U ZKVS je održan koncizan edukativni seminar

12. decembar 2016
U okviru Odeljenja za stručno usavršavanje i obrazovanje u oblasti kulture i umetnosti Slovaka u Vojvodini ZKVS je organizovao ekukativni seminar Društveni protokol i njegova primena u praksi.

Seminar je održan u prostorijama ZKVS u petak 8. decembra 2016. godine a stručno ga je vodio doktor pedagogije PaedDr. Jan Pavlik iz Slovačke republike, renomiran stručnjak za društveni i diplomatski protokol na nivou samouprave.

Seminar je namenjen pre svega predstavnicima Mesnih zajednica, direktorima obdaništa, osnovnih, srednjih i visokih škola, predsednicima, odn. direktorima slovačkih kulturnih ustanova i udruženja i drugim zainteresovanim. Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je taj dan sakupio oko 30 učenika koji su vrlo pažnjivo pratili predavanja i prektične primere iz oblasti etikete i to sa krila renomiranog i iskusnog predavača. Prisutnim je dobrodošlicu poželela direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac. 

U okviru seminara Jan Pavlik je razmotrio sledeće teme: 

- Etiketa – protokol

- Značaj primene društvenog protokola

- Pravila društvenog protokola

- Oficialna i neoficialna poseta 

- Retorika (stvaranje teksta, izvodjenje, verbalna i neverbalna komunikacija)

- Pozdrave, obraćanje, predstavljanje 

- Vizitkarte (forma i rad sa vizitkartama)

- Sekretarijati, prijem gostiju 

- Učestvovanje na društvenim manifestacijama, recepcija i sl. 

Seminar o protokolarnom ponašanju je imao nameru da obavesti zainteresovane o osnovnim principima protokolarnog ponašanja u svim njegovim sferama, o sačuvanju dobrog imana organizacije, kao i sopstvene slike u privatnim i javnim situacijama. Osim principa u oficialnim situacijama Jan Pavlik je govorio i o protokolu u neoficialnim, privatnim i svakodnevnim slučajevima. 

Harizmatični i uvek vedrog duha predavač Jan Pavlik ostavio je indirektnu ali vrlo pogodnu poruku svima nama: „Ugostitelj će prvi uzeti jelo sa stola. To je znak da svi mogu da se ponude."  Tako je i u obrazovanju, ako se interesuje jedan, zainterosovaće se i onaj drugi, taj koji sedi sa tobom, cimer, kolega, drug...

Ubeđeni smo, da organizovanjem ovakvog tipa edukativnih seminara će naša kulturna javnost i predstavnici slovačkih kulturnih ustanova steći nova znanja i da će utvrditi i ono znanje koje već poseduju i koriste. Drago nam je što možemo doprineti unapređenju kulturno-obrazovnog sistema vojvođanskih Slovaka. Hvala Vam što nas pordžavate i pratite. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Umelecké výtvory štyroch velikánov kovačickej insity - Jána Husárika, Jána Kňazovica, Martina Jonáša a Zuzany Chalupovej otvorili v ÚKVS v piatok 20. júla 2018.
U Staroj Pazovi, u četvrtak 19. jula 2018. godine održana je promocija zbirke poezije "Kroki rokov" Jaroslava Litavskog - Điđija.
U terminu 12. do 15. jula 2018. godine održan je XII. Festival "Slovaci Slovacima" u okviru 63. Spiškog vašara u Spiškoj Novoj Vsi.
Nadácia SPP sa stane súčasťou projektu Vojvodina na podporu a rozvoj slovenských komunít žijúcich v zahraničí, najmä však vo Vojvodine, v Srbsku.
Pesnikom Matijom Bećkovićem i pesmom Ako bi napustila ovo mesto, koju je na slovački jezik prepevao Vićazoslav Hronjec, poželećemo dobrodošlicu čitaocima u dvobroj 5-6 Novog života.
Folklórny festival Východná je najstarším a najväčším celoslovenským festivalom a prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry.
V poradí IX. Letná škola choreografie pre krajanov sa uskutočnila v dňoch 21. júna – 1. júla 2018 na Slovensku, vo Východnej, s ubytovaním v Liptovskom Mikuláši.
V Bratislave sa konalo slávnostné podujatie pri príležitosti Dňa zahraničných Slovákov a na počesť sv. Cyrila a Metoda.
Zadnjih godina u Slovačkm izdavačkom centru u Bačkom Petrovcu vrlo retko svetlost sveta ugledaju autentične zbirke poezije.
Dnes 5. júla 2018 v kontexte Štátneho sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda si nielen na Slovensku, ale v celom slovenskom zahraničí pripomíname pamätný Deň zahraničných Slovákov.