Međunarodni dan maternjeg jezika

12. februar 2010 - 22. februar 2010
Međunarodni dan maternjeg jezika koji se po prvi put obeležavao 2000. godine a ove godine će biti danom proglašenja Međunarodne godine jezika, proslavljamo 21. februara.

Podrška jezičkoj i kulturnoj raznolikosti ujedno znači i cilj ka boljem dijalogu među narodima, kulturama i civilizacijama. I uprkos mnogim pozitivnim primerima razvijenih zemalja moglo bi se reći da je višejezičnost današnjice pre iluzija nego realna situacija. Statistike navode sledecće: u svetu izčezava više od 50 procenata od ukupno 6000 jezika koji su nocioci kolektivne svesti i nematerijalnog nasleđa. Približno 96 procenata od svih jezika u današnje vreme koristi samo 4 procenta populacije. Samo četvrtina jezika koji su rasprostranjeni na čitavoj planeti koristi se u školama. Na internetu nije zastupljeno čak 90 procenata svih postojećih jezika. Svake dve nedelje isčezne jedan jezik a približno 80 procenata afričkih jezika nema svoj pisani oblik.

Ovakvu situaciju je UNESCO verovatno predpostavljao već 1999. godine kada je na Generalnoj konferenciji usvojio rezoluciju 37 u kojoj je navedeno da treba sprovoditi mere zaštite i podrške višejezičnosti. Bila je to ujedno i godina kada je 21. februar proglašen za Međunarodni dan maternjeg jezika a jedan od njegovih ciljeva bi trebalo da bude da svi narodi sveta shvate značaj raznolikosti jezika.

Poster

Ove godine će Međunarodni dan maternjeg jezika biti i dan svečanog proglašenja Međunarodne godine jezika koju je u maju prošle godine usvojila Generalna skupština Organizacije Ujedinjenih naroda a za čiju koordinaciju je zadužen OSN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava i u nekoliko gradova naše države. U Beogradu će ga proslaviti 22. februara u Braon salonu u palati Srbija pod organizacijom Ministarstva za ljudska i manjinska prava. U okviru ovog događaja prisutne će pozdraviti ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kao i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić. Dobitnica Ninove nagrade za roman Grozdana Olujić govoriće o jeziku, a učenici Karlovačke gimnazije izvešće scenski prikaz „Neka tvoja reč bude čista“.

Jezik Slovaka u Srbiji je uvršten u manjinske jezike i na Evropskoj harti o regionalnim i manjinskim jezicima koju je Srbija ratifikovala 2005. godine.

U Novom Sadu Međunarodni dan maternjeg jezika obeležiće se 19. februara sa početkom u 12.00 čas. u Gradskoj kući gde će slovački jezik i slovačku manjinu prezentovati učenik 8a razreda OŠ Ljudovit Štur iz Kisača Miroslav Poničan koji će izvesti svoju pesmu o slovačkom jeziku i govoriti o Ljudovitu Šturu-kodifikatoru slovačkog jezika.

U Kovačici se ovaj događaj obeležava u Galeriji Babka pod pokroviteljstvom UNESCO-Paris.

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka Vas poziva na svečano otvaranje izložbe slika “Portreti” akademskog grafičara i slikara Pavela Čanjija koje će se održati 07.08.2019. u 19.00h u galeriji ZKVS.
Včera v ranných hodinách v belehradskej nemocnici vo veku 67 rokov zomrel Jaroslav Litavský – DIDI.
Na spoločnom koncerte pomenovanom Rodáci rodákom sa 17.augusta obecenstvu v Starej Pazove predstavili folklórny súbor Liptár z Austrálie, FS Klasy a SKUS hrdinu Janka Čmelíka.
Objavljen je dvobroj 5 - 6 / 2019 Novog života!
V dôsledku ťažkého ochorenia, dnes 4. júla 2019 vo veku 70 rokov nás navždy opustil náš popredný výtvarný umelec Pavel Pop.
Podporujúc výtvarné umenie aj súčasných slovenských umelcov, Ústav poskytol priestory na prezentáciu prác mladej umelkyne Emílie Valentíkovej.