ZKVS dobio priznanje "Čuvar tradicije"

26. april 2010
U petak 23. aprila na Pertovaradinskoj tvrđavi održan je Festival kulture, tradicije, muzike, vina i dobrih jela Kulturni vremeplov, ovoga puta u okviru manifestacije Biznis exit.

Bussines exit je nova manifestacija osnovana sa ciljem da okupi kulturne brendove Srbije i da tako na neformalan i jedinstven način kreira reprezentativno i privlačno okruženje kako za domaće preduzetnike, tako i one iz zemalja članica EU.

Momentka z otvorenia Business exitu, 2010

Foto: ZKVS

Bizinis exit je nova manifestacija osnovana sa ciljem da okupi kulturne brendove Srbije i da na taj način, neformalnim i jedinstvenim putem kreira reprezentativno i privlačno okruženje, kako za domaće preduzetnike, tako i za one iz zemalja članica EU.

Prisutne goste pozdravio je i manifestaciju otvorio zamenik gradonačelnika grada Novog Sada, dr Saša Igić, koji je izrazio zahvalnost što je na ovaj način Novi Sad dobio priliku da postane posebna kapija, kroz koju će u našu zemlju ući mnogi budući partneri i investitori. To je ujedno prilika da se ukaže na turistički potencijal Vojvodine i da se još jednom istakne značaj njene multikulturalnosti, rekao je S. Igić.

Posetioci Petrovaradinske tvrđave imali su priliku da čuju nekoliko tamburaških orkestara, da degustiraju svetski poznata vina iz pivnica Aleksandrovca, da se upoznaju sa tradicionalnom niškom kulturom, ali i da osete čari sela Bašaid, njegovu specifičnost, muziku, da upoznaju bašaidske kafane, seoske priče i intrige. Na svoj način su se ovde prezentovale mnoge nacionalne manjine, među njima slovačka, mađarska, makedonska i rusinska. Osim toga, u muzejima, podzemnim galerijama i ateljeima nastupali su razni horovi, pevačke grupe i muzičari klasične muzike.

Momentka z programu

Foto: ZKVS

U bogat program organizator manifestacije EPICENTAR uvrstio je i Zavod za kulturu vojođanskih Slovaka, koji je na svojim štandovima predstavio kulturu Slovaka u Vojvodini. bili su zastupljeni tradicionalni zanati, pića, specijaliteti i, naravno, slovački vojvođanski brend – petrovački kulen. Nisu izostale ni narodne nošnje, ručni radovi, predenje, za šta su se pobrinule članice udruženja Zlatni zanati iz Bačkog Petrovca. Na drugom štandu sve ovo pratila je predstavnica naivnog slikarstva iz Kovačice Zuzana Vereski, koja je žive scene odmah prenosila na platno. Uporedo s tim, Pavel Vereski je mnogim zainteresovanim domaćim i stranim gostima pokazivao veštinu kojom je savladao strugarski zanat. Neki su kući otišli sa suvenirom, drugi sa slovačkom rakijom, domaćim sapunom, ili metlom, a oni najmlađi sa modernim naivnim tatuom, koji im je po rukama i licu naslikala  Z. Vereski.

Stánky UKVS

Foto: ZKVS

U okviru manifestacije ZKVS je pripremio i flajere sa ciljem da učini vidljivom svoj rad i prezentuje portal kulture Slovaka iz Donjih zemalja. Za svoj trud Zavod je na svečanom programu manifestacije Biznis exit dobio priznanje stručnog žirija novinara Čuvar tradicije sa rečima „čuvajte svoju kulturu zato što je lepa“.

Katarina Mosnak
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u četvrtak 12. novembra otvorena nesvakidašnja izložba naivne umetnosti.
V Starej Pazove bola 2. novembra otvorená výstava prác výtvarných umelcov Slovákov žijúcich v Srbsku.
U četvrtak 29. oktobra 2020. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka održana je XVI muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini.
V Ústave pre kultúru vojv. Slovákov sa v pondelok 02. novembra 2020 uskutočnila prezentácia novej knižnej publikácie Pavel Chrťan – Master Chef Carving.
Tradičný edukačný seminár na podporu vokálneho umenia a populárneho hudobného žánru sa uskutočnil 23. 10. 2020 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
V sobotu 24. októbra 2020 sa vo foyeri Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci uskutočnilo stretnutie popredných slovenských a srbských básnikov.
V rodnom dome národného hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove je otvorená etnologická výstava pod názvom 250 rokov príchodu Slovákov do Starej Pazovy.
Do galérie portrétov Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov pribudol ďalší obraz - portrét Miry Brtkovej.