Rado Van Ladomerski tri puta drugačije

21. maj 2018
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak, 18. maja 2018. god. svečano otvorio izložbu slika Rado Vana Ladomerskog iz Slovačke.

Slike ovog umetnika izložene su u izložbenom prostoru ZKVS po drugi put, ovog puta u drugačijem izdanju. Radovan Ladomerski se bavi slikanjem od detinjstva. Još u predškolskom uzrastu pohađao je Narodnu umetničku školu. Neprestanim isprobavanjem novih tehnika najviše se pronašao u Pop artu, koji čini osnovu u njegovom stvaranju portreta, i to tehnikom suvog pastela ili akril na platnu. Autora fascinira raznolikost, koju vidi na licima ljudi i to ga podstiče u stvaranju portreta. 

Drugi stil njegovog stvaralaštva je naivna umetnost. Inspirisan je crtanim filmovima koje je gledao u detinjstvu. Tako su nastali i njegovi likovi, koje je nazvao Familie Perlenschlips. Likovi na njegovim slikama deluju veselo, žive svoj harmoničan život u kome im društvo prave njihovi kućni ljubimci. Iz toga ustvari proizilazi i njegov moto: "Slika treba da obraduje ljudsku dušu."

Prisutne je na otvaranju izložbe pozdravila direktorka Ana Hrćan-Leskovac a o stvaralaštvu Ladomerskog  govorili su Pavel Čanji i Vladimir Valećik. Izložbu je autor nazvao Rado Van Ladomerski tri puta drugačije, zbog toga što se odnosi na tri stilska pristupa u slikanju.  „Radovan Ladomerski u duhu Endija Vorhola slika svojevrsne pop-artistične, najčešće monohromne portrete. Paralelno nam četkicom prepričava događaje iz života srećne i harmonične porodice Familie Parlenschlips, čime stvara svojevrsni naivni umetnički izraz, blizak ilustracijama za decu a sa treće strane na obali reke Dunav gradi od kamena svoju Valhallu u potpunosti u duhu savremenog prostornog umetničkog izraza, koji bez sumnje možemo uvrstiti u likovni konceptualizam." - rekao je V.Valenćik. 

Valenćik je između ostalog istakao da je Ladomerski jedini autor iz Slovačke, koji se u svom stvaralaštvu i portretisanju najviše bazira na prikazivanju poznatih ličnosti iz sveta kulture, istorije i javnog života Srbije. Među portretima srpskih ličnosti nalazi se: Nikola Tesla, Nadežda Petrović, Vuk Karadžić, Novak Đoković, Ivana Španović, Emir Kusturica, Milena Dravić, Lenka Dunđerski i mnogi drugi. 

Veče povodom otvaranja izložbe uveličala je violinistkinja Marina Cerovski izvedbom romantične pesme Santa Maria della Salute autora Laze Kostića, čiji portret je Ladomerski takođe naslikao. Direktorka ZKVS je autoru uručila poklon i zahvalila se za odličnu saradnju a za uzvrat je od autora dobila lep znak pažnje – njen portret.

Izložba je otvorena za javnost do 18. juna 2018. godine.

Text: Aneta Lomenová, foto: Marijan Pavlov, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U utorak 11. decembra je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka otvorena memorijalna izložba poznatog naivnog slikara Jana Husarika (1942-2017).
Slovačko vojvođansko pozorište nastavlja sa dobrom saradnjom sa Spiškim pozorištem. Ljubiteljima pozorišne umetnosti u Spiškoj Novoj Vesi su se predstavili predstavom Lepotica iz Linejna.
Z príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý si pripomíname 10. decembra, staropazovskí ochotníci usporiadali niekoľko podujatí.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (Srbsko), Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku (Maďarsko) a Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (Rumunsko), zriaďovatelia Ceny Pro Cultura Slovaca
U četvrtak, 6. decembra, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu predstavili su dvojezičnu zbirku pesama Eterizacija van konTEKSTa Zdenke Valent Belić.
V  staropazovskej Galérii Miry Brtkovej v pondelok 3. decembra 2018 otvorili výstavu diel malého formátu umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku Korene 4.
14. Muzikološka konferencija bila je posvećena životu i delu Juraja Ferika st. i Juraju Feriku ml. u kontekstu njihovog doprinosa muzičkom životu vojvođanskih Slovaka.
53. Smotra solista izvorne slovačke pesme "Susret u pivničkom polju..." održan je u periodu od 23. - 25. novembra 2018. godine u Pivnicama.
Uvodne tonove časopisa Novi život odsvirale su dve pesme Milana Komnenića (Vika pod nulom i Srbija na istoku) po izboru Vićazoslava Hronjeca iz savremene srpske moderne a postmoderne poezije.
Konferencia pod názvom Prínos Juraja Feríka st. a Juraja Feríka ml. do hudobného života vojvodinských Slovákov bude 24. novembra v Pivnici.