Otvorena izložba portreta znamenitih ličnosti slovačke vojvođanske kulture u ZKVS

10. avgust 2015
U četvrtak, 6 avgusta 2015. sa početkom u 20h, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka svečano je otvorena izložba portreta znamenitih ličnosti slovačke vojvođanske kulture.

Prisutne goste pozdravila je Katarina Mosnak-Bagljaš koja je tom prilikom informisala javnost o dugoročnom projektu Zavoda koji obuhvata izradu portreta istaknutih ličnosti iz sveta kulturne istorije Slovaka u Srbiji. Projekat je započet 2011. godine i do sada je prikupljeno 12 portreta čiji autori su Pavel Pop i Pavel Čanji. Među naslikanim ličnostima su: Jan Branislav Mičalek, Karol Miloslav Lehotski, Mihal Milan Harmnica, Mihal Babinka, Paljo Bohuš, Vladimir Hurban Vladimirov, Jozef Podhradski, Leopold Branislav Abafi, Albert Martiš, Felix Kutlik, Juraj Tušiak i Zuzka Medveđova.

„U planu imamo da se ovaj projekat i dalje realizuje, da ovu izložbu prezentujemo i u drugim galerijama u Srbiji a svakako i u inostranstvu“ – istakla je Mosnakova-Bagljašova i dodala da je cilj ovog projekta prisetiti se kulturne prošlosti, znamenitih ličnosti koje su rođene na ovim prostorima i čija delatnost je je obeležila vojvođansku kulturu ne samo u našem manjinskom kontekstu već i u kontekstu svih Slovaka. Neke od ovih ličnosti su bile poznate u celoj Evropi.

Značaj ovog projekta prepoznao je i likovni kritičar i vrsni poznavalac likovne umetnosti u Vojvodini, Sava Stepanov, koji je napisao i stručan članak o ovoj zbirci objavljen u katalogu izložbe. Prema rečima Stepanova, u Zavodu je održano više dobrih izložbi i objavljeno dosta kvalitetnih monografija.

„Ovog puta smo imali priliku da vidimo specifičnu izložbu portreta. Pop, koji pripada starijoj generaciji vojvođanskih umetnika, ima bogat i vredan stvaralački kontinuitet u kojem je izgradio grafičke i slikarske prizore ispunjene prepletom stvarnosti i mašte“ .

Pavel Čanji naslikao je portrete Mihala Babimke i Zuzke Medveđove i njegov pristup je drugačiji od pristupa Pavla Popa. „ Njegove slike su rađene izrazito svetlijim, kolorističkijim i ekspresivnijim manirom“- dodaje likovni kritičar.

Stručna komisija koja je svake godine vredno radila i odlučivala o tome koje će se ličnosti naći na platnu radila je u sastavu: direktorka ZKVS Milina Sklabinska, profesor, doktor i istoričar Samuel Čelovski i likovni kritičar Vladimir Valenćik koji se takođe obratio prisutnima na izložbi i tom prilikom napomenuo da je izloženih 12 portreta nastalo zahvaljujući inicijativi Pavla Popa.

Program otvaranja je svojim nastupom uveličao i pijanista Marek Stupavski.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je još jednom ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine Slovaka.

Izložbu je zvanično otvorilo 12 umetnika koji su citirali znamenite ličnosti sa portreta prema scenariju koji je napisala Katarina Mosnak-Bagljaš.

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su u prijatnoj atmosferi u prostorijama galerije razgledali portrete i nastavili razgovore uz koktel.

Realizaciju ovog projekta finansijski je omogućila Kancelarija za Slovake u inostranstvu.

 
Text: Tatiana Jašková

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.