisač.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu