Poziv na Međunarodnu konferenciju Istorijski aspekti života Slovaka sa Donje zemlje

10. januar 2014
Kulturno i naučno društvo Ivana Kraska dodeljuje cenu Ondreja Štefanka i organizuje mađunarodnu konferenciju Istorijski aspekti života Slovaka sa Donje zemlje

U znak sećanja na pisca, društvenog aktivistu i značajnog vođu Slovaka iz Donje zemlje Ondreja Štefanka, Kulturno i naučno društvo Ivana Kraska u Nadlaku u saradnji sa Svetskim udruženjem Slovaka u inostranstvu odlučilo je da osnuje Nagradu Ondreja Štefanka, koja se od 2009. godine dodeljuje dvema ličnostima iz slovačkog sveta.

Istovremeno će pored dodeljivanja Nagrade Ondreja Štefanka 2014. godine, biti organizovana i međunarodna konferencija.

Istorijski aspekti života Slovaka iz Donje zemlje

koja će se održati 21.- 22. marta 2014. godine u Nadlaku, Rumunija.

Srdačno Vas pozivamo na konferenciju, čiji cilj je prezentovanje, obeležavanje i sagledavanje različitih aspekata društveno - političnog, kulturnog i verskog života Slovaka iz Donje zemlje.

Predstavljeni radovi, sakupljeni od strane stručnjaka za različite aspekte života Slovaka iz Donje zemlje za vreme njihovog postojanja na ovom regionu, biće objavljeni u zbirci.

Organizatori će za sve učesnike ovog poduhvata obezbediti smeštaj i hranu.

Nakon slanja Vaše prijave, koju očekujemo do 10. februara 2014. godine, poslaćemo vam potvrdu o prijemu, program i raspored.

Nadamo se da Vam je tema konferencije interesantna i da će te sa ostalim učesnicima ovog poduhvata podeliti Vaše znanje i poglede u ovoj oblasti.

 

                                    

Prof. Ivan Miroslav AMBRUŠ, predsednik KVSIK i

Mgr. Pavel HLASNIK, prvi podpredsednik DZSČR

                                                                           

Prijava na konferenciju se nalazi tu: Prihláška

 

Prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".
V priestoroch Domu slovenskej kultúry v Békešskej Čabe v októbri a novembri lanského roka svoju šiestu samostatnú výstavu fotografií pod názvom Masky z benátskej lagúny mal Ján Hlaváč.
U nedelju 23. decembra 2018. je u Galeriji Zuzka Medveđova u Bačkom Petrovcu otvorena izložba Geometrijska apstrakcija u likovnoj umetnosti vojvođanskih Slovaka.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka priredio je božićno veče za decu i time je podsetio na važnost i lepotu Božića.
U Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine su danas dodeljene nagrade najuspešnijim autorima na konkursu časopisa za decu “Zornjička” i časopisa za književnosti i kulturu “Novi život”.
Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak dodelio je Ani Tomanovoj Makanovoj, Slovakinji iz Srbije Zlatnu plaketu.