Zavod je potpisao ugovor sa Fondacijom "Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021"

22. jun 2018
ZKVS je konkurisao za projekat Fondacije "Publika u fokusu", i krajem godine planira da realizuje zanimljiv muzičko-scenski događaj koji će predstaviti tradicionalnu kulturu Slovaka u Vojvodini.

U zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine, dana 20. juna 2018. godine uz prisustvo direktora Fondacije Novi Sad „Evropska prestonica kulture 2021“ Nemanje Milenkovića i Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević svečano su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata koji su primenjeni u okviru konkursa Fondacije „Publika u fokusu“.

Konkurisati za projekte mogle su institucije, ustanove i organizacije građanskih sektora koje su aktivne na području Novog Sada, Beočina, Iriga i Sremskih Karlovaca. Na konkurs objavljen u martu ove godine stiglo je oko pedeset projekata od kojih je Fondacja podržala 41 projekat. Celokupni budžet određen za programske akivnosti „Publika u fokusu“ bilo je 20 miliona dinara.

Među odobrenim projektima nalaze se takođe dva projekta ustanova nacionalnih manjina – Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina. Slovačkoj zajednici su donirali sredstva u iznosu od 600 hiljada dinara u okviru projekta „Ukrštanje - iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“. Rusinska zajednica je dobila sredstva u iznosu od 550 hiljada dinara za projekat „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

Ugovor u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka potpisala je direktorka Ana Hrćan Leskovac.

Projekat „Ukrštanje-iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno“ ima istraživački, edukativni i inkluzivni karakter. U projektu se ukršta tradicionalno muzičko stvaralaštvo iz našeg regiona sa savremenom interpretacijom i aranžmanima. U izvođenju se koriste instrumenti prilagođeni mogućnostima osobama sa invaliditetom, uz učešće muzičkih i scenskih perkusionista. Projektni tim je sastavljen od različitih članova muzično-scenskih opredeljenja. Tu je etnolog, kompozitor, pozorišni režiser, dirigent, vokalisti i pevački hor, perkusionisti, muzičar sa podrškom muzičkog dizajnera.

Projekat ima za cilj napraviti originalni muzičko-scenski događaj na kojem će biti izvedene tradicionalne pesme i narodne melodije ljudi koji žive u Vojvodni. Repertoar će obuhvatiti 10 – 15 pesama. Projekat ima nekoliko faza i koncert kao rezultat rada biće javno organizovan u terminu oktobar - decembar 2018. godine u više sredina u Novom Sadu, Irigu, Beočinu i Sremskim Karlovcima.

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovka je organizovao izložbu slika “Prostor” Jozefa Klaćika povodom sedamdesetog rođendana umetnika. Izložba će biti otvorena do 21. marta 2019.
U četvrtak 21. februara 2019. u 18h u ZKVS će biti svečano otvorena izložba umetničkih radova Prostor akademskog slikara Jozefa Klaćika, koju zavod organizuje povodom autorovog 70. rođendana.
Najbolji pojedinci i amaterska društva, koji su na osnovu odluke Saveza amatera opštine prošle godine postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima, nagrađeni su Plaketom “Svetlost”.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.