Radionica slovačke omladine iz Mađarske, Rumunije i Srbije

28. avgust 2010 - 30. avgust 2010
Od 28. do 30. avgusta 2010. godine u Tatranskim Matliarima, u Slovačkoj, održana je međunarodna radionica pod nazivom Slovačka omladina sa Donje zemalje i njena implikacija u život manjine.

Radionica spada u zajedničke projekte, a njen rad koordiniraju Društvo za edukaciju i savetovanje u Nadlaku i Demokratski savez Slovaka i Čeha u Rumuniji. Projekat finansijski podržava Kancelarija za Slovake u inostranstvu, a boravak sedmoro učesnika iz Srbije podržali su NSSNM i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Momentka z workshopu

Foto: ZKVS

Na manifestaciji je učestvovalo tridesetak mladih ljudi iz Rumunije, Mađarske i Srbije. Razgovaralo se o problemima uključivanja mladih naraštaja u slovačku zajednicu u vlastitoj zemlji. Istovremeno se govorilo o osnivanju udruženja i o principima organizovanja različitih kulturnih priredbi. Lektor seminara bila je izvršna predsednica Organizacije Slovaka u Bekeščabi i direktorka tamošnjeg Doma slovačke kulture, Ana Ištvanova.

Lektorka na semináre bola Anna Ištvánová

Foto: ZKVS

U prvom delu radionice polaznici su predstavili svoju sredinu i zajednicu u kojoj žive i bliže opisali aktivnosti kojima se bave. Održane su kreativne prezentacije o Nadlaku, o Slovacima koji žive u oblasti Bihora u Rumuniji s akcentom na njihovom kulturnom radu, usledila je interesantna analiza učesnika iz Mađarske, zatim kratko predavanje o opštini Bački Petrovac i njegovoj Kancelariji za mlade. Bogatu i raznovrsnu delatnost slovačke omladine u Srbiji, njena udruženja, manifestacije, periodičnu štampu koja im je posvećena, predstavile su Nataša Simonović i Katarina Mosnak iz ZKVS. Prisutnima se obratila i koordinatorka Odbora za kulturu NSSNM, Marija Čanji, koja je govorila o najvišoj legalnoj i legitimnoj instituciji Slovaka u Srbiji, Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine.

Práca v skupinách

Foto: ZKVS

U praktičnom delu radionice mladi su u grupama „osnivali“ svoje organizacije, udruženja, društva, a istovremeno radili na osnovi projekata čiji cilj je organizacija raznih manifestacija i programa slovačke omladine u Donjim zemljama. Zatim su prezentovali svoje radove i zajedno ih i ocenjivali. Na kraju radionice, predsednik Društva za edukaciju i savetovanje u Nadlaku, Pavel Hlasnjik, učesnicima je podelio sertifikate za aktivno učešće na međunarodnoj radionici Slovačka omladina na Donjoj zemlji i njena implikacija u život manjine.

Sastavni deo seminara bilo je razgledanje okoline Tatranskih Matliara, živopisnog gradića u Visokim Tatrama.

Prezentácia mládežníckych združení

Foto: ZKVS

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.