Zajednički projekti i 2011.

6. decembar 2010
Sa namerom da se potpiše dogovor o saradnji u 2011. godini, u Segedinu je održan susret predstavnika slovačkih institucija i ustanova iz Mađarske, Rumunije i Srbije – iz Donjih zemalja.

U ponedeljak 6. decembra 2010. godine, u Domu manjina u Segedinu, održan je redovni radni sastanak predstavnika slovačkih institucija i ustanova kulture iz Donjih zemalja sazvan u cilju vrednovanja zajedničkih projekata koji su se realizovali 2010. godine i potpisivanja dogovora o zajedničkim projektima za koje treba obezbediti finansijska sredstva tokom 2011. godine.

Sastanku su prisustvovali kao predstavnici iz Mađarske predsednik Državne slovačke samouprave Jan Fuzik i vršilac dužnosti direktora Organizacije Slovaka u Čabi Ana Ištvanova, iz Rumunije je u ime Demokratskog saveza Slovaka i Čeha i u ime Društva za edukaciju i savetovanje na skupu učestvovao Pavel Hlasnjik, kao i predsednik Kulturnog i naučnog društva Ivan Krasko Ivan Ambruš, dok je iz Srbije ispred NSNSM na skupu bio njegov potpredsednik Vladimir Valenćik, ispred Matice slovačke u Srbiji predsednica Katarina Melegova-Melihova, ispred Asocijacije slovačkih pedagoga Svetlana Zolnjanova, a u ime ZKVS direktorka Milina Sklabinski. Sastanku su prisustvovali i drugi predstavnici ili neposredni učesnici zajedničkih projekata i predstavnici medija.

Momentka zo schôdze
Foto: Andrej Meleg

Iako je opšti utisak o ovogodišnjoj realizaciji 24 zajednička projekta pozitivan, nisu izostale kritike upućene nekim organizatorima i realizatorima. Ove godine nije finansijski podržan projekat Putujući konkurs iz slovačkih realija u Donjim zemljama za srednjoškolce, pa se nije ni održao. Međutim, predstavnici Rumunije, kao inicijatori tog projekta zalagali su se da se zajednički projekti ponekad finansiraju i iz vlastitih sredstava, kako se ne bi prekidao započeti ciklus već zaživelih projekata. Kritikovan je i kurs za koreografe koji se svake godine organizuje u Srbiji, zato što su organizatori tražili od učesnika novac za učešće, a ove godine je promenjen i njegov koncept, pa predstavnici Rumunije i Mađarske nisu u njemu učestvovali. Slično je i sa idejnom zamisli Žur-škole u organizaciji Srbije, koja nije odgovarala novinarima iz Rumunije i Mađarske i koji bi radije posećivali pojedine redakcije i na taj način obezbedili razmenu iskustava. Projekti koji se odnose na susrete učitelja iz Donjih zemalja takođe su kritikovani, pa je dogovoreno da sledeće godine susret slovačkih pedagoga bude u obliku seminara organizovan u Rumuniji, dok se učitelji iz Srbije već tradicionalno sastaju za vreme Slovačkih narodnih svečanosti, kada će biti štampana i publikacija.

S obzirom na to da je najavljeno smanjenje budžeta, prisutni su odlučili da odustanu od nekih zajedničkih projekata. Pri tom, oni su se rukovodili brojem sličnih projekata iz svake zemlje, ali i uspehom do sada ostvarenih projekata. Slovaci iz Srbije, koji su imali deset projekata, u 2011. godinu odriču se organizacije kursa za koreografe i Žur-škole, tako da će kod Zavoda za Slovake u inostranstvu konkurisati sa osam projekata. Sa istim brojem konkurišu i Mađari, dok će Slovaci iz Rumunije predložiti sedam zajedničkih projekata.

Momentka zo schôdze
Foto: Andrej Meleg

Kad su u pitanju Slovaci iz Srbije, NSSNM će predložiti projekat Slovački narodni zanati na Donjoj zemlji – dečji kamp Pozorišni kamp Donjih zemalja, Matica slovačka u Srbiji predložiće projekat pod nazivom Susret učitelja Donjih zemaljaRadionicu mladih umetničkih stvaralaca, Asocijacija slovačkih pedagoga Letnji dirigentski kamp Radijsko takmičenje mladih recitatora, a ZKVS će konkurisati sa Internet portalom Slovaka iz Donjih zemalja i Sedmom muzikološkom konferencijom.

Mađarska će predložiti takođe osam projekata. Državna slovačka samouprava predlaže projekte Putujuće takmičenje iz slovačkog jezika, časopis Slovenčinár posvećen metodici, Zajedno na sceni – susret slovačkih pozorišta iz Donjih zemalja, Devetnaesti letnji dramsko-muzički kamp i Devetnaestu smotru slovačkih filmova sa stručnim seminarom, kao i Osamnaestu smotru dečjeg dramskog stvaralaštva pod nazivom Deca deci. Organizacije Slovaka iz Čabe konkurisaće u Zavodu za Slovake u inostranstvu sa projektima Na vašaru, folklorni festival koji obuhvata celu Donju zemlju i Izložba savremene umetnosti na Donjim zemljama.

Rumunija će sledeće godine predložiti sedam zajedničkih projekata Slovaka sa Donje zemlje. Demokratski savez konkurisaće sa projektima Seminar slovačkih pedagoga Donjih zemalja, festival pesama Cez Nadlak je... i Međunarodni slovački omladinski festival u Čerpotoku. Kulturno i naučno društvo „Ivan Krasko” planira izdavanje časopisa Dolnozemský Slovák i još četiri knjige, zatim dodeli Nagrade Ondreja Šćefanka, povodom koje će se organizovati seminar na temu Proza slovačkih pisaca Donjih zemalja. Društvo za edukaciju i savetovanje treći put organizuje međunarodnu radionicu na temu Slovačka omladina iz Donjih zemalja i njena implikacija u život manjine, a izdaće i već pripremljenu Enciklopediju Slovaka u inostranstvu.

Milina Sklabinski

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.