Zavod je potpisao ugovor sa Fondacijom "Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021"

22. jun 2018
ZKVS je konkurisao za projekat Fondacije "Publika u fokusu", i krajem godine planira da realizuje zanimljiv muzičko-scenski događaj koji će predstaviti tradicionalnu kulturu Slovaka u Vojvodini.

U zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine, dana 20. juna 2018. godine uz prisustvo direktora Fondacije Novi Sad „Evropska prestonica kulture 2021“ Nemanje Milenkovića i Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević svečano su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata koji su primenjeni u okviru konkursa Fondacije „Publika u fokusu“.

Konkurisati za projekte mogle su institucije, ustanove i organizacije građanskih sektora koje su aktivne na području Novog Sada, Beočina, Iriga i Sremskih Karlovaca. Na konkurs objavljen u martu ove godine stiglo je oko pedeset projekata od kojih je Fondacja podržala 41 projekat. Celokupni budžet određen za programske akivnosti „Publika u fokusu“ bilo je 20 miliona dinara.

Među odobrenim projektima nalaze se takođe dva projekta ustanova nacionalnih manjina – Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina. Slovačkoj zajednici su donirali sredstva u iznosu od 600 hiljada dinara u okviru projekta „Ukrštanje - iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“. Rusinska zajednica je dobila sredstva u iznosu od 550 hiljada dinara za projekat „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

Ugovor u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka potpisala je direktorka Ana Hrćan Leskovac.

Projekat „Ukrštanje-iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“ ima istraživački, edukativni i inkluzivni karakter. U projektu se ukršta tradicionalno muzičko stvaralaštvo iz našeg regiona sa savremenom interpretacijom i aranžmanima. U izvođenju se koriste instrumenti prilagođeni mogućnostima osobama sa invaliditetom, uz učešće muzičkih i scenskih perkusionista. Projektni tim je sastavljen od različitih članova muzično-scenskih opredeljenja. Tu je etnolog, kompozitor, pozorišni režiser, dirigent, vokalisti i pevački hor, perkusionisti, muzičar sa podrškom muzičkog dizajnera.

Projekat ima za cilj napraviti originalni muzičko-scenski događaj na kojem će biti izvedene tradicionalne pesme i narodne melodije ljudi koji žive u Vojvodni. Repertoar će obuhvatiti 10 – 15 pesama. Projekat ima nekoliko faza i koncert kao rezultat rada biće javno organizovan u terminu oktobar - decembar 2018. godine u više sredina u Novom Sadu, Irigu, Beočinu i Sremskim Karlovcima.

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Na 25. sajmu knjiga Biblioteka u Bratislavi 11.novembra 2018. god. promovisana su nova izdanja prevoda zbirki pesama srpskih autora u izdanju Društva slovačkih književnika.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka organizovao je samostalnu izložbu umetničkog stvaralaštva Vere Fajndović-Suđi povodom njenog životnog jubileja.
U zgradi Arhiva Vojvodine u ponedeljak 5. novembra 2018. god. svečano je otvorena izložba slika Miloslava Dvoraka pod nazivom Moj svet slika.
U petak 2. novembra 2018. godine svečano je završena pozorišna smotra 49. "Pozorišne lovorike".
Svoj životni put u 73. godini napustila je Jarmila Struhar, predsednica Mesnog odbora Matice slovačke u Novom Sadu.
U drugom poluvremenu pozorišne smotre videli smo tri predstave iz Kovačice i Padine.
U Staroj Pazovi je u petak 26. oktobra 2018. god. počela 49. smotra "Pozorišne lovorike".
13. Stalna konferencija "Slovačka republika i Slovaci iz dijaspore" održana je 26. i 27. oktobra 2018. godine u Bratislavi.
Zavod za kulturu vojv. Slovaka posetila je fotografkinja Andrea Kalinova iz Bratislave u petak 26. oktobra 2018. godine.
NSSNM i SKUD PIVNICE Vas pozivaju da se prijavite za učešće na 53. Međunarodnom festivalu vokalnih solista izvornih slovačkih pesama "Susret u pivničkom polju."