Trijumf Slovačkog pozorišta iz Stare Pazove

26. jun 2010
U Kuli je završen 52. festival amaterskih pozorišta Srbije, na kome je za najbolje ostvarenje proglašena predstava “Kad dunu prolećni vihori „ u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove.

U Kuli je završen 52. festival amaterskih pozorišta Srbije na kome je od od 18.do 26. juna scenska umeća pokazalo osam pozorišnih trupa: iz Kruščića, Velike Plane, Stare Pazove, Ćićevca, Sente, Uba, Teatra 5. iz Beograda i Aleksinca. Žiri u kome su bili teatrolog dr Zoran Jovanović , reditelj Dimitrije Jovanović i glumac Jugoslav Krajnov za najbolje ostvarenje na festivalu proglasio je predstavu “Kad dunu prolećni vihori „ Vladimira Hurbana Vladimirova, najproduktivnijeg slovačkog dramskog pisca ( napisao 68 drama ) , u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, a u režiji Miroslava Benke.

Momentka z predstavenia Keď vejú jarné víchre
Foto: ZKVS

Ova predstava je pored zlatne plakete dobila još šest nagrada za pojedinačna ostvarenja od kojih Miroslav Benka četiri  za najbolju režiju, scenografiju, kostime, dizajn plakata i programa, Marija Hlebjanova za najbolju žensku a Jaroslav Litavski Điđi za najupečatljivje ostvarenu epizodnu ulogu.

Srebrna plaketa je pripala predstavi „Paklena pomorandža“ Entonija Bardžisa, koju je u scenskoj postavci Zorana Rakića izvela pozorišna trupa „Teatr 5.“ iz Beograda, a pripala joj je i nagrada za scensku ekspresiju ( koreografiju i scenske borbe), reditelj Rakić je nagrađen specijalnom nagradom za inventivnu scenografiju, a Marko Ristovojević jednom od tri ravnopravne nagrade za glumačku interpretaciju. Predstava „Lepe oči , ružne slike„ Maria Vargasa Ljose u produkciji Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, u režiji Branka Vučetića dobila je bronzanu plaketu. Branislav Unginović, koji je igrao jednog od ukupno tri lika u predstavi, nagrađen je za najbolje odigranu mušku ulogu. Nagrada je je pripala i Marku Matoviću za muziku u Šekspirovom „Snu letnje noći“ koju je u režiji Dejana Cicmilovića izvelo AP „Masuka„ iz Velike Plane.

Žiri je dodelio i pet pohvalnica za glumačku igru koje su dobili: Nikola Bulatović i Jova Samardžić iz predstave „Kočije ljubavi“ Slobodana Petkovića, izvedenoj u produkciji AP “Luča„ iz Kruščića u režiji Fedora Popova, Stevan Jovanović iz  „Sna letnje noći“, Žikica Milošević („Pazarni dan“ Aleksandra Popovića u režiji Aleksandra Tadića, AP „Raša Plaović“ sa Uba), Miloš Paović ( „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića u režiji Duka Jovanović, AP Aleksinac) i Mirjana Živković ( „Virus „ Siniše Kovačevića u režiji Zorana Obradovića, AP Ćićevac).

Branko Rakočević

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.