Poziv na Međunarodnu konferenciju Istorijski aspekti života Slovaka sa Donje zemlje

10. januar 2014
Kulturno i naučno društvo Ivana Kraska dodeljuje cenu Ondreja Štefanka i organizuje mađunarodnu konferenciju Istorijski aspekti života Slovaka sa Donje zemlje

U znak sećanja na pisca, društvenog aktivistu i značajnog vođu Slovaka iz Donje zemlje Ondreja Štefanka, Kulturno i naučno društvo Ivana Kraska u Nadlaku u saradnji sa Svetskim udruženjem Slovaka u inostranstvu odlučilo je da osnuje Nagradu Ondreja Štefanka, koja se od 2009. godine dodeljuje dvema ličnostima iz slovačkog sveta.

Istovremeno će pored dodeljivanja Nagrade Ondreja Štefanka 2014. godine, biti organizovana i međunarodna konferencija.

Istorijski aspekti života Slovaka iz Donje zemlje

koja će se održati 21.- 22. marta 2014. godine u Nadlaku, Rumunija.

Srdačno Vas pozivamo na konferenciju, čiji cilj je prezentovanje, obeležavanje i sagledavanje različitih aspekata društveno - političnog, kulturnog i verskog života Slovaka iz Donje zemlje.

Predstavljeni radovi, sakupljeni od strane stručnjaka za različite aspekte života Slovaka iz Donje zemlje za vreme njihovog postojanja na ovom regionu, biće objavljeni u zbirci.

Organizatori će za sve učesnike ovog poduhvata obezbediti smeštaj i hranu.

Nakon slanja Vaše prijave, koju očekujemo do 10. februara 2014. godine, poslaćemo vam potvrdu o prijemu, program i raspored.

Nadamo se da Vam je tema konferencije interesantna i da će te sa ostalim učesnicima ovog poduhvata podeliti Vaše znanje i poglede u ovoj oblasti.

 

                                    

Prof. Ivan Miroslav AMBRUŠ, predsednik KVSIK i

Mgr. Pavel HLASNIK, prvi podpredsednik DZSČR

                                                                           

Prijava na konferenciju se nalazi tu: Prihláška

 

Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.