Otvaranje izložbe Jozefa Klaćika

7. novembar 2009
U Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu je otvorena izložba posvećena životnom jubileju Jozefa Klaćika.

Razgledanje najnovijih slika umetnika Jozefa Klaćika je bilo propraćeno abstraktnim ambijentalnim muzičkim interpretacijama Ervina Maline i Bogdana Rankovića. I sam autor izložbe je ovaj sinkretizam doživeo kao upotpunjavanje proslave njegovog životnog jubileja i četrdesetogodišnjeg stvaralaštva. Ovaj umetnik, student Hložnika, Brunovskog i Dubaja u svojim delima se posle početničkog pop-arta posveto apstrakciji, urbanoj geometriji i arhitektonici.

Vernisáž výstavy Jozefa Klátika, 2009

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Već kao iskusan i poznat slikar, u prostorije Galerije Zuzke Medveđove je doneo dve, po formi i sadržaju različite grupe dela. Na prvi pogled moglo bi se reći da se radi o identičnim delima koja prikazuju geometričke oblike, oštre uglove. Međutim Pavel Čanji je na pojedinim slikama istakao tzv. neovarvarizam.

Jozef Klaćik je prvenstveno poznat od izložbe u Galeriji Karola Miloslava Lehotskog kao slikar postmoderne umetnosti, kao slikar koji stvara primarne oblike – trougao, krug i elipsu. Po mišljenju Vladimira Valenćika posle 2000. godine ovaj umetnik se usredsredio na istraživanje razdvajanja i spajanja jednobojnih podloga. Slike ovog tipa su se neretko transformisale u oslikane nepravilne geometričke umetničke objekte i zidne instalacije.

Slovački izdavački centar je ovom prilikom izdao zbirku vizualne poezije Jozefa Klaćika pod nazivom Koniec jazyka (Kraj jezika). Na izložbi je bio i reditelj Miroslav Benka koji je na izložbi umetniku javno ponudio saradnju za novu pozorišnu predstavu inspirisanu motivima njegovih dela.

Vernisáž výstavy Jozefa Klátika, 2009

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Cela izložba je predstavljena kao jedna metafora. Ako primarne oblike posmatramo kao istraživanje vizualne podloge sveta – kao duhovni povratak u Altamiru, u primarnu kreaciju ali i kao vraćanje na početak, onda je izložba bila simbolično predstavljena kao novi početak. Autor je krenuo ispočetka. Jer pre četiri godine mu je požar u ateljeu uništio gotovo sva dela. Najnovije slike su umetnikov odgovor na ovu tragediju. Sila, bunt i unutrašnja borba sa vatrom su osnova za njegov stvaralački izraz.

Annamarija Boldocki Grbić
Vidi još: 
Jozef Klaćik (biografija)

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.