U ZKVS je održan koncizan edukativni seminar

12. decembar 2016
U okviru Odeljenja za stručno usavršavanje i obrazovanje u oblasti kulture i umetnosti Slovaka u Vojvodini ZKVS je organizovao ekukativni seminar Društveni protokol i njegova primena u praksi.

Seminar je održan u prostorijama ZKVS u petak 8. decembra 2016. godine a stručno ga je vodio doktor pedagogije PaedDr. Jan Pavlik iz Slovačke republike, renomiran stručnjak za društveni i diplomatski protokol na nivou samouprave.

Seminar je namenjen pre svega predstavnicima Mesnih zajednica, direktorima obdaništa, osnovnih, srednjih i visokih škola, predsednicima, odn. direktorima slovačkih kulturnih ustanova i udruženja i drugim zainteresovanim. Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je taj dan sakupio oko 30 učenika koji su vrlo pažnjivo pratili predavanja i prektične primere iz oblasti etikete i to sa krila renomiranog i iskusnog predavača. Prisutnim je dobrodošlicu poželela direktorka ZKVS Ana Hrćan Leskovac. 

U okviru seminara Jan Pavlik je razmotrio sledeće teme: 

- Etiketa – protokol

- Značaj primene društvenog protokola

- Pravila društvenog protokola

- Oficialna i neoficialna poseta 

- Retorika (stvaranje teksta, izvodjenje, verbalna i neverbalna komunikacija)

- Pozdrave, obraćanje, predstavljanje 

- Vizitkarte (forma i rad sa vizitkartama)

- Sekretarijati, prijem gostiju 

- Učestvovanje na društvenim manifestacijama, recepcija i sl. 

Seminar o protokolarnom ponašanju je imao nameru da obavesti zainteresovane o osnovnim principima protokolarnog ponašanja u svim njegovim sferama, o sačuvanju dobrog imana organizacije, kao i sopstvene slike u privatnim i javnim situacijama. Osim principa u oficialnim situacijama Jan Pavlik je govorio i o protokolu u neoficialnim, privatnim i svakodnevnim slučajevima. 

Harizmatični i uvek vedrog duha predavač Jan Pavlik ostavio je indirektnu ali vrlo pogodnu poruku svima nama: „Ugostitelj će prvi uzeti jelo sa stola. To je znak da svi mogu da se ponude."  Tako je i u obrazovanju, ako se interesuje jedan, zainterosovaće se i onaj drugi, taj koji sedi sa tobom, cimer, kolega, drug...

Ubeđeni smo, da organizovanjem ovakvog tipa edukativnih seminara će naša kulturna javnost i predstavnici slovačkih kulturnih ustanova steći nova znanja i da će utvrditi i ono znanje koje već poseduju i koriste. Drago nam je što možemo doprineti unapređenju kulturno-obrazovnog sistema vojvođanskih Slovaka. Hvala Vam što nas pordžavate i pratite. 

Aneta Lomen

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V stredu 17. januára 2018 v klubovni Tribúna mladých Kultúrneho centra v Novom Sade otvorili výstavu fotografií Môj slovenský príbeh autora Petra Dešića.
Vernisáž samostatnej výstavy grafík a malieb, pomenovaná Druhá strana bytia, akademického grafika a maliara Pavla Čániho sa uskutočnila v Bratislave 10. januára v Staromestskej galérii Zichy.
Po čísle 8, ktoré vyšlo v roku 2015, čitateľov oslovil nový Čaroslov.
Vernisáž bola 15. decembra 2017 v Kultúrnom centre Zrenjanin a otvorená bude do konca roka.
Staropazovskí ochotníci uplynulý rok 2017 vyprevadili už tradičným Vianočným koncertom, ktorý sa uskutočnil 26. decembra 2017, kedy prezentovali celoročné ochotnícke úspechy.
SKPD „Šafarik“ i Mesni odbor Matice slovačke u Dobanovcima organizovali su u petak 22. decembra 2017. god. Božićni koncert u izvedbi MERRY GOSPEL hora.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka su u petak 22. decembra 2017. god. obeležili najdivniji praznik u godini adekvatnim programom za decu.
U sredu 20. decembra sa početkom u 19 časova z Zavodu za kulturu Vojvodine održana je promocija knjige Imigranti u Vavilonskoj kuli.
Juče, 20. decembra 2017. godine u Bačkom Petrovcu iz radionice Slovačkog kulturnog kluba izašao je 2. Slovački svetski kalendar.
U nedelju 17. decembra 2017. god. na novoj evangeličkoj fari u Staroj Pazovi održan je Božićni bazar a u SKUD "heroj Janko Čmelik" predpraznični susret.