U prilog jačanju kulturnog identiteta naše dece

21. mart 2014
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je održan sastanak organizatora 21. smotre slovačke dečije pozorišne delatnosti 3xĐ.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, SKUD h. Janko Čmelik, Opština Stara Pazova i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka su i ove godine odlučili da idu korak napred u organizaciji smotre 3xĐ. To se videlo i na sastanku Organizaciono-upravnog saveta smotre 3xĐ, koji je održan u sredu 19. marta 2014 u prostorima ZKVS.

Sastanak je vodila Libuša Lakatoš, predsednica Organizaciono-upravnog saveta, koji čine: Miroslav Fabri, Ana Lepšanović, Aleksander Bako, Jan Makan i Libuša Lakatoš. Sastanku su prisustvovali i Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM, Milina Sklabinski, direktorka ZKVS i Janko Havran, direktor Osnovne škole h. Janka Čmelika iz Stare Pazove, pošto škola takođe planira da učestvuje u organizaciji.

Najveća planirana promena, koja ima za cilj unapređenje smotre, jeste da učesnici celo vreme dok traje festival borave u Staroj Pazovi. Time bi deca mogla da se uzajamno druže, da prate sve pozorišne grupe, kao i brojne prateće događaje prilagođene najmlađima a i da nauče nešto novo u okviru kreativnih radionica. Naravno, ova ideja može biti ostvarena samo ako učesnici iz različitih delova Vojvodine budu zainteresovani da ceo vikend posvete smotri i ako domaćini iz Stare Pazove budu imali dovoljan kapacitet za smeštaj. Finansije za ovaj poduhvat imamo, potrebna je samo velika volja da se nešto zajedno uradi za dobrobit kulturnog obrazovanja i jačanje identiteta naše dece, konstatovali su članovi Organizaciono-upravnog saveta.

Novina je i to, da će smotra ove godine biti tematski orijentisana. Na predlog Anamarije Boldocki Grbić, lajtmotiv smotre će biti 150. godišnjica od prvog očuvanog pomena o pozorišnoj umetnosti za decu Slovaka iz Donje zemlje, autora Jozefa Podhradskog. S jedne strane, time možemo da se podsetimo na ovaj zaboravljeni pozorišni događaj a sa druge strane, da napravimo prostor za druženje i umetničko unapređenje naše dece.

Evidentno je da postoji sve veći interes za smotru. Do dana sastanka stiglo je ukupno 17. prijava i to iz Erdevika, Novog Sada, Pivnica, Bačkog Petrovca, Boljevca, Bingule, Belog Blata, Vojlovice, Šida, Kisača, Kovačice, Padine, Araca i četiri prijave iz Stare Pazove, o čemu je informisala kordinatorka smotre Katarina Mosnak. Članovi Organizaciono-upravnog saveta su kordinatorki poverili i pripremu predloga programa i pratećih događaja ovogodišnje smotre, o kojima će se raspravljati na sledećem sastanku, koji će se održati za dve nedelje.

autor: Katarina Mosnak; prevod na srpski jezik: Marina Novak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, je u sredu 22. januara u 19 časova otvarena izložba murala velikog formata „Live Long and Prosper“ likovnog umetnika Jana Triaške.
Čítajte Slovenský svetový kalendár aj v elektronickej forme.
Vyšlo nové číslo časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine.
Prvý z radu programov k 250. výročiu príchodu Slovákov do Starej Pazovy odznel už na začiatku oslavného roka – 11. januára.
Milovníci výtvarného umenia v Starej Pazove môžu navštíviť hneď tri výstavy a to profesionálnych umelcov, amatérov a detí.
Vianočným večierkom SKUS hrdinu Janka Čmelíka uzavrel nielen 26. Memoriál Juraja Ondríka, ale aj tohtoročnú ochotnícku činnosť.
U ponedeljak 23. decembra je u ZKVS održano Božićno veče - tradicionalna manifestacije posvećena deci.
V nedeľu 29. decembra sa v Kultúrnom centre Kysáč konala už tradičná Novoročná estráda. Každoročne sa na tomto programe obecenstvu predstavujú všetky odbočky činné v rámci Kultúrneho centra.
V sobotu 21. decembra v Kovačici odznel 21. ročník detského festivalu Letí pieseň letí.
FS Klasy SKUS hrdinu Janka Čmelíka od 29. novembra do 1. decembra absolvoval ďalší zahraničný zájazd a ďalší festival v Českej republike.