12. Muzikološka konferencija posvećena etnomuzikologu Martinu Kmeću

28. novembar 2016
Dvanaestu Muzikološku konferenciju orgnizovala je Muzička komisija Odbora za kulturu NSSNM i Zavod z kulturu vojvođanskih Slovaka, u subotu 26. novembra 2016. god. u prostorijama Zavoda.

Ovogodišnja muzikološka konferencija održana je u znak života i dela etnomuzikologa, kompozitora i dirigenta Martina Kmeća, prilikom koje su prisutni muzički stručnjaci obeležili njegov 90. rođendan. Konferenciju su vodile Milina Sklabinski i Ana Medveđ.

Devetoro stručnjaka su ovom prilikom izneli svoje referate na različite teme iz života Martina Kmeća. Saslušani zapisi i bogat prikupljen materijal o Martinu Kmeću biće kvalitetan doprinos ne samo za zbornik radova iz ovogodišnje konferencije već i za istoriju u oblasti etnomuzikologije Slovaka, koji žive u Srbiji. Njegove kompozicije su značajno bogatstvo za njegove naslednike i njegova dela će se još dugo prezentovati u oblasti muzičkog života vojvođanskih Slovaka.  

Milina Sklabinski je u uvodnom delu pretstavila zbornik radova 11. muzikološke konferencije iz 2015. godine na temu Dramaturgija i menadžment muzičkih manifestacija koji je za štampu pripremio Slovački izdavački centar iz Bačkog Petrovca. Svoje referate na konferenciji izneli su: profesor i kompozitor Deneš Fišteš, dirigent Juraj Ferik, muzička teoretičarka Kristina Lomen, muzička teoretičarka Milina Sklabinski, dirigent Slovenka Benkova Martinkova, profesorka slovačkog jezika Ljudmila Beređi Stupavski i etnolog Ana Medveđ Gaško.

Svi učesnici su na određeni način sarađivali sa Martinom Kmećom ili su u svom poslu koristili nasledstvo koje je iza sebe ostavio. Govorilo se o muzikološkom stvaralaštvu Martina Kmeća, o video i audio zapisima sačuvanih u novosadskom radiu, o njegovoj tvorevini kroz prizmu slovačkih vojvođanskih manifestacija i kompozicija, kao i o njegovom stvaralaštvu kroz prizmu slovačkih vojvođanskih medija. Nisu falili ni zapisi o Martinovom slovačkom narodnom stavaralaštvu, činjenice o njegovom kompozitorskom i dirigentskom radu a naglašavao se i njegov doprinos pripremi zbirke narodnih pesama Juraja Ferika i njegov doprinos istraživanju slovačkih narodnih pesama u Staroj Pazovi. Pažnju su posvetili i Martinovoj sposobnosti da se izražava književnim jezikom i njegovoj naprednoj jezičkoj sposobnosti pri pisanju tekstova. Mešoviti hor "Šafarik" u uvodnom delu konferencije izveo je kompoziciju Martina Kmeća "Božska iskra", za koju je tekst napisao P.J.Šafarik.

Na kraju konferencije prisutni su predložili da se prikupi sav bogat prezentovan materijal i kompozicije Martina Kmeća, da se prikupe njegove partiture i sačuvaju putem digitalizacije u bazi podataka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i da ovako bude dostupan javnosti. Predložili su i osnovanje Nagrade Martina Kmeća pojedincima za doprinos mužičkom životu vojvođanskih Slovaka. 

Martinovi saveti, dobronamerne napomene, primedbe i njegova spremnost da pomogne poboljšanju muzičke umetnosti lokalnih Slovaka doprineli su tome, da se prepozna značaj ovog stvaralaštva a sigurno će biti potražnja za njima i kod mlade buduće generacije muzičara. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U terminu od 27. do 29. jula 2018. god. u Bačkom Petrovcu u organizaciji Odbora za kulturu NSSNM i uz podržku Kancelarije za Slovake u dijaspori održan je 5. Seminar kreativnog pisanja.
Dana 10. avgusta 2018. god. u Svečanoj sali Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu održan je svečani sastanak Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka organizovao je svečano otvaranje izložbe akademskog grafičara i slikara Pavela Popa povodom životnog jubileja autora.
U ponedeljak, 6. avgusta 2018. god. u Galeriji SULUV održano je otvaranje izložbe pod nazivom "Trash Talk" autorke Zdenke Marije Madacki. Izložba će biti otvorena do 17. avgusta 2018. god.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiada vernisáž umeleckej tvorby akademického grafika a maliara Pavla Popa pri príležitosti autorovho životného jubilea.
57. Slovačke narodne svečanosti održaće se 10. - 12. avgusta 2018. god. u Bačkom Petrovcu. Program pratećih događaja počeće već u nedelju, 5. avgusta.
Niekedy vie zabolieť, keď zahraničných Slovákov na Slovensku pokladajú za cudzincov. S tým sa už nič nedá robiť. My sme doma tam, kde nás matka priviedla na svet.
S cieľom podporiť zberateľov archívneho materiálu a zároveň podnietiť záujem príslušníkov našej menšiny o kultúru a dejiny vojvodinských Slovákov, ÚKVS vypisuje VIII. kolo fotosúbehu.
Umetničko stvaralaštvo četiri velikana kovačičke naive - Jana Husarika, Jana Knjazovica, Martina Jonaša i Zuzane Halupove otvorili su u ZKVS u petak, 20. jula 2018. god.
U Staroj Pazovi, u četvrtak 19. jula 2018. godine održana je promocija zbirke poezije "Kroki rokov" Jaroslava Litavskog - Điđija.