Zajednički projekti Slovaka iz Srbije, Mađarske i Rumunije i u 2010. godini

11. decembar 2009
U Segedinu je održan sastanak Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije sa ciljem potpisivanja Protokola o zajedničkim projektima u 2010. godini.

Na već tradicionalnom sastanku Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije, koji se održava sa ciljem zajedničkog nastupa na konkursu Ureda za Slovake u inostranstvu iz Slovačke republike, u petak 11. decembra 2009 u Segedinu su se sreli predstavnici Slovačke samouprave i Organizacije Slovaka iz Bekeščabe iz Mađarske, Demokratskog saveza Slovaka i Čeha iz Rumunije, Kulturne i naučne zajednice Ivan Krasko i Centra za edukaciju i savetovanje iz Rumunije, kao i predstavnici Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Asocijacije slovačkih pedagoga, Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Matice slovačke u Srbiji.

Predstavitelia organizácií dolnozemských Slovákov na zasadnutí
Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Na sastanku su se vrednovali projekti realizovani 2009. godine a većina uspešnih projekata je predložena za realizaciju i u 2010 godini. Projekti se odnose na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture a od sledeće godine biće podeljeni u dve grupe – na one, koji imaju jednog organizatora a Slovaci iz regiona su pozivani kao učesnici i na one, čiji se organizator svake godine menja, te je i akcija organizovana svake godine u drugoj državi.

Predstavitelia organizácií dolnozemských Slovákov na zasadnutí
Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka učestvuje u zajedničkim projektima od 2008. godine, dakle od kada je osnovan i kao takav za sledeću godinu potraživaće sredstva za tri projekta: Održavanje i razvijanje novih sadržaja Internet portala, organizovanje VI. Konferencije muzikologa kao i novi projekat Prestižna nagrada iz kulture Slovaka 2010.

Predstavitelia organizácií dolnozemských Slovákov na zasadnutí
Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka
Milina Sklabinski

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.