Čari višnje u Silbašu

6. jun 2011
U nedelju 5. juna 2011. godine u Silbašu je održana manifestacija Čari višnje, u organizaciji Aktiva žena iz Silbaša.

Naziv manifestacije svojom originalnošću ukazuje na značaj i čari višanja. Crveni koštunjavi plodovi su se i u prošlosti   koristili za pravljenje kompota, džemova, marmelada, domaćih voćnih sokova i ukusnih kolača.

Žene iz Silbaša tu gastronomsku tradiciju neguju i dan-danas, ali takođe i ljubav prema ručnim radovima. Izložba, koju su i o ovog puta organizovale, predstavljala je pravu riznicu ručnih radova. Izložba je bila dopunjena i slatkim specijalitetima od višanja.

Svoje štandove imala su mnogobrojna udruženja žena iz raznih mesta u Vojvodini – iz Pivnica, na čelu sa predsednicom Anom Valašekovom; Udruženje Slovenka iz Gložana, na čelu sa predsednicom Vierom Miškovicovom, koja je ujedno i predsednica Asocijacije slovačkih udruženja žena; iz Bačke Palanke učestvovala su dva udruženja, udruženje slovačkih žena pod okriljem MOMS Bačka Palanka na čelu sa predsednicom Darinom Valahovom i udruženje "Zlatne ruke", na čelu sa Zorom Kajtez. Među gošćama bile su i žene Udruženja žena iz Kulpina na čelu sa predsednicom Katarinom Zornjanovom.

Foto: Emil Lačok

U okviru ovog kulturnog događaja održan je i kulturno-umetnički program. Svim prisutnim gostima dobrodošlicu su poželele Katarina Ušjakova, predsednica  i Marija Zabolotni, članica Aktiva žena u Silbašu, glavnog organizatora manifestacije.

Manifestaciju je otvorila istaknuta gošća Milina Sklabinski, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, koja je sve prisutne pozdravila u ime ustanove koju zastupa i ovom prilikom, rečima pohvale podržala rad svih silbaških žena, koje imaju volje i energije na nastave sa ovom kulturnom tradicijom koja se zove Čari višnje.

Foto: Emil Lačok

U programu, koji je vodila Jaroslava Širka, nastupile su članice Aktiva žena u Silbašu, koje su nedavno osnovale pevačku grupu. Izvele su dve narodne pesme. Nakon toga su se učenici OŠ "Braća Novaković" iz Silbaša predstavili recitacijama, pesmama i igrama. Dečji folklorni ansambl "Silbašaník" izveo je koreografiju Jana Pavlova Hucija pod nazivom "Hra s paličkami" (Igra sa palicama).

Foto: Emil Lačok

Slovački kulturni centar "P. J. Šafarik" iz Novog Sada, koji je predstavila Milina Sklabinski, izveo je nekoliko tačaka. Ženska pevačka grupa izvela je splet slovačkih narodnih pesama iz Banata pod nazivom "Kukurica kender buza". Potom je igrački ansambl izveo igre iz Slovačke "Horehronské dupáky", solo pevačica Ana Zornjan otpevala je dve narodne pesme. Na kraju je publika imala prilike da uživa u najnovijoj koreografiji igračkog ansambla "Keď ma odobrali" - takođe igre iz Slovačke.

Ovaj događaj završio se druženjem uz večeru, kada su učesnici i posetioci manifestacije imali prilike da razmene impresije i nove ideje.

Jaruška Ferkova

Komentari

Bravo za Silbašane. bilo je odlično.

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.