U ZKVS je održan koncizan edukativni seminar

12. decembar 2016
U okviru Odeljenja za stručno usavršavanje i obrazovanje u oblasti kulture i umetnosti Slovaka u Vojvodini ZKVS je organizovao ekukativni seminar Društveni protokol i njegova primena u praksi.

Seminar je održan u prostorijama ZKVS u petak 8. decembra 2016. godine a stručno ga je vodio doktor pedagogije PaedDr. Jan Pavlik iz Slovačke republike, renomiran stručnjak za društveni i diplomatski protokol na nivou samouprave.

Seminar je namenjen pre svega predstavnicima Mesnih zajednica, direktorima obdaništa, osnovnih, srednjih i visokih škola, predsednicima, odn. direktorima slovačkih kulturnih ustanova i udruženja i drugim zainteresovanim. Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je taj dan sakupio oko 30 učenika koji su vrlo pažnjivo pratili predavanja i prektične primere iz oblasti etikete i to sa krila renomiranog i iskusnog predavača. Prisutnim je dobrodošlicu poželela direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac. 

U okviru seminara Jan Pavlik je razmotrio sledeće teme: 

- Etiketa – protokol

- Značaj primene društvenog protokola

- Pravila društvenog protokola

- Oficialna i neoficialna poseta 

- Retorika (stvaranje teksta, izvodjenje, verbalna i neverbalna komunikacija)

- Pozdrave, obraćanje, predstavljanje 

- Vizitkarte (forma i rad sa vizitkartama)

- Sekretarijati, prijem gostiju 

- Učestvovanje na društvenim manifestacijama, recepcija i sl. 

Seminar o protokolarnom ponašanju je imao nameru da obavesti zainteresovane o osnovnim principima protokolarnog ponašanja u svim njegovim sferama, o sačuvanju dobrog imana organizacije, kao i sopstvene slike u privatnim i javnim situacijama. Osim principa u oficialnim situacijama Jan Pavlik je govorio i o protokolu u neoficialnim, privatnim i svakodnevnim slučajevima. 

Harizmatični i uvek vedrog duha predavač Jan Pavlik ostavio je indirektnu ali vrlo pogodnu poruku svima nama: „Ugostitelj će prvi uzeti jelo sa stola. To je znak da svi mogu da se ponude."  Tako je i u obrazovanju, ako se interesuje jedan, zainterosovaće se i onaj drugi, taj koji sedi sa tobom, cimer, kolega, drug...

Ubeđeni smo, da organizovanjem ovakvog tipa edukativnih seminara će naša kulturna javnost i predstavnici slovačkih kulturnih ustanova steći nova znanja i da će utvrditi i ono znanje koje već poseduju i koriste. Drago nam je što možemo doprineti unapređenju kulturno-obrazovnog sistema vojvođanskih Slovaka. Hvala Vam što nas pordžavate i pratite. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".
V priestoroch Domu slovenskej kultúry v Békešskej Čabe v októbri a novembri lanského roka svoju šiestu samostatnú výstavu fotografií pod názvom Masky z benátskej lagúny mal Ján Hlaváč.
U nedelju 23. decembra 2018. je u Galeriji Zuzka Medveđova u Bačkom Petrovcu otvorena izložba Geometrijska apstrakcija u likovnoj umetnosti vojvođanskih Slovaka.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka priredio je božićno veče za decu i time je podsetio na važnost i lepotu Božića.
U Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine su danas dodeljene nagrade najuspešnijim autorima na konkursu časopisa za decu “Zornjička” i časopisa za književnosti i kulturu “Novi život”.
Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak dodelio je Ani Tomanovoj Makanovoj, Slovakinji iz Srbije Zlatnu plaketu.