Verski život Slovaka u Kanadi

25. jul 2010
Kanadski slovački institut u saradnji sa Mesnim odborom Matice slovačke u B.Petrovcu organizovali su prezentaciju knjige Verski život Slovaka u Kanadi autora Ondreja Mihalja.

Ondrej Mihalj, fotograf i publicista iz Kanade je u kulturnom životu vojvođanskih Slovaka prisutn zahvaljujući brojnim umetničkim i dokumnetacionim projektima. Iza njega su izložbe i publikacije na temu Izumiruća lepota slovačkih kuća u Vojvodini kao i Rasuđivanja u ogledalu vremena čime je značajno doprineo afirmaciji potrebe sistemskog očuvanja kulturnog nasleđa vojvođanskih Slovaka. Ujedno, svoju umetničku i dokumentacionu delatnost posvećuje i svojoj drugoj domovini – Kanadi, te je prošle godine organizovao izložbu fotografija Moja Kanada. Ove godine nas je Ondrej Mihalj obogatio izdanjem Verski život Slovaka u Kanadi, u kojem sa tekstovima i fotografijama ilustruje početke, razvoj i izazove sa kojima se suočava verski život slovačkih iseljenika u Kanadu hrišćanskih veroispovesti.

Príhovor autora Ondreja Miháľa
Foto: ZKVS

Prezentacija knjige sastojala se iz čitanja odlomaka iz ove publikacije kao i iz stručnih recenzija, koje su pročitali Mgr. Vladislav Ivičiak, sveštenik evangelističke crkve i direktor Ekumenske humanitarne organizacije kao i Mgr. Marijan Dej, sveštenik rimokatoličke crkve u Slenči i dekan bački. Prezentaciju je uveličao i nastup kamernog hora Musica Viva, kojim rukovodi Marjena Stanković-Krivak. Reči podrške dali su i Mr. Kenneth Sooley, chargé d’affaires Ambasade u Kanadi u Beogradu i predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova-Melihova a reči zahvalnosti je na kraju promocije rekao i sam autor Ondej Mihalj.

S obzirom na to da su mnoge verske zajednice Slovaka u Kanadi, kako evangelističke tako i rimskokatoličke osnovali ili razvili upravo slovački iseljenici sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno iz Vojvodine, ova knjiga predstavlja veoma značajan dokument i relevantan izvor informacija o verskom aspektu komune Slovaka, koja živi u Vojvodini.

Recenzija o knjizi Verski život Slovaka u Kanadi autora Mgr. Vladislava Ivičiaka na slovačkom jeziku

Milina Sklabinski
Vidi još: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.