Rado Van Ladomerski tri puta drugačije

21. maj 2018
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak, 18. maja 2018. god. svečano otvorio izložbu slika Rado Vana Ladomerskog iz Slovačke.

Slike ovog umetnika izložene su u izložbenom prostoru ZKVS po drugi put, ovog puta u drugačijem izdanju. Radovan Ladomerski se bavi slikanjem od detinjstva. Još u predškolskom uzrastu pohađao je Narodnu umetničku školu. Neprestanim isprobavanjem novih tehnika najviše se pronašao u Pop artu, koji čini osnovu u njegovom stvaranju portreta, i to tehnikom suvog pastela ili akril na platnu. Autora fascinira raznolikost, koju vidi na licima ljudi i to ga podstiče u stvaranju portreta. 

Drugi stil njegovog stvaralaštva je naivna umetnost. Inspirisan je crtanim filmovima koje je gledao u detinjstvu. Tako su nastali i njegovi likovi, koje je nazvao Familie Perlenschlips. Likovi na njegovim slikama deluju veselo, žive svoj harmoničan život u kome im društvo prave njihovi kućni ljubimci. Iz toga ustvari proizilazi i njegov moto: "Slika treba da obraduje ljudsku dušu."

Prisutne je na otvaranju izložbe pozdravila direktorka Ana Hrćan-Leskovac a o stvaralaštvu Ladomerskog  govorili su Pavel Čanji i Vladimir Valećik. Izložbu je autor nazvao Rado Van Ladomerski tri puta drugačije, zbog toga što se odnosi na tri stilska pristupa u slikanju.  „Radovan Ladomerski u duhu Endija Vorhola slika svojevrsne pop-artistične, najčešće monohromne portrete. Paralelno nam četkicom prepričava događaje iz života srećne i harmonične porodice Familie Parlenschlips, čime stvara svojevrsni naivni umetnički izraz, blizak ilustracijama za decu a sa treće strane na obali reke Dunav gradi od kamena svoju Valhallu u potpunosti u duhu savremenog prostornog umetničkog izraza, koji bez sumnje možemo uvrstiti u likovni konceptualizam." - rekao je V.Valenćik. 

Valenćik je između ostalog istakao da je Ladomerski jedini autor iz Slovačke, koji se u svom stvaralaštvu i portretisanju najviše bazira na prikazivanju poznatih ličnosti iz sveta kulture, istorije i javnog života Srbije. Među portretima srpskih ličnosti nalazi se: Nikola Tesla, Nadežda Petrović, Vuk Karadžić, Novak Đoković, Ivana Španović, Emir Kusturica, Milena Dravić, Lenka Dunđerski i mnogi drugi. 

Veče povodom otvaranja izložbe uveličala je violinistkinja Marina Cerovski izvedbom romantične pesme Santa Maria della Salute autora Laze Kostića, čiji portret je Ladomerski takođe naslikao. Direktorka ZKVS je autoru uručila poklon i zahvalila se za odličnu saradnju a za uzvrat je od autora dobila lep znak pažnje – njen portret.

Izložba je otvorena za javnost do 18. juna 2018. godine.

Text: Aneta Lomenová, foto: Marijan Pavlov, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov spolu s ďalšími organizátormi festivalu vyzývajú folklórne súbory, spevácke skupiny a orchestre, aby sa zúčastnili 49. Folkórneho festivalu Tancuj, tancuj...
U sredu 13 marta 2019. godine je Kancelarija za Slovake u dijaspori u saradnji sa Galerijom „Artem“ organizovala svečano otvaranje slika akademskog grafičara i slikara Pavela Popa iz Novog Sada.
U okviru 12. godišta manifestacije Antićevi dani u četvrtak 14. marta u Kulturnom centru Novog Sada priredili su veče Antić i savremenici posvećen antologiji Rovina spieva = Raspevana ravnica.
Kulturni centar Novog Sada orgnizuje od 13. do 15. marta 2019. godine 12. Antićeve dane posvećene sećanju na istaknutog vojvođanskog i srpskog pesnika Miroslava Antića.
U četvrtak 7. marta je u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu održana zajednička prezentacija izdavačke delatnosti četiri zavoda za kulturu.
Tradicionalni deo Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu je i izložba „Art expo” u okviru koje su ove godine izlagali i predstavnici savremene likovne umetnosti vojvođanskih Slovaka.
Izdavačka kuća TRIO Publishing i Arhitektonski fkultet STU u Bratislavi su objavili knjigu posvećenu nestoru slovačke arhitekture Mihalu Milanu Harmincu.
U utorak 26. februara u galeriji novosadske izdavačke kuće “Prometej” u 19. časova je pred brojnim posetiocima predstavljena knjiga Ladislava Čanjija “Ni pepeo ti neće zamesti trag”.
Tradicionalna manifestacija “Zima sa knjigom” je 25. februara okupila predstavnike Društva slovačkih književnika i Udruženja književnika Srbije u staropazovačkoj biblioteci “Dositej Obradović”.
U subotu uveče je staropazovačko SKUD heroj „Janko Čmelik“ organizavalo celovečernji program, FA „Klasovi“ je gostovao u Padini a pozorišni ansambl je gostovao u Sremskoj Mitrovici.