Srebrni pastir u rukama Jozefa Mađara

27. septembar 2011
U periodu od 13. do 15. septembra 2011. godine u Kučevu je održan međunarodni festival televizijskog i etnološkog filma FESTEF.

FESTEF je nastao u okviru smotre izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Homoljski motivi. Danas  se spomenuti festival realizuje kao samostalni i posvećen je filmskoj produkciji.

Ove godine FESTEF je obeležio drugu deceniju svog postojanja i  od samog osnivanja održava se u mestu Kučevo. Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 30 autora, kako domaćih tako i stranih. U kategoriji inostranih filmova, u konkurenciji je bilo ukupno 14  filmova i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, dok je u kategoriji domaćih bilo ukupno 16 filmova, koje potpisuju autori iz Srbije. 

Kameraman Jozef Maďar so soškou Strieborného pastiera

Foto: Juraj Bartoš

Na završnici festivala bilo je dodeljeno osam nagrada, od kojih je jedna otišla u ruke vojvođanskom Slovaku Jozefu Mađaru, koji dugi niz godina radi kao kamerman u Radio-televiziji Vojvodine. Jozej Mađar  je u toku svog dugogodišnjeg uspešnog snimateljskog rada dobio razne nagrade. Ovog puta osvojio je srebrnog pastira za rad na snimanju filma „Tako se tkao život“ u produkciji RTV Vojvodine, i tako u svoju kolekciju dodao još jednog, trećeg po redu.

Festival FESTEF iz godine u godinu postaje sve popularniji, što dokazuje  i broj učesnika, koji je svake godine sve veći. Upravo to je opravdanje za postojanje ovakvog tipa festivala. Svaki prijavljeni rad, odnosno film ili reportaža, svojim sadržajem na određeni način doprinosi očuvanju materijalnog i duhovnog kulturnog nasleđa.

Anna Struharova

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
MOMS Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovakaorganizovao je veče u čast 80. rođendanu istaknute spisateljice Vjere Benkove.
Pokrajinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana od 12. do 14. aprila u Sečnju je bile obeležena obeležavanjem pedesetogodišnjeg jubileja.
Od 12. do 14. aprila je u Staojj Pazovi održana međunarodna konferencija “Uskršnje tradicije staropazovačkih Slovaka – Panjičke”.
Seminar za podršku pozorišne umetnosti u okviru Programa stručnog usavršavanja i obrazovanja u oblasti kulture i umetnosti održan je 13. aprila 2019. godine u klubu Pozorišta “VHV”.
Festival pozorišnh inscenaija autora sa “Donje zemlje” “ĐIDA”, koji je održan od 29. marta do 7. aprila u Pivnicama, dostojanstveno je proslavio svoju dvadesetpetogodišnju egzistenciju.
Slovački izdavački centar i časopis Novi život pozivaju zainteresovane da pošalju referate na 63. Književno savetovanje, koje će biti održano 04. maja 2019. u Bačkom Petrovcu.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj 71. godišta našeg časopisa za književnost i kulturu NOVI ŽIVOT.
U petak 29. marta je u Pivnicama počeo 25. festival pozorišnih inscenacija autora sa “Donje zemlje”, koji se već odavno upisao u istoriju kulture vojvođanskih Slovaka.
U galeriji “Zuzka Medveđova” u Bačkom Petrovcu će biti od 30. marta do 12. maja otvorena samostalna izložba akademskog slikara Pavela Popa.
Kisačko amatersko pozorište KC “Kisač” je u subotu 30. marta izvelo premijeru pozorišne predstave “U džavnom interesu”.