Još jedan triumf Miroslava Benke

16. novembar 2010
Na trećem Repassage festu, koji je završen u utorak 16. novembra na Ubu, Miroslav Benka je za režiju staropazovačke predstave “Kad dunu prolećni vihori“ proglašen za najboljeg reditelja festivala.

Dodeljena mu ju plaketa “Aleksandar Popović” a uz to je postao dobitnik nagarde “Raša Plaović” za najbolje kostime, dok je nagradu za najbolje epizodno glumačko ostvarenje dobio Jaroslav Litavski Điđi za tumačenje lika sluge Jana. Iste ove nagrade oni su dobili i na 52. festivalu dramskih amatera Srbije u Kuli na kojemu su “Vihori“ Vladimira Hurbana Vladimira trijufovali, a sam Benka pobedio u pet nominacija ( režija,total dizajn, kostimi, program , pozorišna plakata).

Na trećm po redu  susretu amaterskih pozorišta koji se pod nazivom Repassage fest održao na Ubu od  9. do 16. novembra, izvodile su se najbolje  predstave amaterskih pozorišta iz država bivše Jugosavije.

Uzornoj Ustanovi za kulturu i sport ove varošice uspelo je da prvi put posle 1988. g. nakon gašenja Festivala amaterskih scena Jugoslavije koji je nekad održavan na Hvaru, a zatim decenijama u Trebinju, okupi pobednike sa proletos održanih republičkih festivala amterskihg pozorišta iz Slovenije, Hrvateske, Makednoje, Bosne i Heregovine, Crne Gore i Srbije. Festival Repasaže pokrenut 2007. godine, posvećen je velikanima scene rođenim u ovom kraju, dramskom piscu Aleksandru Popoviću i pozorišnom magu Raši Plaoviću. Prvog festivalskog dana (utorak, 9.novembar) nastupio je Amatreski treatr Centra za kulturu „Beli mugri” iz Kočana, Makedonija, koji je izveo predstavu Lekcija Ežena Joneska u scenskoj postavci Angelča Ilievskog, dok je naredne večeri (sreda, 10. novembar) igrana pobednička predstava sa 52. Festivala Srbije u Kuli „Kad dunu proćeni vihori„ Vladimra Hurbana Vladimirova„ u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, a u režiji i total dizajnu Mirosava Benke. Na prvom Passaže festu 2007. staropazovačko slovačko pozorište, koje je izvelo „Sabirni centar” Dušana Kovačevića sa ansamblom koji je tekst gvorio na tri jezika (srpskom slovačkom i romskom), u režiji Aleksandra Bakoa, je proglašeno kao apsolutni pobednik osvojivši sve gavne nagarde (za prerdstavu u celini, za režiju, sceografiju, glavne glumačke).

Keď vejú jarné víchre...

Foto: Miralem Čaušević

Pošto prošle godine Repassage fest nije održan, organizatori su dali mogućnost da nastupi najbolja predstava sa 51. Festivala amaterskh pozorišta Srbije 2009. „Žorž Danden“ Žan Poklena Molijera u izvođenju amaterskog pozorišta pri Kulturnom centru u Kovinu, a u režiji Jovana Grujića (četvrtak, 11.novembar). Tokom vikenda na progamu su bile tri predstave. U petak je nastupilo Šentjakobsko pozorište iz Ljubljane koje je po tekstu Jean –Pierre Bacria izvelo predstavu „Porodična stvar“ (Agnes Jaoui) u scenksoj realizaciji Jaše Jamnika. Najbolje amatersko pozorište u Hrvatskoj u minuloj sezoni, Kazališna družina „Štolcer” iz Čakovca izvela je u subotu veče (13.novembar) “Pismo iz Galicije Kristine Štebih čiju režiju potpisuje Dejan Buvač. U nedelju 14. novembra na repertoaru Passage festa je bila komedija „Jedan dan sa famiijom Kiš“ koju je napsao i za Bjelopoljsko pozorište (Crna Gora) režirao Dragan Koprivica, uz asitenciju Izeta Mulabegovića. Ponedeljak je bio slobodan dan, a u utorak 16.novembra su se prema odluci žirija koji čine Jelica Sretenović, glumica, Toma Trifunović, glumac i Petar Lalić, profesor, progalašavali pobednici, uručivale nagrde i priznanja, a u čast pobednika Ustanova kulture „Vuk Kardžić„ iz Beograda odigrala je „Sabju dimiskiju„ Alesandra Popvića koju je scenski oživeo Goran Šušljik , a Popovićeve likove tumače Nebojša Glogovac (Tika Rođa), Marinko Madžgalj (Inkiostro), Nikola Đuričko (Prijatelj Rada), Boris Milvojević (Raspop) Anja Alač (prva devojka). Posle svake predstave su se vodili razgovri koje inicra i usmerava reditelj Miroslav Trifunović. U okviru pratećeg programa je u galeriji „Sveti Luka” otvorena izložba Milana M.Veljića, a i veče dobitnika nagarde „Raše Plaović„ na kojem je u Klubu Doma kulture bio prezentiran glumački portret Nikole Ristovskog.

Keď vejú jarné víchre...

Foto: Miralem Čaušević

U finansiranju ove izuzetno značajne pozorišne smotre nije učestvovao niko drugi osim Opštine Ub i njene Ustanove za kulturu i sport. Tokom festivala je redovno izlazio Bilten, a izdat je i katalog-program, koga pored preglednosti i informativnosti krasi moderan grafički dizajn i čitljivost, što se retko sreta među savremenim agitprop publikacijama koje u prevelikoj želji da budu što modernije, izgube osnovnu funkciju radi koje se i izdaju: čitjivost i informativnost kako bi gledaocima bile od koristi.

Branko Rakočević

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.