Praznik žena proslavljen sa novom publikaciom

9. mart 2015
U nedelju 8. marta 2015. god. povodom Međunarodnog dana žena, u ZKVS organizovan je program posvećen vojvođanskim Slovakinjama.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka svake godine za 8. mart organizuje program u čast žena. Žena vrednih i radnih, poniznih ali odvažnih, mlađih ili onih malo starijih, u svakom slučaju žena koje imaju veoma važnu ulogu u očuvanju identiteta i maternjeg jezika ovdašnjih Slovaka.

Ove godine ZKVS proslavu Dana žena koncipirao kao promociju knjige Slovakinje - životne priče Slovakinja u Vojvodini. Radi se o drugom dopunjenom izdanju ove knjige koja je objavljena pred kraj 2014. godine. O publikaciji su govorile prof. Jarmila Hodolič, Ana Jaško i Ana Šiler, koje su realizovale terenska istraživanja u Bačkoj, Banatu i Sremu i sastavile životne profile slovačkih žena, koji čine osnovu ove knjige.

Autorke kao i sve prisutne pozdravila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je ujedno predstavila učesnike programa - autentičnu žensku pevačku grupu iz Stare Pazove i talentovanu šestogodišnju violinistkinju Lanu Zorjan iz Novog Sada.

Prisutne su kroz program vodili moderatori Karmena i Rastislav Zornjanovi, koji su izvodili stihove Milana Rufusa i Jana Smreka posvećene ženama, suprugama, majkama i bakama.

Prof. Jarmila Hodolič govorila je o projektu ženske studije, koji je pod rukovodstvom prof. Svenke Savić ujedinjio nekoliko predstavnica raznih manjina u Vojvodini. Po njenim rečima prvo istraživanje pokazalo je da su Slovakinje iz Srbije okarakterisane kao vredne, uredne, štedljive i dobre domaćice. Od svih grupa ispalo je da su naše Slovakinje najpozitivnije okarakterisane, što nas je jako obradovalo i dalo nam je novu motivaciju za rad, rekla je J. Hodolič.

Takođe je u kratkim crtama spomenula udruživanje žena na ovim prostorima, govorila je o osnivanju Centralnog društva čehoslovačkih žena 1921. godine u Novom Sadu i nabrojala značajne žene u istoriji vojvođanskih Slovaka, kao što su Ljudmila Hurbanova, Eržika Mičatek, Marina Malijak, Štefanija Mičatek i druge. Kao šef Katedre za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, J. Hodolič je rekla da joj je drago što i danas vojvođanski Slovaci imaju žene na čelu značanih institucija i ustanova. Zahvalila se Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka za saradnju i napomenula da Katedra uspešno sarađuje i sa drugim manjinskim institucijama i da planira tako da nastavi i u budućnosti.

Novi projekat u saradnji sa ZKVS bi trebalo da bude istraživanje životnih priča Slovakinja u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, što bi omogućilo pripremu trećeg izdanja ove publikacije.

Odlomke iz knjige pročitale su Ana Jaško i Ana Šiler, koje su ujedno sa prisutnima podelile iskustvo i emocije iz razgovora sa ženama iz Banata i Srema. Sve tri autorke su rekle da obične vojvođanske Slovakinje nisu imale lak život, morale su naporno da rade na njivi ili da čiste kuće po Beogradu, pored toga da odgajaju decu i da se brinu o domaćinstvu. Ali i pored toga znale su da pronađu sreću u životu.

Priče žena su dirnule mnoge prisutne. Na kraju programa su sve dame dobile jedan primerak ove publikacije kao i bukete i ruže, koje je aranžirala Svetluša Hlavač. Proslava Dana žena se nastavila uz koktel i dobru atmosferu koju su spontano priredile članice pevačke grupe iz Stare Pazove.

Foto a text: Katarína Mosnáková-Bagľašová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.
V roku, v ktorom si pripomíname 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy aj základná škola v Starej Pazove zaznamenáva významné jubileu a to vydaním osobitnej monografie.
SKUS hrdinu Janka Čmelíka vyhlásený za jeden z dvoch najlepších kolektívov v staropazovskej obci v roku 2019.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, je u sredu 22. januara u 19 časova otvarena izložba murala velikog formata „Live Long and Prosper“ likovnog umetnika Jana Triaške.
Čítajte Slovenský svetový kalendár aj v elektronickej forme.
Vyšlo nové číslo časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine.
Prvý z radu programov k 250. výročiu príchodu Slovákov do Starej Pazovy odznel už na začiatku oslavného roka – 11. januára.
Milovníci výtvarného umenia v Starej Pazove môžu navštíviť hneď tri výstavy a to profesionálnych umelcov, amatérov a detí.