12. Muzikološka konferencija posvećena etnomuzikologu Martinu Kmeću

28. novembar 2016
Dvanaestu Muzikološku konferenciju orgnizovala je Muzička komisija Odbora za kulturu NSSNM i Zavod z kulturu vojvođanskih Slovaka, u subotu 26. novembra 2016. god. u prostorijama Zavoda.

Ovogodišnja muzikološka konferencija održana je u znak života i dela etnomuzikologa, kompozitora i dirigenta Martina Kmeća, prilikom koje su prisutni muzički stručnjaci obeležili njegov 90. rođendan. Konferenciju su vodile Milina Sklabinski i Ana Medveđ.

Devetoro stručnjaka su ovom prilikom izneli svoje referate na različite teme iz života Martina Kmeća. Saslušani zapisi i bogat prikupljen materijal o Martinu Kmeću biće kvalitetan doprinos ne samo za zbornik radova iz ovogodišnje konferencije već i za istoriju u oblasti etnomuzikologije Slovaka, koji žive u Srbiji. Njegove kompozicije su značajno bogatstvo za njegove naslednike i njegova dela će se još dugo prezentovati u oblasti muzičkog života vojvođanskih Slovaka.  

Milina Sklabinski je u uvodnom delu pretstavila zbornik radova 11. muzikološke konferencije iz 2015. godine na temu Dramaturgija i menadžment muzičkih manifestacija koji je za štampu pripremio Slovački izdavački centar iz Bačkog Petrovca. Svoje referate na konferenciji izneli su: profesor i kompozitor Deneš Fišteš, dirigent Juraj Ferik, muzička teoretičarka Kristina Lomen, muzička teoretičarka Milina Sklabinski, dirigent Slovenka Benkova Martinkova, profesorka slovačkog jezika Ljudmila Beređi Stupavski i etnolog Ana Medveđ Gaško.

Svi učesnici su na određeni način sarađivali sa Martinom Kmećom ili su u svom poslu koristili nasledstvo koje je iza sebe ostavio. Govorilo se o muzikološkom stvaralaštvu Martina Kmeća, o video i audio zapisima sačuvanih u novosadskom radiu, o njegovoj tvorevini kroz prizmu slovačkih vojvođanskih manifestacija i kompozicija, kao i o njegovom stvaralaštvu kroz prizmu slovačkih vojvođanskih medija. Nisu falili ni zapisi o Martinovom slovačkom narodnom stavaralaštvu, činjenice o njegovom kompozitorskom i dirigentskom radu a naglašavao se i njegov doprinos pripremi zbirke narodnih pesama Juraja Ferika i njegov doprinos istraživanju slovačkih narodnih pesama u Staroj Pazovi. Pažnju su posvetili i Martinovoj sposobnosti da se izražava književnim jezikom i njegovoj naprednoj jezičkoj sposobnosti pri pisanju tekstova. Mešoviti hor "Šafarik" u uvodnom delu konferencije izveo je kompoziciju Martina Kmeća "Božska iskra", za koju je tekst napisao P.J.Šafarik.

Na kraju konferencije prisutni su predložili da se prikupi sav bogat prezentovan materijal i kompozicije Martina Kmeća, da se prikupe njegove partiture i sačuvaju putem digitalizacije u bazi podataka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i da ovako bude dostupan javnosti. Predložili su i osnovanje Nagrade Martina Kmeća pojedincima za doprinos mužičkom životu vojvođanskih Slovaka. 

Martinovi saveti, dobronamerne napomene, primedbe i njegova spremnost da pomogne poboljšanju muzičke umetnosti lokalnih Slovaka doprineli su tome, da se prepozna značaj ovog stvaralaštva a sigurno će biti potražnja za njima i kod mlade buduće generacije muzičara. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (Srbsko), Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku (Maďarsko) a Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (Rumunsko) (zriaďovatelia Ceny Pro Cultura Slovaca)
Po treći put u Slovačkoj izlaže naš regionalni akademski slikar Mihal Đurovka.
Staropazovská Základná škola hrdinu Janka Čmelíka a rovnomenný spolok v sobotu 10. februára 2018 premiérne predviedli divadelnú hru Zmätok v knihe.
Februárová výstava v galérii Strediska pre kultúru v Starej Pazove bola venovaná tvorbe akademického maliara Rastislava Škulca.
Slovenské divadlo VHV v Starej Pazove 2. februára 2018 zaznamenalo 115. výročie od prvého predstavenia a už deň neskoršie detské tanečné súbory SKUS hrdinu Janka Čmelíka usporiadali výročný koncert.
Už krátko po jeho smrti začala rásť jánošíkovská legenda, legenda o odvážnom zbojníkovi, ktorý „bohatým bral a chudobným dával“.
V stredu 17. januára 2018 v klubovni Tribúna mladých Kultúrneho centra v Novom Sade otvorili výstavu fotografií Môj slovenský príbeh autora Petra Dešića.
Vernisáž samostatnej výstavy grafík a malieb, pomenovaná Druhá strana bytia, akademického grafika a maliara Pavla Čániho sa uskutočnila v Bratislave 10. januára v Staromestskej galérii Zichy.
Po čísle 8, ktoré vyšlo v roku 2015, čitateľov oslovil nový Čaroslov.
Vernisáž bola 15. decembra 2017 v Kultúrnom centre Zrenjanin a otvorená bude do konca roka.