Na festivalu Susreti u pivničkom polju pobedila Irena Nosalova iz Padine

22. maj 2015
Jubilarni 50. festival solista slovačkih narodnih pesama Susreti u pivničkom polju održan od 22. - 24. maja 2015. u Pivnicama.
 

Susreti u pivničkom polju već pola veka svake godine okupljaju mlade pevačke - soliste slovačkih narodnih izvornih pesama i ujedno podstiču ove mlade ljude da u svojim selima pronalaze one najvrednije muzičke bisere. U poslednje vreme se na festivalu ocenjuje i autentična nošnja i zbog toga svake godine imamo priliku da vidimo razne vezove i nošnje, koje su nekada na ovim prostorima nosili Slovaci. Ovaj spoj izvorne pesme i autentične nošnje govori o životu Slovaka u prošlosti, o tome šta je naše predke činilo srećnim, tužnim... Narodna pesma ih je pratila u svim životnim situacijama i znala je da svakodnevicu učini lepšom.

Slovačke narodne pesme su omiljene u svim našim sredinama, međutim stanovnici Pivnica imaju sa njima jedan poseban odnos. Dobri domaćini svake godine lepo dočekaju izvođače iz cele Vojvodine, podržavaju ih, prate njihove nastupe za vreme koncerata i uvek lepim aplauzom nagrade svoje favorite. Isto toliko bitne su i zabave koje se održavaju nakon koncerata i koje su neizostavan deo ovog festivalskog vikenda.

Da bi se manifestacija održala pomoć pružaju pre svega suorganizatori SKUD Pivnice i NSSNM, kao i ZKVS i Opština Bačka Palanka. Finansijsku pomoć festival svake godine dobija i od AP Vojvodine i Kancelarije za Slovake u inostranstvu iz Bratislave. Upravo zahvaljujući SKUD Pivnice na čelu sa predsednikom Valentinom Mihalom Grnjom, posetioci su ovog vikenda mogli da prate nesvakidašnji muzički program 50. manifestacije Susreti u pivničkom polju.

I ako je svaki učesnik zaslužio da dobije nagradu, barem zbog toga što je pokazao trud da i u današnjem komercializovanom vremenu neguje izvornu pesmu, nagrada je bilo samo šest. Stručni žiri u sastavu: dirigent Juraj Ferik, Jarmila Juricova Stupavska i Marija Zdravković dodelio je sledeće nagrade:

Dve nagrade za autentičnost pesme dodeljene su Jarmili Kolar iz Bačkog Petrovca i Andreji Lomen iz Kisača.

Jarmila KolárováAndrea Lomenová
  

Dve treće nagrade pripale su Vlastimiru Povolnom iz Padine, koji je predstavljao SKC P. J. Šafarik iz Novog Sada i Katarini  Kalmar, koja je nastupala za SKPD Đetvan iz Pančeva.

Vlastimír PovolnýKatarína Kalmárová
  

Drugo mesto osvojila je Marina Zahorec iz Gložana.

Marína Záhorcová
 

Pobednica jubilarnog 50. Susreta u pivničkom polju je Irena Nosalj, predstavnica DK Mihal Babinka iz Padine.

Irena Nosáľová
 

Publika je svoj glas dala izvođačima iz Pivnica: Sari Valenćik i Sandri Grnja.

  

Specijalna nagrada pripala je Robertu Zgrabliću, predstavniku Matice slovačke iz Osijeka.

 

Nošnje je ocenjivala etnolog Vlasta Vinkovič i po njenom mišljenju nagrade su zaslužile Daniela Đukić iz Kisača i Sara Valenćik iz Pivnica.

 

Soliste je pratio orkestar pod rukovodstvom Valentina Mihala Grnje. Pored takmičarskih koncerata orkestar je odsvirao i kompozicije koje su snimljene povodom proslave 50. jubileja ovog festivala. Uz finansijsku podršku NSSNM a u organizaciji Radija Novi Sad, snimljene su autentične pesme sa predhodnih festivala. U revijalnom delu nastupili su: Miroslav Hemela, Boris Babik, Ana Zornjan, Marina Zahorec i Anita Petrak. Moderator festivala bio je Rastislav Zornjan.

Milina Sklabinski

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.