U ZKVS je održan koncizan edukativni seminar

12. decembar 2016
U okviru Odeljenja za stručno usavršavanje i obrazovanje u oblasti kulture i umetnosti Slovaka u Vojvodini ZKVS je organizovao ekukativni seminar Društveni protokol i njegova primena u praksi.

Seminar je održan u prostorijama ZKVS u petak 8. decembra 2016. godine a stručno ga je vodio doktor pedagogije PaedDr. Jan Pavlik iz Slovačke republike, renomiran stručnjak za društveni i diplomatski protokol na nivou samouprave.

Seminar je namenjen pre svega predstavnicima Mesnih zajednica, direktorima obdaništa, osnovnih, srednjih i visokih škola, predsednicima, odn. direktorima slovačkih kulturnih ustanova i udruženja i drugim zainteresovanim. Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je taj dan sakupio oko 30 učenika koji su vrlo pažnjivo pratili predavanja i prektične primere iz oblasti etikete i to sa krila renomiranog i iskusnog predavača. Prisutnim je dobrodošlicu poželela direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac. 

U okviru seminara Jan Pavlik je razmotrio sledeće teme: 

- Etiketa – protokol

- Značaj primene društvenog protokola

- Pravila društvenog protokola

- Oficialna i neoficialna poseta 

- Retorika (stvaranje teksta, izvodjenje, verbalna i neverbalna komunikacija)

- Pozdrave, obraćanje, predstavljanje 

- Vizitkarte (forma i rad sa vizitkartama)

- Sekretarijati, prijem gostiju 

- Učestvovanje na društvenim manifestacijama, recepcija i sl. 

Seminar o protokolarnom ponašanju je imao nameru da obavesti zainteresovane o osnovnim principima protokolarnog ponašanja u svim njegovim sferama, o sačuvanju dobrog imana organizacije, kao i sopstvene slike u privatnim i javnim situacijama. Osim principa u oficialnim situacijama Jan Pavlik je govorio i o protokolu u neoficialnim, privatnim i svakodnevnim slučajevima. 

Harizmatični i uvek vedrog duha predavač Jan Pavlik ostavio je indirektnu ali vrlo pogodnu poruku svima nama: „Ugostitelj će prvi uzeti jelo sa stola. To je znak da svi mogu da se ponude."  Tako je i u obrazovanju, ako se interesuje jedan, zainterosovaće se i onaj drugi, taj koji sedi sa tobom, cimer, kolega, drug...

Ubeđeni smo, da organizovanjem ovakvog tipa edukativnih seminara će naša kulturna javnost i predstavnici slovačkih kulturnih ustanova steći nova znanja i da će utvrditi i ono znanje koje već poseduju i koriste. Drago nam je što možemo doprineti unapređenju kulturno-obrazovnog sistema vojvođanskih Slovaka. Hvala Vam što nas pordžavate i pratite. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U Galeriji SND u Kisaču u subotu 13. oktobra 2018. godine svečano je otvoreno 5. Bijenale akademskih likovnih i primenjenih umetnika iz Kisača. Radove je izlagalo 14 domaćih autora i gostiju.
Svečanim otvaranjem retrospektivne izložbe radova istaknute i svestrane umetnice Mire Brtke 8. oktobra galerija Centra za kulturu u Staroj Pazovi dobila je ime Galerija Mire Brtke.
Projekat Ukrštanje je istraživačkog, obrazovnog i ikluzivnog karaktera. Sufinansijer projekta je Fondacija Novi Sad 2021u okviru svog programa„Publika u fokusu“.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je za mlade izvođače slovačke popularne muzike održao II. Edukativni seminar za podršku u razvoju vokalnih sposobnosti vojvođanske omladine.
Seminar slovačkih nastavnika iz regiona je putujeg karaktera. Održava se svake godine u drugoj državi iz regiona i tom prilikom se ujedno zaslužnima dodeljuje Plaketa Samuela Tešeđika.
Povodom 10. godišnjice osnivanja manjinskih Zavoda za kulturu u Vojvodini svečano je otvorena zajednička izložba umetničkih radova 28. septembra 2018. god. u Subotici.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je 27. septembra 2018. god. održana promocija prve zbirke pesama Zdenke Valent Belić Eterizacija van konTEKSTa .
NSSNM, ZKVS, Opština Stara Pazova i SKUD "h. Janko Čmelik" pozivaju slovačke amaterske pozorišne ansamble iz Srbije da se prijave na učešće na 49. smotri "Pozorišne lovorike".
Kamerman i direktor fotografije Jozef Madjar ove godine obeležava 60 godina života, 50 godina amaterske filmske karijere i 40 godina profesionalne filmske karijere.
45. Smotra solo pevača "Padina peva" održana je u subotu 15. septembra 2018. god. u Padini.