Pavelu Popu dodeljena Spomen medalja Kancelarije za Slovake u dijaspori

21. januar 2019
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.

Predajući Spomen medalju Jan Varšo je rekao da se medalja dodeljuje Pavelu Popu za zasluge i razvoj nacionalne svesti i kulturnog identiteta Slovaka u dijaspori, za umetnička dela visokog kvaliteta i za portrete istaknutih ličnosti iz prošlosti slovačke vojvođanske kulture.

Ova značajna nagrada je dodeljena našem istaknutom umetniku još u oktobru prošle godine, prilikom održavanja Stalne konferencije Slovačka Republika i Slovaci u dijaspori. Pošto Pavel Pop zbog zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Bratislavu, medalja mu tom prilikom nije bila uručena.

Predajući medalju Popu Jan Varšo je između ostalog rekao: “Mislim da ste ovo, u trenutku dok obeležavate svoj sedamdeseti rođendan, kao jedan od retkih, zaista zaslužili. Ne tvrdim, da je to nagrada na nivou Nobelove nagrade, ali Vam je dodeljena iz srca za sve što ste uradili u oblasti likovne umetnosti i to ne samo u Vojvodini, Srbiji, već i u Slovačkoj.

Pavelu Popu su u njegovom ateljeu čestitali i Igor Vencel, pomoćnik ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu Dagmar Repčekove, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Ana Hrćan Leskovac i bivša predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova.

Pavel Pop se rodio u Staroj Pazovi 1. decembra 1948. godine. Studirao je grafiku Visokoj školi umetnosti u Bratislavi kao student istaknutih slsovačkih umetnika Albina Brunovskog i Vincenta Hložnjika. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Tekst: Juraj Bartoš, foto: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.