Slovačko veče u Novom Sadu

26. januar 2010
U utorak 26. januara 2010. g. na Novosadskom sajmu u organizaciji studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održalo se Slovačko veče pod nazivom Slovačka čarolija.

Kreativno veče je bilo rezultat rada studenata III godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u okviru predmeta Animacija u turizmu.

Organizátori večierka Slovenská mágia

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

U punoj sali Novosadskog sajma ovaj talentovan tim mladih ljudi je putem kratkih skečeva, predstava, filma, slovačke muzike i igre predstavio istoriju i kulturu Republike Slovačke kao i kulturu Slovaka koji žive u Srbiji. Tako su napr. posetioci mogli da vide modernu prezentaciju poznate slovačke bajke So vrednija od zlata, da se upoznaju sa prelepom prirodom Slovačke, njenom bogatom kulturom, kao i specijalitetima kao što su Bryndzové halušky, borovička i štrudla sa makom.

Gosti večeri su bili slikarka Zuzana Vereski i Pavel Babka, osnivač Galerije Babka u Kovačici, koji su u okviru ove manifestacije izlagali dela kovačičkog naivnog slikarstva. Pored toga kao gosti su nastupili i članovi SKUD-a P.J.Šafarik iz Novog Sada koji su odigrali slovačke narodne igre iz oblasti Mijave i Horehronjia, dok su slovačke igre iz Vojvodine pod rukovodstvom Ivana Slavika i Ivane Zovko izveli sami organizatori ove manifestacije. Ovaj gest je bio jedan od najboljih pokazatelja kako se neguje interkuturni dijalog i tolerancija multietničke sredine, što je istakao i šef Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Lazar Lazić.

Záber z divadelnej scénky

Foto: Vlastislav Valentík

O kvalitetu organizacije slovačke večeri govore i reči vicekonzulke Ambasade Slovačke republike u Beogradu Barbore Hrušovske koja je na kraju manifestacije prisutnima rekla da se zaista osećala kao kod kuće. Takođe je govorila o značaju ovakvih aktivnosti kao i o tome koliko je važno to što se ovdašnji Slovaci trude da očuvaju svoj identitet.

Finansijska sredstva koja su prikupljena prodajom karata namenjena su za Udruženje roditelja sa posebnim poterbama u Bačkom Petrovcu.

SKUS P.J.Šafárika

Foto: Vlastislav Valentík

Katarína Mosnáková

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.
Premiéra Pazovského kalendára na rok 2021 sa uskutočnila, ako sa to už stalo tradíciou, 13. decembra, teda na Luciu.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.
V Starej Pazove bola 2. novembra otvorená výstava prác výtvarných umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku.
U četvrtak 29. oktobra 2020. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održana je XVI muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini.
V Ústave pre kultúru vojv. Slovákov sa v pondelok 02. novembra 2020 uskutočnila prezentácia novej knižnej publikácie Pavel Chrťan – Master Chef Carving.
Tradičný edukačný seminár na podporu vokálneho umenia a populárneho hudobného žánru sa uskutočnil 23. 10. 2020 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.