Objavljena je knjiga o arhitekti Harmincu

1. mart 2019
Izdavačka kuća TRIO Publishing i Arhitektonski fkultet STU u Bratislavi su objavili knjigu posvećenu nestoru slovačke arhitekture Mihalu Milanu Harmincu.

Svečana prezentacija slovačkog i engleskog izdanja ove knjižne publikacije – naučne monografije autora Jane Ponjičanove i Petra Podražke pod nazivom “# Harminc” je održana u utorak 26. 02. 2019. godine u 17 časova u Dvorani Ministarstva za kulturu Republike Slovačke u Bratislavi.

Mihal Milan Harminc je rođen 7. oktobra 1869. godidne u Kulpinu i spada pored D. Jurkoviča i E. Beluša među najznačajnije slovačke aritekte. Naučna monografija “# Harminc” prikazuje njegov život i izuzetan arhitektonski rad. Zanimljiva životna priča, karakteristike pojedinih stvaralačkih faza od istoricizma do moderne i funkcionalizma, zajedno sa reprezentativnim tipološkim izborom građevina ovog arhitekte – sve to predstavljeno u godini 150. godidšnjice rođenja i 55 godišnjice smrti nestora, stvara preduslov za bolje poznavanje istoriografije slovačke arhitekture. Impozantnih skoro 300 realizovanih dela raznih tipoloških karakteristika na teritoriji bivše Austro-Ugarske monarhije, kasnije Slovačke u okviru ondašnje Čehoslovačke, kao i na teritorije zemalja naslednica – Mađarske, Srbije, Rumunije pa i Ukrajine u periodu od 1887. do 1951. godine su ga s pravom uvrstili među najproduktivnije arhitekte ne samo u Slovačkoj, već i u širem evrospkom prostoru.

Autori u tekstu donose mnogo novih informacija koje doprinose identifikaciji arhitektonskih vrednosti Harmincovog dela a time i očuvanju našeg i evropskog kulturnog nasleđa. Život i delo ove izuzetne ličnosti u knjizi ilustruju dragoceni arhivski dokumenti (do sada neobjavljivani), originalni planovi, istorirjske i sadašnje fotografije koje upotpunjuju sliku monumentalnog arhitektonskog dela nestora. Uprkos svojim nespornim naučnim i profesionalnim vrednostima knjiga je izuzetno zanimljiva i za laičke čitatelje.

Priredio: Ladislav Čanji

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.