Slovačko veče u Novom Sadu

26. januar 2010
U utorak 26. januara 2010. g. na Novosadskom sajmu u organizaciji studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održalo se Slovačko veče pod nazivom Slovačka čarolija.

Kreativno veče je bilo rezultat rada studenata III godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u okviru predmeta Animacija u turizmu.

Organizátori večierka Slovenská mágia

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

U punoj sali Novosadskog sajma ovaj talentovan tim mladih ljudi je putem kratkih skečeva, predstava, filma, slovačke muzike i igre predstavio istoriju i kulturu Republike Slovačke kao i kulturu Slovaka koji žive u Srbiji. Tako su napr. posetioci mogli da vide modernu prezentaciju poznate slovačke bajke So vrednija od zlata, da se upoznaju sa prelepom prirodom Slovačke, njenom bogatom kulturom, kao i specijalitetima kao što su Bryndzové halušky, borovička i štrudla sa makom.

Gosti večeri su bili slikarka Zuzana Vereski i Pavel Babka, osnivač Galerije Babka u Kovačici, koji su u okviru ove manifestacije izlagali dela kovačičkog naivnog slikarstva. Pored toga kao gosti su nastupili i članovi SKUD-a P.J.Šafarik iz Novog Sada koji su odigrali slovačke narodne igre iz oblasti Mijave i Horehronjia, dok su slovačke igre iz Vojvodine pod rukovodstvom Ivana Slavika i Ivane Zovko izveli sami organizatori ove manifestacije. Ovaj gest je bio jedan od najboljih pokazatelja kako se neguje interkuturni dijalog i tolerancija multietničke sredine, što je istakao i šef Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Lazar Lazić.

Záber z divadelnej scénky

Foto: Vlastislav Valentík

O kvalitetu organizacije slovačke večeri govore i reči vicekonzulke Ambasade Slovačke republike u Beogradu Barbore Hrušovske koja je na kraju manifestacije prisutnima rekla da se zaista osećala kao kod kuće. Takođe je govorila o značaju ovakvih aktivnosti kao i o tome koliko je važno to što se ovdašnji Slovaci trude da očuvaju svoj identitet.

Finansijska sredstva koja su prikupljena prodajom karata namenjena su za Udruženje roditelja sa posebnim poterbama u Bačkom Petrovcu.

SKUS P.J.Šafárika

Foto: Vlastislav Valentík

Katarína Mosnáková

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.