Bogat kulturni sadržaj na Malotarčanskim danima

4. jun 2011
Od 20. do 22. maja, u gradu Mala Tarča, održana je tradicionalna manifestacija Malotarčanski dani.

Program manifestacije otpočeo je takmičenjem u plivanju i otvaranjem izložbi i trajao tokom  celog vikenda na različitim lokacijama: u školi, na velikoj bini na Trgu mladih,  na maloj bini  tržnice, na bazenima, u ergeli. U program su bili uvršteni: preventivni lekarski pregledi, fudbal, maraton, biciklističke trke, zabavni programi - muzika, igra i koncerti poznatih pevača, kao što su Ferenc Demjen, Adrien Šekeresova i Veca Janisakova. Kao i prethodnih godina, na manifestaciji su nastupali i gosti iz susednog mesta Slovenska Beluša. Ovako bogat i raznovrstan program pružao je zabavu kako deci tako i odraslima.

Ulice su bile prepune štandova sa izloženim zanatlijskim proizvodima. U školi je bilo postavljeno nekoliko izložbi. Mesna slovačka samouprava redovno neguje tradicije Slovaka, koji tu žive, ali svoje radove izlažu i susedi iz Beluše.

Ovog puta su Malotarčani realizovali izložbu sukanja, koje nose meštanke slovačke nacionalnosti. Izložba je sadržala i opis sukanja, sa objašnjenjem u kojim prilikama ih devojke, mlađe i starije žene nose. Žene i devojke u Maloj Terči su oduvek veoma vodile računa o svojim prelepim suknjama.

Gosti iz Beluše izlagali su ručno pravljene pletene posude, korpe od nerđajuće žice i oslikane predmete od stakla, kao što su vaze, bokali, nakit. Predmeti pleteni od žice su dokaz da ovaj zanat još uvek živi, doduše u novoj formi. Izložbe su imale veliki uspeh.

Mesni Folklorni ansambl "Panonija" nastupao je oba dana manifestacije, izvodivši kako slovačke tako i mađarske narodne igre.

Možemo konstatovati da je program bio raznovrstan i da su posetioci bili veoma zadovoljni. Gosti iz Beluše se u Maloj Terči osećaju kao kod kuće i nadamo se da će ova uspešna saradnja trajati i u budućnosti.

Katarina Sabo Tot

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Izašao deseti godišnjak ZKVS "Majak", koji pruža pregled svih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u 2018. godini.
V sobotu 23. novembra sa v ÚKVS uskutočnil 15. ročník muzikologickej konferencie Slovenská hudba vo Vojvodine.
Jubilejný 20. festival mladých spevákov slovenských ľudových piesní Rozospievaný Sriem priniesol 24. novembra radosť obecenstvu a účastníkom.
U subotu 23. novembra 2019. god. održaće se 15. muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini na temu Istraživanje, dokumentacija i prezentacija muzike vojvođanskih Slovaka.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u utorak 19. novembra 2019. godine održana prezentacija najnovijih knjiga profesora Mihala Harpanja.
Prvé združenie Slovákov v Dobanovciach, z ktorého po piatich rokoch vznikli Slovenský dom, SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien.
U utorak 5. novembra je u ZKVS prezentovana knjiga Miline Sklabinski Estetičko-muzički radovi Martina Kmeća.
V Selenči sa 27. októbra 2019 uskutočnil 39. ročník Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč, ktorý v priamom prenose prostredníctvom RTV mohli sledovať aj diváci pri televíznych obrazovkách.
Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice dominovalo na 50. Prehliadke slovenských ochotníckych divadiel – Divadelný vavrín.