Pozorište Vertigo učestvovalo na festivalu "Scénická žatva"

14. septembar 2011
Na ovogodišnjoj slovačkoj pozorišnoj smotri "Scénická žatva" u Martinu nastupali su i članovi pozorišnog ansambla Vertigo iz Mađarske.

Amaterskim glumcima slovačke pozorišne scene ova smotra već je dobro poznata. Za izbor inscenacija, koje su ušle u glavni repertoar smotre, bio je zadužen festivalski savet. Glavni organizator smotre je Narodni prosvetni centar, koji je u januaru 2011. godine, uz ovlašćenje Ministarstva kulture Republike Slovačke, pokrenuo takmičenja i smotre u pozorištima na nivou cele države. Kroz niz opštinskih i regionalnih pozorišnih smotri u raznim krajevima Slovačke, selektovano je 18 najboljih i najinspirativnijih pozorišnih ansambala i 6 pojedinaca - recitatora. Ove godine, na smotri u Martinu predstavilo se i Pozorište Vertigo  sa šestočlanim ansamblom.

Program je bio zaista raznovrstan. Na repertoaru su bila dela i savremenih autora  i klasičara dramske umetnosti (A. P. Čehova, V. Šekspira), a i autorska dela samih učesnika smotre. Na ovogodišnjem festivalu bili su zastupljeni učesnici iz svih regiona Slovačke.  Matica slovačka obezbedila je i učešće pozorišnog ansambla iz Srbije - ovogodišnjeg pobednika na smotri slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva "Divadelný vavrín".

Nagrada za najbolje amatersko pozorište u Slovačkoj dodeljena je Pozorištu "A" i Pozorištu "Shanti" iz mesta Prijevidza sa inscenacijom finskog autora Arta Pasiline pod nazivom "Chlpatý sluha pána farára" u režiji Jozefa Krasule.

Vizuelni identitet festivala, s obzirom da je 89. po redu, bio je u znaku revolucionarne 1989. godine. Prilikom izrade vizuelnog rešenja projektni menadžer Michal Ditte zajedno sa autorima dali su akcenat na činjenicu da se za 22 godine od pada komunizma  nisu dogodile nikakve značajnije reforme u kulturnoj politici Slovačke, što se neminovno odražava i na amatersko stvaralaštvo u oblasti pozorišta  i ukazali su na neophodnost  unapređenja kulturne sfere. Vizuelnim rešenjem trudili su se da animiraju  ljude u neprofesionalnim pozorištima da se bave javnim, društvenim i kulturnim problemima, da izražavaju svoje mišljenje, da se aktivno uključuju u diskusije o tome, u kom pravcu ide amatersko pozorišno stvaralaštvo.

U toku smotre, svakodnevno su se održavale diskusije sa učesnicima, stručnim žirijem i  publikom. Program je obogaćen i predstavama, koje su nastale kao rezultat rada pozorišnih radionica EDUART (lutkarska predstava, mjuzikl, neverbalna predstava, ulična predstava),  propratnim akcijama kao što su Ulica fest – pozorište na Pozorišnom trgu, koncerti, izložbe...

Na samom završetku smotre dodeljene su i nagrade dramskim umetnicima i ansamblima, koji ove godine proslavljaju jubilej. To su  pozorišni ansambli Bela-Dulice i Jakulovce, koji ove godine obeležavaju 90. godina od osnivanja i Julius Obernauer i Ljuboslav Majera, nagrađeni povodom obeležavanja životnog jubileja. 

(ef)

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ставља се ван снаге Одлука о расписивању јавног конкурса за именовање директора Завода за културу војвођанских Словака.
Izašao deseti godišnjak ZKVS "Majak", koji pruža pregled svih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u 2018. godini.
V sobotu 23. novembra sa v ÚKVS uskutočnil 15. ročník muzikologickej konferencie Slovenská hudba vo Vojvodine.
Jubilejný 20. festival mladých spevákov slovenských ľudových piesní Rozospievaný Sriem priniesol 24. novembra radosť obecenstvu a účastníkom.
U subotu 23. novembra 2019. god. održaće se 15. muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini na temu Istraživanje, dokumentacija i prezentacija muzike vojvođanskih Slovaka.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je u utorak 19. novembra 2019. godine održana prezentacija najnovijih knjiga profesora Mihala Harpanja.
Prvé združenie Slovákov v Dobanovciach, z ktorého po piatich rokoch vznikli Slovenský dom, SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien.
U utorak 5. novembra je u ZKVS prezentovana knjiga Miline Sklabinski Estetičko-muzički radovi Martina Kmeća.
V Selenči sa 27. októbra 2019 uskutočnil 39. ročník Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč, ktorý v priamom prenose prostredníctvom RTV mohli sledovať aj diváci pri televíznych obrazovkách.