Čari višnje u Silbašu

6. jun 2011
U nedelju 5. juna 2011. godine u Silbašu je održana manifestacija Čari višnje, u organizaciji Aktiva žena iz Silbaša.

Naziv manifestacije svojom originalnošću ukazuje na značaj i čari višanja. Crveni koštunjavi plodovi su se i u prošlosti   koristili za pravljenje kompota, džemova, marmelada, domaćih voćnih sokova i ukusnih kolača.

Žene iz Silbaša tu gastronomsku tradiciju neguju i dan-danas, ali takođe i ljubav prema ručnim radovima. Izložba, koju su i o ovog puta organizovale, predstavljala je pravu riznicu ručnih radova. Izložba je bila dopunjena i slatkim specijalitetima od višanja.

Svoje štandove imala su mnogobrojna udruženja žena iz raznih mesta u Vojvodini – iz Pivnica, na čelu sa predsednicom Anom Valašekovom; Udruženje Slovenka iz Gložana, na čelu sa predsednicom Vierom Miškovicovom, koja je ujedno i predsednica Asocijacije slovačkih udruženja žena; iz Bačke Palanke učestvovala su dva udruženja, udruženje slovačkih žena pod okriljem MOMS Bačka Palanka na čelu sa predsednicom Darinom Valahovom i udruženje "Zlatne ruke", na čelu sa Zorom Kajtez. Među gošćama bile su i žene Udruženja žena iz Kulpina na čelu sa predsednicom Katarinom Zornjanovom.

Foto: Emil Lačok

U okviru ovog kulturnog događaja održan je i kulturno-umetnički program. Svim prisutnim gostima dobrodošlicu su poželele Katarina Ušjakova, predsednica  i Marija Zabolotni, članica Aktiva žena u Silbašu, glavnog organizatora manifestacije.

Manifestaciju je otvorila istaknuta gošća Milina Sklabinski, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, koja je sve prisutne pozdravila u ime ustanove koju zastupa i ovom prilikom, rečima pohvale podržala rad svih silbaških žena, koje imaju volje i energije na nastave sa ovom kulturnom tradicijom koja se zove Čari višnje.

Foto: Emil Lačok

U programu, koji je vodila Jaroslava Širka, nastupile su članice Aktiva žena u Silbašu, koje su nedavno osnovale pevačku grupu. Izvele su dve narodne pesme. Nakon toga su se učenici OŠ "Braća Novaković" iz Silbaša predstavili recitacijama, pesmama i igrama. Dečji folklorni ansambl "Silbašaník" izveo je koreografiju Jana Pavlova Hucija pod nazivom "Hra s paličkami" (Igra sa palicama).

Foto: Emil Lačok

Slovački kulturni centar "P. J. Šafarik" iz Novog Sada, koji je predstavila Milina Sklabinski, izveo je nekoliko tačaka. Ženska pevačka grupa izvela je splet slovačkih narodnih pesama iz Banata pod nazivom "Kukurica kender buza". Potom je igrački ansambl izveo igre iz Slovačke "Horehronské dupáky", solo pevačica Ana Zornjan otpevala je dve narodne pesme. Na kraju je publika imala prilike da uživa u najnovijoj koreografiji igračkog ansambla "Keď ma odobrali" - takođe igre iz Slovačke.

Ovaj događaj završio se druženjem uz večeru, kada su učesnici i posetioci manifestacije imali prilike da razmene impresije i nove ideje.

Jaruška Ferkova

Komentari

Bravo za Silbašane. bilo je odlično.

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, je u sredu 22. januara u 19 časova otvarena izložba murala velikog formata „Live Long and Prosper“ likovnog umetnika Jana Triaške.
Čítajte Slovenský svetový kalendár aj v elektronickej forme.
Vyšlo nové číslo časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine.
Prvý z radu programov k 250. výročiu príchodu Slovákov do Starej Pazovy odznel už na začiatku oslavného roka – 11. januára.
Milovníci výtvarného umenia v Starej Pazove môžu navštíviť hneď tri výstavy a to profesionálnych umelcov, amatérov a detí.
Vianočným večierkom SKUS hrdinu Janka Čmelíka uzavrel nielen 26. Memoriál Juraja Ondríka, ale aj tohtoročnú ochotnícku činnosť.
U ponedeljak 23. decembra je u ZKVS održano Božićno veče - tradicionalna manifestacije posvećena deci.
V nedeľu 29. decembra sa v Kultúrnom centre Kysáč konala už tradičná Novoročná estráda. Každoročne sa na tomto programe obecenstvu predstavujú všetky odbočky činné v rámci Kultúrneho centra.
V sobotu 21. decembra v Kovačici odznel 21. ročník detského festivalu Letí pieseň letí.
FS Klasy SKUS hrdinu Janka Čmelíka od 29. novembra do 1. decembra absolvoval ďalší zahraničný zájazd a ďalší festival v Českej republike.