Slovačko veče u Novom Sadu

26. januar 2010
U utorak 26. januara 2010. g. na Novosadskom sajmu u organizaciji studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održalo se Slovačko veče pod nazivom Slovačka čarolija.

Kreativno veče je bilo rezultat rada studenata III godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u okviru predmeta Animacija u turizmu.

Organizátori večierka Slovenská mágia

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

U punoj sali Novosadskog sajma ovaj talentovan tim mladih ljudi je putem kratkih skečeva, predstava, filma, slovačke muzike i igre predstavio istoriju i kulturu Republike Slovačke kao i kulturu Slovaka koji žive u Srbiji. Tako su napr. posetioci mogli da vide modernu prezentaciju poznate slovačke bajke So vrednija od zlata, da se upoznaju sa prelepom prirodom Slovačke, njenom bogatom kulturom, kao i specijalitetima kao što su Bryndzové halušky, borovička i štrudla sa makom.

Gosti večeri su bili slikarka Zuzana Vereski i Pavel Babka, osnivač Galerije Babka u Kovačici, koji su u okviru ove manifestacije izlagali dela kovačičkog naivnog slikarstva. Pored toga kao gosti su nastupili i članovi SKUD-a P.J.Šafarik iz Novog Sada koji su odigrali slovačke narodne igre iz oblasti Mijave i Horehronjia, dok su slovačke igre iz Vojvodine pod rukovodstvom Ivana Slavika i Ivane Zovko izveli sami organizatori ove manifestacije. Ovaj gest je bio jedan od najboljih pokazatelja kako se neguje interkuturni dijalog i tolerancija multietničke sredine, što je istakao i šef Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Lazar Lazić.

Záber z divadelnej scénky

Foto: Vlastislav Valentík

O kvalitetu organizacije slovačke večeri govore i reči vicekonzulke Ambasade Slovačke republike u Beogradu Barbore Hrušovske koja je na kraju manifestacije prisutnima rekla da se zaista osećala kao kod kuće. Takođe je govorila o značaju ovakvih aktivnosti kao i o tome koliko je važno to što se ovdašnji Slovaci trude da očuvaju svoj identitet.

Finansijska sredstva koja su prikupljena prodajom karata namenjena su za Udruženje roditelja sa posebnim poterbama u Bačkom Petrovcu.

SKUS P.J.Šafárika

Foto: Vlastislav Valentík

Katarína Mosnáková

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.
V roku, v ktorom si pripomíname 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy aj základná škola v Starej Pazove zaznamenáva významné jubileu a to vydaním osobitnej monografie.
SKUS hrdinu Janka Čmelíka vyhlásený za jeden z dvoch najlepších kolektívov v staropazovskej obci v roku 2019.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, je u sredu 22. januara u 19 časova otvarena izložba murala velikog formata „Live Long and Prosper“ likovnog umetnika Jana Triaške.