Srebrni pastir u rukama Jozefa Mađara

27. septembar 2011
U periodu od 13. do 15. septembra 2011. godine u Kučevu je održan međunarodni festival televizijskog i etnološkog filma FESTEF.

FESTEF je nastao u okviru smotre izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Homoljski motivi. Danas  se spomenuti festival realizuje kao samostalni i posvećen je filmskoj produkciji.

Ove godine FESTEF je obeležio drugu deceniju svog postojanja i  od samog osnivanja održava se u mestu Kučevo. Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 30 autora, kako domaćih tako i stranih. U kategoriji inostranih filmova, u konkurenciji je bilo ukupno 14  filmova i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, dok je u kategoriji domaćih bilo ukupno 16 filmova, koje potpisuju autori iz Srbije. 

Kameraman Jozef Maďar so soškou Strieborného pastiera

Foto: Juraj Bartoš

Na završnici festivala bilo je dodeljeno osam nagrada, od kojih je jedna otišla u ruke vojvođanskom Slovaku Jozefu Mađaru, koji dugi niz godina radi kao kamerman u Radio-televiziji Vojvodine. Jozej Mađar  je u toku svog dugogodišnjeg uspešnog snimateljskog rada dobio razne nagrade. Ovog puta osvojio je srebrnog pastira za rad na snimanju filma „Tako se tkao život“ u produkciji RTV Vojvodine, i tako u svoju kolekciju dodao još jednog, trećeg po redu.

Festival FESTEF iz godine u godinu postaje sve popularniji, što dokazuje  i broj učesnika, koji je svake godine sve veći. Upravo to je opravdanje za postojanje ovakvog tipa festivala. Svaki prijavljeni rad, odnosno film ili reportaža, svojim sadržajem na određeni način doprinosi očuvanju materijalnog i duhovnog kulturnog nasleđa.

Anna Struharova

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
26. Detský folklórny festival Zlatá brána v Kysáči
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.