ZKVS dobio priznanje "Čuvar tradicije"

26. april 2010
U petak 23. aprila na Pertovaradinskoj tvrđavi održan je Festival kulture, tradicije, muzike, vina i dobrih jela Kulturni vremeplov, ovoga puta u okviru manifestacije Biznis exit.

Bussines exit je nova manifestacija osnovana sa ciljem da okupi kulturne brendove Srbije i da tako na neformalan i jedinstven način kreira reprezentativno i privlačno okruženje kako za domaće preduzetnike, tako i one iz zemalja članica EU.

Momentka z otvorenia Business exitu, 2010

Foto: ZKVS

Bizinis exit je nova manifestacija osnovana sa ciljem da okupi kulturne brendove Srbije i da na taj način, neformalnim i jedinstvenim putem kreira reprezentativno i privlačno okruženje, kako za domaće preduzetnike, tako i za one iz zemalja članica EU.

Prisutne goste pozdravio je i manifestaciju otvorio zamenik gradonačelnika grada Novog Sada, dr Saša Igić, koji je izrazio zahvalnost što je na ovaj način Novi Sad dobio priliku da postane posebna kapija, kroz koju će u našu zemlju ući mnogi budući partneri i investitori. To je ujedno prilika da se ukaže na turistički potencijal Vojvodine i da se još jednom istakne značaj njene multikulturalnosti, rekao je S. Igić.

Posetioci Petrovaradinske tvrđave imali su priliku da čuju nekoliko tamburaških orkestara, da degustiraju svetski poznata vina iz pivnica Aleksandrovca, da se upoznaju sa tradicionalnom niškom kulturom, ali i da osete čari sela Bašaid, njegovu specifičnost, muziku, da upoznaju bašaidske kafane, seoske priče i intrige. Na svoj način su se ovde prezentovale mnoge nacionalne manjine, među njima slovačka, mađarska, makedonska i rusinska. Osim toga, u muzejima, podzemnim galerijama i ateljeima nastupali su razni horovi, pevačke grupe i muzičari klasične muzike.

Momentka z programu

Foto: ZKVS

U bogat program organizator manifestacije EPICENTAR uvrstio je i Zavod za kulturu vojođanskih Slovaka, koji je na svojim štandovima predstavio kulturu Slovaka u Vojvodini. bili su zastupljeni tradicionalni zanati, pića, specijaliteti i, naravno, slovački vojvođanski brend – petrovački kulen. Nisu izostale ni narodne nošnje, ručni radovi, predenje, za šta su se pobrinule članice udruženja Zlatni zanati iz Bačkog Petrovca. Na drugom štandu sve ovo pratila je predstavnica naivnog slikarstva iz Kovačice Zuzana Vereski, koja je žive scene odmah prenosila na platno. Uporedo s tim, Pavel Vereski je mnogim zainteresovanim domaćim i stranim gostima pokazivao veštinu kojom je savladao strugarski zanat. Neki su kući otišli sa suvenirom, drugi sa slovačkom rakijom, domaćim sapunom, ili metlom, a oni najmlađi sa modernim naivnim tatuom, koji im je po rukama i licu naslikala  Z. Vereski.

Stánky UKVS

Foto: ZKVS

U okviru manifestacije ZKVS je pripremio i flajere sa ciljem da učini vidljivom svoj rad i prezentuje portal kulture Slovaka iz Donjih zemalja. Za svoj trud Zavod je na svečanom programu manifestacije Biznis exit dobio priznanje stručnog žirija novinara Čuvar tradicije sa rečima „čuvajte svoju kulturu zato što je lepa“.

Katarina Mosnak
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.