Seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala 2011.

23. avgust 2011
Seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala organizovan je od 17. do 20. avgusta. Predavači iz Slovačke su dali svoj maksimum da slaba posećenost seminara ne umanji njegov kvalitet.

Seminar koji se od 2003. godine tradicionalno organizuje u avgustu u Bačkom Petrovcu,  do današnjih dana je edukovao nekolicinu mladih slovačkih koreografa ili pak umetničkih rukovodilaca folklornih, muzičkih i pevačkih ansambala prevashodno iz Srbije, Rumunije i Hrvatske. Ovoj grupi se pridružio i veliki broj igrača, narodih solista i muzičara koji iz godine u godinu na ovom seminaru usavršavaju svoje veštine. 

Záber z 9. ročníka choreografického seminára

Foto: ZKVS

Ovogodišni seminar je trajao četiri dana, od 17. do 20 avgusta 2011. i sastojao se od mnogobrojnih aktivnosti. Otvorila ga je predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova, koja je ukazala na značaj organizovanja seminara ovog tipa. Prisutnima se obratio i predavač na seminaru, koreograf i pedagog Martin Urban, koji je predstavio i članove svog tima, stručnjake u oblasti narodnih igara, pevačke i muzičke interpretacije: Tatianu Urbanovu, Adrianu Jarolinovu Kriegerovu i Mihala Budinskog.

Na otvorení hovorila i predsedníčka VPK NRSNM Annamária Boldocká Grbićová a lektor seminára Martin Urban

Foto: ZKVS

Učesnike je pozdravila i predsednica Odbora za kulturu Anamarija Boldocki Grbić koja je istakla da je folklorna grupa u našoj kulturi najjača i da je svesna značaja očuvanja i unapređivanja narodne kulture. 

Ipak na osnovu održanog seminara ne možemo govoriti kako je sve ružičasto u domenu folkloristike. Kao prvo, od dvadesetjednog učesnika na seminaru (9 muzičara i 12 igrača) samo jedan je bio umetnički rukovodilac folklornog ansambla, a oni su u sučetini glavna ciljna grupa ovog seminara. Za razliku od predhodnih godina možemo konstatovati da se broj zainteresovanih značajno smanjio. Tako naprimer Kovačica, Aradac, Kisač, Kulpin, Vojlovica i mnogi drugi nisu imali svog predstavnika na seminaru. Da li to govori o zasićenosti slovačkim folklorom, ili o nedostacima u organizaciji? Ili pak o finansijskoj krizi koja je zahvatila sva polja kulture?

Uz sve to, na ovogodišnjem seminaru nisu bili Slovaci iz Hrvatske i Rumunije, koji su ovde stalni učesnici.

Na 9. ročníku choreografického seminára sa formoval i ľudový orchester

Foto: ZKVS

Sa druge strane ne možemo a da ne spomenemo, da su se ovoga puta seminaru pridružili mladi ljudi iz Dobanovca, Belog Blata, Lalića, što daje nadu da će  u ovim mestima ponovo oživeti slovački folklor. Takođe treba pohvaliti rad muzičke sekcije na seminaru koja je osnovala narodni orkestar.

Predavači iz Slovačke su dali svoj maksimum da slaba posećenost seminara ne umanji njegov kvalitet. Pažnju su posvetili kako teoriskim predavanjima tako i praktičnom delu, odnosno tehnici igranja, pevanja i sviranja. Učili su igre iz Slovačke kao i slovačke igre iz Vojvodine u cilju njihovog poređenja i definisanja pojedinih specifičnosti ovih regiona. Na kraju seminara održan je koncert koji je bio rezultat celokupnog rada na seminaru. 

Katarína Mosnáková a Anna Struhárová

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.
Jana Ruman iz Stare Pazove osvojila je četvrto mesto na republičkoj smotri recitatora.