Seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala 2011.

23. avgust 2011
Seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala organizovan je od 17. do 20. avgusta. Predavači iz Slovačke su dali svoj maksimum da slaba posećenost seminara ne umanji njegov kvalitet.

Seminar koji se od 2003. godine tradicionalno organizuje u avgustu u Bačkom Petrovcu,  do današnjih dana je edukovao nekolicinu mladih slovačkih koreografa ili pak umetničkih rukovodilaca folklornih, muzičkih i pevačkih ansambala prevashodno iz Srbije, Rumunije i Hrvatske. Ovoj grupi se pridružio i veliki broj igrača, narodih solista i muzičara koji iz godine u godinu na ovom seminaru usavršavaju svoje veštine. 

Záber z 9. ročníka choreografického seminára

Foto: ZKVS

Ovogodišni seminar je trajao četiri dana, od 17. do 20 avgusta 2011. i sastojao se od mnogobrojnih aktivnosti. Otvorila ga je predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova, koja je ukazala na značaj organizovanja seminara ovog tipa. Prisutnima se obratio i predavač na seminaru, koreograf i pedagog Martin Urban, koji je predstavio i članove svog tima, stručnjake u oblasti narodnih igara, pevačke i muzičke interpretacije: Tatianu Urbanovu, Adrianu Jarolinovu Kriegerovu i Mihala Budinskog.

Na otvorení hovorila i predsedníčka VPK NRSNM Annamária Boldocká Grbićová a lektor seminára Martin Urban

Foto: ZKVS

Učesnike je pozdravila i predsednica Odbora za kulturu Anamarija Boldocki Grbić koja je istakla da je folklorna grupa u našoj kulturi najjača i da je svesna značaja očuvanja i unapređivanja narodne kulture. 

Ipak na osnovu održanog seminara ne možemo govoriti kako je sve ružičasto u domenu folkloristike. Kao prvo, od dvadesetjednog učesnika na seminaru (9 muzičara i 12 igrača) samo jedan je bio umetnički rukovodilac folklornog ansambla, a oni su u sučetini glavna ciljna grupa ovog seminara. Za razliku od predhodnih godina možemo konstatovati da se broj zainteresovanih značajno smanjio. Tako naprimer Kovačica, Aradac, Kisač, Kulpin, Vojlovica i mnogi drugi nisu imali svog predstavnika na seminaru. Da li to govori o zasićenosti slovačkim folklorom, ili o nedostacima u organizaciji? Ili pak o finansijskoj krizi koja je zahvatila sva polja kulture?

Uz sve to, na ovogodišnjem seminaru nisu bili Slovaci iz Hrvatske i Rumunije, koji su ovde stalni učesnici.

Na 9. ročníku choreografického seminára sa formoval i ľudový orchester

Foto: ZKVS

Sa druge strane ne možemo a da ne spomenemo, da su se ovoga puta seminaru pridružili mladi ljudi iz Dobanovca, Belog Blata, Lalića, što daje nadu da će  u ovim mestima ponovo oživeti slovački folklor. Takođe treba pohvaliti rad muzičke sekcije na seminaru koja je osnovala narodni orkestar.

Predavači iz Slovačke su dali svoj maksimum da slaba posećenost seminara ne umanji njegov kvalitet. Pažnju su posvetili kako teoriskim predavanjima tako i praktičnom delu, odnosno tehnici igranja, pevanja i sviranja. Učili su igre iz Slovačke kao i slovačke igre iz Vojvodine u cilju njihovog poređenja i definisanja pojedinih specifičnosti ovih regiona. Na kraju seminara održan je koncert koji je bio rezultat celokupnog rada na seminaru. 

Katarína Mosnáková a Anna Struhárová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Vyšlo ďalšie číslo slovenského študentského časopisu literárnych prác z detskej literatúry ktorý nesie názov Čar(b)ológ.
U sredu 20. marta 2019. godine u Državnoj naučnoj biblioteci u Banskoj Bistrici je održana prezentacija “Slovčkog svetskog kalendara”
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov ako jeden zo spoluorganizátorov vyzýva kreatívnych, inovatívnych a skúsených záujemcov, aby navrhli tohtoročnú koncepciu celomenšinových festivalov.
Od četvrtka do subote tri dečije predstave i opštinska smotra recitatora.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov spolu s ďalšími organizátormi festivalu vyzývajú folklórne súbory, spevácke skupiny a orchestre, aby sa zúčastnili 49. Folkórneho festivalu Tancuj, tancuj...
U sredu 13 marta 2019. godine je Kancelarija za Slovake u dijaspori u saradnji sa Galerijom „Artem“ organizovala svečano otvaranje slika akademskog grafičara i slikara Pavela Popa iz Novog Sada.
U okviru 12. godišta manifestacije Antićevi dani u četvrtak 14. marta u Kulturnom centru Novog Sada priredili su veče Antić i savremenici posvećen antologiji Rovina spieva = Raspevana ravnica.
Kulturni centar Novog Sada orgnizuje od 13. do 15. marta 2019. godine 12. Antićeve dane posvećene sećanju na istaknutog vojvođanskog i srpskog pesnika Miroslava Antića.
U četvrtak 7. marta je u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu održana zajednička prezentacija izdavačke delatnosti četiri zavoda za kulturu.
Tradicionalni deo Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu je i izložba „Art expo” u okviru koje su ove godine izlagali i predstavnici savremene likovne umetnosti vojvođanskih Slovaka.