Slovačko veče u Novom Sadu

26. januar 2010
U utorak 26. januara 2010. g. na Novosadskom sajmu u organizaciji studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održalo se Slovačko veče pod nazivom Slovačka čarolija.

Kreativno veče je bilo rezultat rada studenata III godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u okviru predmeta Animacija u turizmu.

Organizátori večierka Slovenská mágia

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

U punoj sali Novosadskog sajma ovaj talentovan tim mladih ljudi je putem kratkih skečeva, predstava, filma, slovačke muzike i igre predstavio istoriju i kulturu Republike Slovačke kao i kulturu Slovaka koji žive u Srbiji. Tako su napr. posetioci mogli da vide modernu prezentaciju poznate slovačke bajke So vrednija od zlata, da se upoznaju sa prelepom prirodom Slovačke, njenom bogatom kulturom, kao i specijalitetima kao što su Bryndzové halušky, borovička i štrudla sa makom.

Gosti večeri su bili slikarka Zuzana Vereski i Pavel Babka, osnivač Galerije Babka u Kovačici, koji su u okviru ove manifestacije izlagali dela kovačičkog naivnog slikarstva. Pored toga kao gosti su nastupili i članovi SKUD-a P.J.Šafarik iz Novog Sada koji su odigrali slovačke narodne igre iz oblasti Mijave i Horehronjia, dok su slovačke igre iz Vojvodine pod rukovodstvom Ivana Slavika i Ivane Zovko izveli sami organizatori ove manifestacije. Ovaj gest je bio jedan od najboljih pokazatelja kako se neguje interkuturni dijalog i tolerancija multietničke sredine, što je istakao i šef Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Lazar Lazić.

Záber z divadelnej scénky

Foto: Vlastislav Valentík

O kvalitetu organizacije slovačke večeri govore i reči vicekonzulke Ambasade Slovačke republike u Beogradu Barbore Hrušovske koja je na kraju manifestacije prisutnima rekla da se zaista osećala kao kod kuće. Takođe je govorila o značaju ovakvih aktivnosti kao i o tome koliko je važno to što se ovdašnji Slovaci trude da očuvaju svoj identitet.

Finansijska sredstva koja su prikupljena prodajom karata namenjena su za Udruženje roditelja sa posebnim poterbama u Bačkom Petrovcu.

SKUS P.J.Šafárika

Foto: Vlastislav Valentík

Katarína Mosnáková

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Prvé združenie Slovákov v Dobanovciach, z ktorého po piatich rokoch vznikli Slovenský dom, SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien.
U utorak 5. novembra je u ZKVS prezentovana knjiga Miline Sklabinski Estetičko-muzički radovi Martina Kmeća.
V Selenči sa 27. októbra 2019 uskutočnil 39. ročník Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč, ktorý v priamom prenose prostredníctvom RTV mohli sledovať aj diváci pri televíznych obrazovkách.
Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice dominovalo na 50. Prehliadke slovenských ochotníckych divadiel – Divadelný vavrín.
Posledné dve súťažné predstavenia na jubilejnom Divadelnom vavríne predviedli divadelné súbory z Pivnice v piatok a z Kysáča v sobotu.
Po dvojdňovej prestávke, v stredu, sa začala druhá časť 50. Prehliadky slovenských ochotníckych divadiel Divadelný vavrín.
U okviru manifestacije 18. Dani hrvatske knjige održan je okrugli sto na temu Književnost u prevodu – kao mostovi saradnje o problematici uzajamnog prevođenja manjinskih književnosti.
V sobotu podvečer v Starej Pazove sa začala 50. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby - Divadelný vavrín 2019.
U četvrtak 24. oktobra su u ZKVS u Novom Sadu objavljeni rezultati 9. fotokonkursa posvećenog tradicionalnoj arhitekturi vojvođanskih Slovaka.
Vo štvrtok 24. októbra 2019 o 17.00 hod. v miestnostiach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiadame príležitostný program vyhodnotenia 9. ročníka fotosúbehu.