Nova godina

30. decembar 2011
Nova godina je prvi dan kalendarske godine i u većini naroda se ovaj dan smatra jednim od najvažnijih praznika u godini.

U crkvenim kalendarima je početak nove godine dugo bio nerazjašnjen. U vreme kada je crkva preuzela julijanski kalendar Nova godina počinjala je danom rođenja Isusa Hrista – u početku 6. januara a od 4. stoleća 25. decembra. U evropskim zemljama su važili i drugi, od crkvenog kalendara različiti datumi. Godine 1582 je u okviru uređenja kalendara papa Grgur VIII. za početak Nove godine označio 1. januar a njegovo sveobuhvatno prihvatanje trajalo je još dugo nakon toga.

Foto: Dejan Ljamić

Običaji vezani za Novu godinu potvrđuju posebnost ovog dana. Prema davnim verovanjima ponašanje ljudi, životinja pa i vremenske prilike su nagoveštavale pojave za celu narednu godinu. Zbog toga je velika briga posvećena tome da kuće budu čiste, kao i ljudi i životinje, da je inventar uredno složen a nije smelo ništa biti pozajmljeno, niti je smelo da nedostaje, jer bi to značilo da će biti nedostatka i cele naredne godine. Zbog troga je na Novu godinu trebalo ustati ranije, biti u dobrom raspoloženju, sa dobrim i miroljubivim mislima. Važnu obrednu ulogu imala su i jela, koja su se na ovaj dan konzumirala. Do danas postoji verovanje, da se na Novu godinu ne konzumira meso živine niti zečetina, jer bi sreća i imanje mogli odleteti ili uteći. Zbog toga se konzumiraju jela kao što je svinjetina - simbol sreće, sočivo – simbol bogatstva, testenine i kolači.

U novije vreme se karakter Nove godine promenio, verovanja su postala deo folklora dok je običaj čestitanja sačuvan, pogotovo putem slanja razglednica a dan kada počinje Nova godina je sve više porodični praznik.

 

Milina Sklabinski
Reference: 

Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska, VEDA Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1995

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.