Objavljen godišnjak ZKVS Majak za 2014. godinu

5. maj 2015
ZKVS objavio najnoviji godišnjak Majak, u kojem putem tekstova i fotografija, na slovačkom i na srpskom jeziku, predstavlja celokupnu prošlogodišnju delatnost ove ustanove kulture.

Godišnjak Majak možete pronaći u elektronskoj verziji OVDE ili u štampanoj formi u prostorijama ZKVS.

U uvodnom obraćanju, direktorka ZKVS Milina Sklabinski, navela je sledeće:

Dragi poštovaoci slovačke vojvođanske kulture,

U 2014. godini Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka ušao je u šestu godinu svog postojanja. Zahvaljujući osmišljenom, usmerenom i doslednom radu našeg stručnog tima kao i razgranatoj mreži spoljnih saradnika, kulturnoj javnosti doneo je niz vrednih kulturnih dostignuća. Naši godišnjaci su tu, između ostalog, i zbog toga da na ova dostignuća ne zaboravimo odnosno da rečju i fotografijama, na slovačkom i na srpskom jeziku, svedočimo o jedinstvenoj i osobenoj kulturi vojvođanskih Slovaka.  

Maják_6

Da, radnici ZKVS kulturu vojvođanskih Slovaka smatraju jedinstvenom i to je osnovna premisa na kojoj gradimo naše strateške i razvojne planove. Ta jedinstvenost ogleda se u svemu, u vezu na narodnoj nošnji, u ornamentici slovačke arhitekture, u pevanju u Pazovi i u sviranju žena na harmonici u Aracu, na slikama naivnih slikara, u našim običajima i našim obredima. Njena jedinstvenost ipak najčešće je vezana uz fenomen opstanka koji snagom volje i duha odoleva raznim izazovima. Oslanjajući se na bogato kulturno nasleđe, pogotovo na značajne ličnosti koje su bile nosioci ove ideje u prošlosti, neumorno tražimo nove načine za svoj opstanak. Upravo zahvaljujući tim ličnostima danas poznajemo istorijske činjenice o tome kako su naši preci živeli, sa kakvim problemima su se suočavali, koliko snage je bilo potrebno za izgradnju crkava, škola, kako su počeli da se udružuju u prosvetnom i kulturnom pravcu i, najzad, kako su počeli da stvaraju pozorišne predstave, dokumentarne filmove, radio emisije, muzičke kompozicije najrazličitijih žanrova, slike jedinstvenih umetničkih senzibiliteta, veliki broj štampanih izdanja i pisanih literarnih dela, poeziju, prozu, literarne kritike ili stvaralaštvo za decu i, na kraju, razne programe, festivale i manifestacije inspirisane slovačkim kulturnim kodom a posvećene njegovom širenju.

Dozvoliću sebi konstataciju da, kada ovu oblast ne bismo sistematizovali putem tekstova, fotografija, video materijala na portalu www.slovackizavod.org.rs, ova kompleksna i složena problematika ostala bi vidljiva samo malom broju stručnjaka koji se njome bave. Mnogo šira javnost ostala bi uskraćena za vredne informacije o tom fenomenu. Mogućnost da se u to uverimo imamo svaki dan, kada nam sa raznih strana pristižu mejlovi ili pozivi za saradnju, pozivi na razne događaje sa interkulturnom tematikom, reči podrške i pohvale od Slovaka u Slovačkoj odnosno od Slovaka iz inostranstva kao i interes srpskih medija i srpske javnosti za programe koje u ZKVS radimo. Svesni činjenice da smo za sada sistematizovali tek mali deo čitavog korpusa, ipak vidimo benefite koji, zahvaljujući ovom radu, dobija cela slovačka zajednica u Srbiji.

Naša misija sastoji se u tome da brinemo o svim segmentima naše kulture te ćemo stoga i ubuduće razmišljati i delovati svemanjinski i neumorno podržavati sve one koji u lokalnim sredinama ulažu velike napore da bi se u njima i dalje govorio slovački jezik, da bi se na slovačkom pevalo, recitovalo, izvodile predstave i da bi vojvođanski Slovaci i dalje bili onaj deo društva na koji su naši sugrađani s pravom ponosni.

Milina Sklabinski, direktorka ZKVS
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.
V roku, v ktorom si pripomíname 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy aj základná škola v Starej Pazove zaznamenáva významné jubileu a to vydaním osobitnej monografie.
SKUS hrdinu Janka Čmelíka vyhlásený za jeden z dvoch najlepších kolektívov v staropazovskej obci v roku 2019.