Promocija prve elektronske baze podataka vojvođanskih Slovaka

20. septembar 2010
Elektronska baza podataka će omogućiti da se na jednom mestu sistematično i u skladu sa međunarodnim standardima čuva digitalizovan materijal od visokog značaja za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u 2009. godini otpočeo izradu informacionog sistema, koji bi omogućio sistematsko pohranjivanje zvučnih, video, fotografskih, štampanih i drugih elektronskih materijala, vezanih za kulturu ovdašnjih Slovaka. Baza podataka bi u tom smislu trebala da sadrži razne vrste artefakata (galerijskih, muzejskih, arhivskih, literarnih, medijskih i drugih) i njihovih detaljnih opisa u skladu sa međunarodnim standardima.

Uređena, obimna i trajno održiva baza podataka ka kojoj težimo, zbog svoje raznolikosti i stručne relevantnosti teži da doprinese obimnijoj upotrebi saznanja o slovačkoj kulturi kako u naučnim i razvojnim istraživanjima tako i u obrazovnim, manifestacionim i drugim procesima vezanim za problematiku kulture vojvođanskih Slovaka.

Promocija Elektronske baze podataka o kulturi vojvođanskih Slovaka održaće se u ponedeljak 27. septembra 2010 u 16.00 u ZKVS, Njegoševa 16/II u Novom Sadu.

Prilikom promocije Elektronske baze podataka o kulturi vojvođanskih Slovaka ZKVS apeluje na sve koji imaju vredne materijale o kulturi vojvođanskih Slovaka da doprinesu razvoju baze podataka tako što će obavestiti ZKVS o materijalima ili doneti njihove kopije. Vredne materijale, koji za sada nisu bili digitalizovani biće predmet budućih projekata ZKVS.

Ovaj projekat proizilazi iz Statutom definisane delatnosti ZKVS da formira elektronski arhiv i kompleksnu bazu podataka kulturnog nasleđa i savremenog kulturnog stvaralaštva vojvođanskih Slovaka u svim formama i na svim nivoima. Njegovu realizaciju finansijski je podržao Ured za Slovake u inostranstvu iz Bratislave.

Milina Sklabinski, Vera Stojadinović i Petar Lukić

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.