Knjiga Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka zainteresovala i Slovake u Australiji

18. februar 2014
U Slovačkom domu u Melburnu oko 80 Slovaka na prezentaciji knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Australski Slovaci su imali mogućnost da se upoznaju sa knjigom Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture još u januaru 2012. godine, kada je autorka ove knjige boravila u Melburnu u privatnoj poseti. Na Dan Australije na Slovačkom pikniku, govorila je o knjizi, koja je u to vreme tek ugledala svetlost dana i imala premijeru u holu Autonomne pokrajine Vojvodine. U to vreme urednici nisu ni slutili kakvo će interesovanje ova knjiga probuditi kod čitalaca, kako u našoj državi, tako i izvan granica, u slovačkim društvima ili evangeličkim crkvama slovačkih iseljenika iz država bivše Jugoslavije, koji već godinama neguju kulturnu tradiciju.

Slováci v Srbsku z aspektu kultúry

U znak posebne zahvalnosti našim sunarodnicima u Melburnu, zbog njihove ljubavi prema čitanju ove knjige, ali i zbog potrebe da se upoznaju sa činjenicom kako je nastala ova knjiga, ko je njen izdavač, ko je učestvovao u njenom stvaranju, kakvu ima koncepciju, uspehe koje je postigla, organizovali smo veče slovačke kulture i u okviru njega prezentaciju knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

Výstava fotografií Slovensko, naša zem

Veče slovačke kulture je održano 7. februara 2014. godine, u Slovačkom domu u Melburnu, gde je prisutne pozdravio Andi Guljaš, predsednik društva Ljudovita Štura. Program je započeo izložbom fotografija Slovačka, naša zemlja autora Ivana Keneza, Igora Čombora i Ljubomira Shmida iz Slovačke. Izložbu i fotografe predstavila je moderatorka Elena Lomen, koja je govorila i o tome, kako je došlo do saradnje sa Udruženjem australskih Slovaka u Sidneju, koje je poslalo ovu izložbu u Melburn. Izložbu je lepim autorskim stihovima svečano otvorila umetnica Marija Čapelja.

Usledila je prezentacija knjige Slovaci u Srbiji, o kojoj je govorila Katarina Mosnak. Najpre je predstavila Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, njegovo osnivanje, rukovodstvo, radna odeljenja i najveće projekte, među kojima je i predstavljena publikacija, koju je detaljnije predstavio prikazan dokumentarni film. Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je već poklonio po jedan primerak knjige Ambasadi Slovačke republike u Kanberiju i Slovačkom društvu Ljudovita Štura u Melburnu a ove večeri je jedna knjiga poklonjena i Slovačkoj evangeličkoj crkvi Hrista Gospoda u Lavertonu. Publikaciju je za crkveni hor srdačno preuzeo crkveni sveštenik Jan Havijar.

Katarína Mosnáková a Elenka Lomenová

U drugom delu večeri se govorilo o manjinskim kulturnim događajima svih vojvođanskih Slovaka, o njihovoj novoj koncepciji organizovanja i značaja za našu manjinu. Zatim je usledila diskusija i na kraju poziv na čašu vina, kada su se uz slovačku muziku razmenjivali utisci ove večeri, razgledavala izložba fotografija i isprobavale poslastice, koje su pripremile članice društva.

Najvećim iznenađenjem večeri bila je ženska pevačka grupa Slovačkog društva Ljudovita Štura, koja je svojim nastupom obogatila program. Iako tek nedavno osnovana, grupa je priredila odličan nastup i izazvala veliki aplauz, ali i poneku suzu kod prisutnih. Uvodnu crkvenu kompoziciju Hojže Bože su pevačice izvele uz pratnju odličnog čelistu Bena Pešku a dve narodne pesme, odpevale su uz pratnju muzičke grupe Zmena 5, u sastavu: Toma Pešku (prva violina), Martine Povolne (druga violina), Mikija Oraveca (harmonika), Toma Šimaka (gitara) i Bena Pešku (kontrabas). Grupa Zmena 5 je osim pratnje pevačke grupe, izvela i svoju samostalnu tačku a po završetku programa je prisutne zabavljala muzikom. 

Ženská spevácka skupina

 

 

 

 

Prezentacija je bila jednako kvalitetna i lepa, kao što je i sama knjiga, rekao je jedan od posetioca ove večeri.

Autor: Katarina Mosnak; foto: Belinda Kotvaš; prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.
Premiéra Pazovského kalendára na rok 2021 sa uskutočnila, ako sa to už stalo tradíciou, 13. decembra, teda na Luciu.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.
V Starej Pazove bola 2. novembra otvorená výstava prác výtvarných umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku.
U četvrtak 29. oktobra 2020. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održana je XVI muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini.
V Ústave pre kultúru vojv. Slovákov sa v pondelok 02. novembra 2020 uskutočnila prezentácia novej knižnej publikácie Pavel Chrťan – Master Chef Carving.
Tradičný edukačný seminár na podporu vokálneho umenia a populárneho hudobného žánru sa uskutočnil 23. 10. 2020 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.