Dečija pozorišna gozba je započela prošlog petka u Staroj Pazovi

6. jun 2016
Kapije dečijeg pozorišnog sveta su bile širom otvorene od 3. - 5. juna 2016. u Staroj Pazovi.

U petak pre podne festival su igrom otvorili mladi glumci Mia Jašo i Miloš Lepšanović. Međutim, nisu znali kako da otvore festival. Zato su za pomoć pozvali svoje drugare Leu Jašo i Antuna Deha. Oni su ih savetovali, da pomoć traže kod odraslih. Ovako je počela ceremonija otvaranja 23. Festivala slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĎ". 

 

Festival je otvorio Goran Jović, predsednik Skupštine opštine Stara Pazova koji je pozdravio sve učesnike ovogodišnjeg festivala i izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja sa tradicijom i ove godine i što je Stara Pazova već 3.-put domaćin malim ali ako kaže sutra već velikim pozorišnim umetnicima, koje Stara Pazova dočekuje raširenih ruku. "Želimo da se smejmo, da tapšemo, želimo videti lepe kostime, lepu scenografiju, želimo čuti dobru muziku. Želimo da budemo u magičnom svetu pozorišta, da vidimo pozorišne predstave u izvođenju dece. Zato neka živi dečiji pozorišni festival i osmeh svih vas. Ostanite deca i igrajte se što duže jer pozorište je igra i vi je igrajte bez granica." - poručila je deci Ana Toman Makan, predsednica NSSNM, zahvaljujući takođe svim vrednim rukovodiocima i pedagozima koji su radili sa decom i pripremili ih za praznik dečijeg pozorišta.  

Prva su na scenu nastupila deca iz Kisača iz amaterskog pozorišta KC Kisač Ustanove za kulturu i informosanje i izveli su predstavu Mali princ autora Antoni de Saint Exupery. Ovu priču je režirala Svetlana Gaško a predstavu je ovom prilikom posvetila Nenadu Leskovcu. Dečiji žiri u sastavu đaka viših razreda Osnovne škole  h. Janka Čmelika Ela Števak, Miroslava Maho, Laura Hruškar, Monika Babik i Andrej Simendić za najlepšu glumicu u predstavi je proglasio Hanu Katarinu Đurovku a za najlepšeg glumca Kristijana Križana.

 

U drugu priču prema tekstu narodne igre koju je uredila i režirala Ana Filko publiku su uvela deca koja su aktivna u SKC "P.J.Šafarik" u Novom Sadu. Zajedničkim silama su dokazali da i na ovakav nesvakodnevni način moguće je sačuvati narodnu tradiciju. Ovom pričom su decu u publici podsetili na  priče roditelja, baki na koje su deca već i zaboravila ili o njima nisu ni znala. Za najlepše glumačko izvođenje dečiji žiri je nagradio Ninu Marković i Luku Nikovića.

Prvi dan festivala su se Kisačani predstavili i sa predstavom senki "Zatúlané sny". Za režiju i lutke se pobrinula Milina Hrćan koja je sa kolektivom glumaca uvela publiku u svet snova i fantazije. Kristinu Madacki i Danijela Mihalja je dečiji žiri proglasio za najbolje glumce. 

Četvrtu takmičarsku predstavu izveli su amateri iz Vojlovice, članovi SKOD Đetvan. Autor teksta "Pepino" je Tereza Veber-Oravec, koja je zajedno sa Katarinom Kalmar bila zadužena i za režiju dok se za koreografiju pobrinula Alisa Oravec. U pitanju je poznata priča o lutki od drveta koja svojim dobrim delima na kraju postaje dečak. Na dečiji žiri su najviše uticali Jana Beracka kao Pepino i Uroš Pavlov, kao loš dečak.

Tačku na prvi dan festivala stavili su gosti iz Bratislave, Pozorište "Ja" OUŠ "Jan Albreht" sa predstavom SOS "Sme Ostali Sami" u režiji Milana Spodniaka, koji u autorskom tekstu sprovodi problematiku tinejdžera. 

Ovogodišnja dečija pozorišna produkcija se sastoji od 13 takmičarskih predstava, iz devet gradova i dva gostujuća ansambla iz Slovačke. Izvođenje malih glumaca na pazovačkoj sceni osim dečijeg žirija prati i ocenjuje i stručni žiri u sastavu: Zuzana Tarnoci, amaterska glumica i režiserka, Miroslav Fabri, glumac SNP i Miroslav Benka, doc.dipl režiser. Umetnički rukovodilac učesnika je režiser Jan Makan.

 

Na 23. Festivalu slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĎ" bile su i prateće manifestacije - zanimljive dečije kreativne radionice izmedju dve predstave. Organizáaori festivala su NSSNM, Opština Stara Pazova, ZKVS i SKUD h. Janka Čmelika.  

Anna Simonovićová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je dvobroj 5 - 6 / 2019 Novog života!
V dôsledku ťažkého ochorenia, dnes 4. júla 2019 vo veku 70 rokov nás navždy opustil náš popredný výtvarný umelec Pavel Pop.
Podporujúc výtvarné umenie aj súčasných slovenských umelcov, Ústav poskytol priestory na prezentáciu prác mladej umelkyne Emílie Valentíkovej.
V slávnostnej sieni Miestneho spoločenstva v Selenči sa 25. júna 2019 uskutočnilo 1. zasadnutie Organizačno-správnej rady 39. Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč.
26. Dečiji folklorni fesival „Zlata brana” je održan od 21. do 23 juna 2019. godine u Kisaču u organizaciji Ustanove za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Kisač.
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”