VI. Foto konkurs ZKVS sakupio je kvalitetnu kolekciju arhivskog materijala

24. oktobar 2016
Program VI. kruga foto konkursa ZKVS održan je u subotu 22. oktobra 2016. god. u restoranu "Aroma" u Bačkom Petrovcu.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka tradicionalno organizjuje foto konkurs čiji cilj je podsticanje sakupljanja i dokumentovanja starih fotografija iskazujućih tradicionalnu kulturu Slovaka koji žive u Srbiji. Dokumentaciono odeljenje Zavoda prikupljanjem fotografija doprinosti očuvanju podataka o našoj kulturi i o životu slovačkog naroda. Ovako sjedinjeni dokumenti jesu i biće dostupni sadašnjim i budućim studentima, istraživačima, umetnicima i svima onima koji se interesuju za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Tema ovogodišnjeg foto konkursa bili su stari zanati i rad u kuci i na njivi. Na konkurs je došlo 213 fotografija od 20 učesnika iz sledećih sredina: Aradac, Bingulja, Gložan, Kovačica, Kisač, Padina, Pivnice, Stara Pazova, Vojlovica odnosno iz drugih sredina. Većina fotografija datira iz prve polovine 20. veka i to uglavnom iz perioda između dva svetska rata sve do 70. godina 20. veka.  

Fotografije iskazuju tradicionalnu kulturu kao i radove i zanate Slovaka koji žive u Vojvodini – chmeľové oberačky, branje grožđa, okopavanje njive, košenje i presovanje raži, oranje, klanje, mrvenje kukuruza, rad sa trskom, gajenje i čišćenje kokošaka, gajenje svinja, pastirski radovi, bušenje bunara, šišanje ovaca, cepanje drveta a iz oblasti zanata su zabeleženi radovi kovača, zidara, berberina, slikara, mesara i krojača. 

Još jedan zanimljiv rad je ovekovečen na fotografijama a to je obrada konoplje. Ova biljka se već dugo ne gaji u našim njivama ali u zadnje vreme ponovo primećujemo njen povratak. 

Za učesnike foto konkursa Zavod je organizovao adekvatni program posvećen jednostavno rečeno - sećanju na prošlost. Reči dobrodošlice imala je direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac. Pesmom "Konopa" značajnog slovačkog vojvođanskog pisca Palja Bohuša koja se odnosi na život i rad seljaka, Slovaka koji žive na ovim prostorima prisutne je u prošlost uvela mlada recitatorka Monika Bažalja. Miks narodnih pesama o radu "Starala sa moja mať" odpevala je Devojačka pevačka grupa "Šafarik" iz Novog Sada pod rukovodstvom Tatijane Jaško, dok je folklorni ansambl "Šafarik" izveo koreografiju "Od konopi po rubač" autora Ivana Slavika, kojom su iskazali obađivanje konoplje. 

Starija grupa Dečijeg folklornog ansambla "Petrovska družina", koju rukovodi Pavel Pavlini iskazala je rad za vreme žetve koreografijom "Žatva je, už na pole ideme". Njihove nastupe su najavljivali odlični glumci Ana Feherova i Jan Halupka kratkim skečevima. Program je zatvorio recitator Martin Krajčik pesmom "Spominanie", autora Palja Bohuša.

Fotografije je ocenjivala stručna komisija u sastavu Jan Đemrovski - predsednik, Ana Seč Pinćir i Jan Hlavač - članovi. Deset najboljih fotografija na proglašenju rezultata konkursa predstavio je predsednik komisije Jan Đemrovski pročitavši izveštaj komisije. „Ovogodišnji foto konkurs možemo oceniti kao uspešan i iz tog razloga, što smo u ruke dobili  fotografije sa više sredina koje iskazuju različite teme iz života vojvođanskih Slovaka. Opšte su nam važne stare fotografije jer od njih možemo saznati mnogo o prošlom životu i uporediti ga sa sadašnjim," rekao je između ostalog J. Đemrovski. 

Komisija je posle mnogo razmišljanja odlučila da nagradi dve fotografije - kovača Pavela Červenaka iz Vojlovice, koja datira iz 1964. godine i koju je na konkurs poslala Ana Kuharik iz Vojlovice i fotografiju po nazivu Trepanie konopí u Beláňov v Pivnici roku 1938, koju je poslao Jan Guba iz Pivnica. 

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka pod rukovodstvom direktorke Ane Hrćan Leskovac pobednicima je poklonio skenere i za sve učenike je pripremio poklone - izdanja ZKVS i uži izbor fotografija u formi razglednice.  

Text: Aneta Lomenová, foto: Nataša Simonovićová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Slovenský kultúrno-umelecký spolok Jednota zo Šídu zorganizoval 3. Festival slovenských ľudových piesní pre deti Keď si ja zaspievam.
V sobotu 21. apríla v organizácii redakcie mesačníka pre literatúru a kultúru Nový život, Slovenského vydavateľského centra a Výboru pre kultúru NRSNM bolo usporiadané 62. Literárne snemovanie.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održano pre stručno predavanje na temu Menadžment radnog vremena.
Svetový deň kultúrneho dedičstva, alebo tiež Medzinárodný deň pamiatok a sídiel vznikol na podnet Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS). V roku 1983 ho oficiálne vyhlásilo UNESCO.
13. i 14. aprila 2018. god. u velikoj sali Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine održana je konferencija Pokrajinskog ombudsmana Jezik - kultura - identitet.
V Galérii SND v Kysáči vo štvrtok 12. apríla 2018 slávnostne otvorili druhú samostatnú výstavu kysáčskej maliarky Márie Pálikovej.
Ochotnícky cyklus súťaží v Starej Pazove odštartoval už koncom marca.
Festival Divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA 2018 vyvrcholil v nedeľu 1. apríla 2018, kedy sa konalo slávnostné vyhodnotenie a udelenie cien.
Dňa 2. apríla 2018 vo veku 91 rokov nás navždy opustil básnik, prozaik a prekladateľ Ján Labáth (1926 - 2018). Pohreb bude dnes 3. apríla 2018 o 14.00 h na petrovskom cintoríne.
Sajmon Mekbarni, Ujedinjeno Kraljevstvo Glumac, pisac, reditelj i sаosnivač pozorišta „Théâtre de Complicité“