VI. Foto konkurs ZKVS sakupio je kvalitetnu kolekciju arhivskog materijala

24. oktobar 2016
Program VI. kruga foto konkursa ZKVS održan je u subotu 22. oktobra 2016. god. u restoranu "Aroma" u Bačkom Petrovcu.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka tradicionalno organizjuje foto konkurs čiji cilj je podsticanje sakupljanja i dokumentovanja starih fotografija iskazujućih tradicionalnu kulturu Slovaka koji žive u Srbiji. Dokumentaciono odeljenje Zavoda prikupljanjem fotografija doprinosti očuvanju podataka o našoj kulturi i o životu slovačkog naroda. Ovako sjedinjeni dokumenti jesu i biće dostupni sadašnjim i budućim studentima, istraživačima, umetnicima i svima onima koji se interesuju za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Tema ovogodišnjeg foto konkursa bili su stari zanati i rad u kuci i na njivi. Na konkurs je došlo 213 fotografija od 20 učesnika iz sledećih sredina: Aradac, Bingulja, Gložan, Kovačica, Kisač, Padina, Pivnice, Stara Pazova, Vojlovica odnosno iz drugih sredina. Većina fotografija datira iz prve polovine 20. veka i to uglavnom iz perioda između dva svetska rata sve do 70. godina 20. veka.  

Fotografije iskazuju tradicionalnu kulturu kao i radove i zanate Slovaka koji žive u Vojvodini – chmeľové oberačky, branje grožđa, okopavanje njive, košenje i presovanje raži, oranje, klanje, mrvenje kukuruza, rad sa trskom, gajenje i čišćenje kokošaka, gajenje svinja, pastirski radovi, bušenje bunara, šišanje ovaca, cepanje drveta a iz oblasti zanata su zabeleženi radovi kovača, zidara, berberina, slikara, mesara i krojača. 

Još jedan zanimljiv rad je ovekovečen na fotografijama a to je obrada konoplje. Ova biljka se već dugo ne gaji u našim njivama ali u zadnje vreme ponovo primećujemo njen povratak. 

Za učesnike foto konkursa Zavod je organizovao adekvatni program posvećen jednostavno rečeno - sećanju na prošlost. Reči dobrodošlice imala je direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac. Pesmom "Konopa" značajnog slovačkog vojvođanskog pisca Palja Bohuša koja se odnosi na život i rad seljaka, Slovaka koji žive na ovim prostorima prisutne je u prošlost uvela mlada recitatorka Monika Bažalja. Miks narodnih pesama o radu "Starala sa moja mať" odpevala je Devojačka pevačka grupa "Šafarik" iz Novog Sada pod rukovodstvom Tatijane Jaško, dok je folklorni ansambl "Šafarik" izveo koreografiju "Od konopi po rubač" autora Ivana Slavika, kojom su iskazali obađivanje konoplje. 

Starija grupa Dečijeg folklornog ansambla "Petrovska družina", koju rukovodi Pavel Pavlini iskazala je rad za vreme žetve koreografijom "Žatva je, už na pole ideme". Njihove nastupe su najavljivali odlični glumci Ana Feherova i Jan Halupka kratkim skečevima. Program je zatvorio recitator Martin Krajčik pesmom "Spominanie", autora Palja Bohuša.

Fotografije je ocenjivala stručna komisija u sastavu Jan Đemrovski - predsednik, Ana Seč Pinćir i Jan Hlavač - članovi. Deset najboljih fotografija na proglašenju rezultata konkursa predstavio je predsednik komisije Jan Đemrovski pročitavši izveštaj komisije. „Ovogodišnji foto konkurs možemo oceniti kao uspešan i iz tog razloga, što smo u ruke dobili  fotografije sa više sredina koje iskazuju različite teme iz života vojvođanskih Slovaka. Opšte su nam važne stare fotografije jer od njih možemo saznati mnogo o prošlom životu i uporediti ga sa sadašnjim," rekao je između ostalog J. Đemrovski. 

Komisija je posle mnogo razmišljanja odlučila da nagradi dve fotografije - kovača Pavela Červenaka iz Vojlovice, koja datira iz 1964. godine i koju je na konkurs poslala Ana Kuharik iz Vojlovice i fotografiju po nazivu Trepanie konopí u Beláňov v Pivnici roku 1938, koju je poslao Jan Guba iz Pivnica. 

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka pod rukovodstvom direktorke Ane Hrćan Leskovac pobednicima je poklonio skenere i za sve učenike je pripremio poklone - izdanja ZKVS i uži izbor fotografija u formi razglednice.  

Text: Aneta Lomenová, foto: Nataša Simonovićová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Pesnikom Matijom Bećkovićem i pesmom Ako bi napustila ovo mesto, koju je na slovački jezik prepevao Vićazoslav Hronjec, poželećemo dobrodošlicu čitaocima u dvobroj 5-6 Novog života.
Folklórny festival Východná je najstarším a najväčším celoslovenským festivalom a prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry.
V poradí IX. Letná škola choreografie pre krajanov sa uskutočnila v dňoch 21. júna – 1. júla 2018 na Slovensku, vo Východnej, s ubytovaním v Liptovskom Mikuláši.
V Bratislave sa konalo slávnostné podujatie pri príležitosti Dňa zahraničných Slovákov a na počesť sv. Cyrila a Metoda.
Zadnjih godina u Slovačkm izdavačkom centru u Bačkom Petrovcu vrlo retko svetlost sveta ugledaju autentične zbirke poezije.
Dnes 5. júla 2018 v kontexte Štátneho sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda si nielen na Slovensku, ale v celom slovenskom zahraničí pripomíname pamätný Deň zahraničných Slovákov.
Nakon izložbi portreta u Kisaču, Kovačici i Bačkom Petrovcu, portretna turneja akademskog slikara Mihala Đurovke nastavljena je u Crnoj Gori u primorskom gradu Herceg Novi.
Spoločný celovečerný program DFS Radosť z Trenčína a detských folklónych súborov SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy odznel v pondelok 25. júna 2018 na radosť početných divákov v Starej Pazove.
25. godišnjica dečijeg folklornog festivala "Zlatna brana" održana je od 22. do 24. juna 2018 u Kisaču.
ÚKVS sa uchádzal o projekt Fondácie menom "Publika u fokusu", a ku koncu roka plánuje zrealizovať zaujímavé hudobno-scénické podujatie, ktoré predstaví tradičnú kultúru Slovákov vo Vojvodine.