12. Muzikološka konferencija posvećena etnomuzikologu Martinu Kmeću

28. novembar 2016
Dvanaestu Muzikološku konferenciju orgnizovala je Muzička komisija Odbora za kulturu NSSNM i Zavod z kulturu vojvođanskih Slovaka, u subotu 26. novembra 2016. god. u prostorijama Zavoda.

Ovogodišnja muzikološka konferencija održana je u znak života i dela etnomuzikologa, kompozitora i dirigenta Martina Kmeća, prilikom koje su prisutni muzički stručnjaci obeležili njegov 90. rođendan. Konferenciju su vodile Milina Sklabinski i Ana Medveđ.

Devetoro stručnjaka su ovom prilikom izneli svoje referate na različite teme iz života Martina Kmeća. Saslušani zapisi i bogat prikupljen materijal o Martinu Kmeću biće kvalitetan doprinos ne samo za zbornik radova iz ovogodišnje konferencije već i za istoriju u oblasti etnomuzikologije Slovaka, koji žive u Srbiji. Njegove kompozicije su značajno bogatstvo za njegove naslednike i njegova dela će se još dugo prezentovati u oblasti muzičkog života vojvođanskih Slovaka.  

Milina Sklabinski je u uvodnom delu pretstavila zbornik radova 11. muzikološke konferencije iz 2015. godine na temu Dramaturgija i menadžment muzičkih manifestacija koji je za štampu pripremio Slovački izdavački centar iz Bačkog Petrovca. Svoje referate na konferenciji izneli su: profesor i kompozitor Deneš Fišteš, dirigent Juraj Ferik, muzička teoretičarka Kristina Lomen, muzička teoretičarka Milina Sklabinski, dirigent Slovenka Benkova Martinkova, profesorka slovačkog jezika Ljudmila Beređi Stupavski i etnolog Ana Medveđ Gaško.

Svi učesnici su na određeni način sarađivali sa Martinom Kmećom ili su u svom poslu koristili nasledstvo koje je iza sebe ostavio. Govorilo se o muzikološkom stvaralaštvu Martina Kmeća, o video i audio zapisima sačuvanih u novosadskom radiu, o njegovoj tvorevini kroz prizmu slovačkih vojvođanskih manifestacija i kompozicija, kao i o njegovom stvaralaštvu kroz prizmu slovačkih vojvođanskih medija. Nisu falili ni zapisi o Martinovom slovačkom narodnom stavaralaštvu, činjenice o njegovom kompozitorskom i dirigentskom radu a naglašavao se i njegov doprinos pripremi zbirke narodnih pesama Juraja Ferika i njegov doprinos istraživanju slovačkih narodnih pesama u Staroj Pazovi. Pažnju su posvetili i Martinovoj sposobnosti da se izražava književnim jezikom i njegovoj naprednoj jezičkoj sposobnosti pri pisanju tekstova. Mešoviti hor "Šafarik" u uvodnom delu konferencije izveo je kompoziciju Martina Kmeća "Božska iskra", za koju je tekst napisao P.J.Šafarik.

Na kraju konferencije prisutni su predložili da se prikupi sav bogat prezentovan materijal i kompozicije Martina Kmeća, da se prikupe njegove partiture i sačuvaju putem digitalizacije u bazi podataka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i da ovako bude dostupan javnosti. Predložili su i osnovanje Nagrade Martina Kmeća pojedincima za doprinos mužičkom životu vojvođanskih Slovaka. 

Martinovi saveti, dobronamerne napomene, primedbe i njegova spremnost da pomogne poboljšanju muzičke umetnosti lokalnih Slovaka doprineli su tome, da se prepozna značaj ovog stvaralaštva a sigurno će biti potražnja za njima i kod mlade buduće generacije muzičara. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U petak 16. novembra 2018.godine u poseti Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka bio je Ženski hor "Belius" iz mesta Očova u R Slovačkoj.
Na 25. sajmu knjiga Biblioteka u Bratislavi 11.novembra 2018. god. promovisana su nova izdanja prevoda zbirki pesama srpskih autora u izdanju Društva slovačkih književnika.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka organizovao je samostalnu izložbu umetničkog stvaralaštva Vere Fajndović-Suđi povodom njenog životnog jubileja.
U zgradi Arhiva Vojvodine u ponedeljak 5. novembra 2018. god. svečano je otvorena izložba slika Miloslava Dvoraka pod nazivom Moj svet slika.
U petak 2. novembra 2018. godine svečano je završena pozorišna smotra 49. "Pozorišne lovorike".
Svoj životni put u 73. godini napustila je Jarmila Struhar, predsednica Mesnog odbora Matice slovačke u Novom Sadu.
U drugom poluvremenu pozorišne smotre videli smo tri predstave iz Kovačice i Padine.
U Staroj Pazovi je u petak 26. oktobra 2018. god. počela 49. smotra "Pozorišne lovorike".
13. Stalna konferencija "Slovačka republika i Slovaci iz dijaspore" održana je 26. i 27. oktobra 2018. godine u Bratislavi.
Zavod za kulturu vojv. Slovaka posetila je fotografkinja Andrea Kalinova iz Bratislave u petak 26. oktobra 2018. godine.