Srebrni pastir u rukama Jozefa Mađara

27. septembar 2011
U periodu od 13. do 15. septembra 2011. godine u Kučevu je održan međunarodni festival televizijskog i etnološkog filma FESTEF.

FESTEF je nastao u okviru smotre izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Homoljski motivi. Danas  se spomenuti festival realizuje kao samostalni i posvećen je filmskoj produkciji.

Ove godine FESTEF je obeležio drugu deceniju svog postojanja i  od samog osnivanja održava se u mestu Kučevo. Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 30 autora, kako domaćih tako i stranih. U kategoriji inostranih filmova, u konkurenciji je bilo ukupno 14  filmova i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, dok je u kategoriji domaćih bilo ukupno 16 filmova, koje potpisuju autori iz Srbije. 

Kameraman Jozef Maďar so soškou Strieborného pastiera

Foto: Juraj Bartoš

Na završnici festivala bilo je dodeljeno osam nagrada, od kojih je jedna otišla u ruke vojvođanskom Slovaku Jozefu Mađaru, koji dugi niz godina radi kao kamerman u Radio-televiziji Vojvodine. Jozej Mađar  je u toku svog dugogodišnjeg uspešnog snimateljskog rada dobio razne nagrade. Ovog puta osvojio je srebrnog pastira za rad na snimanju filma „Tako se tkao život“ u produkciji RTV Vojvodine, i tako u svoju kolekciju dodao još jednog, trećeg po redu.

Festival FESTEF iz godine u godinu postaje sve popularniji, što dokazuje  i broj učesnika, koji je svake godine sve veći. Upravo to je opravdanje za postojanje ovakvog tipa festivala. Svaki prijavljeni rad, odnosno film ili reportaža, svojim sadržajem na određeni način doprinosi očuvanju materijalnog i duhovnog kulturnog nasleđa.

Anna Struharova

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Najbolji pojedinci i amaterska društva, koji su na osnovu odluke Saveza amatera opštine prošle godine postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima, nagrađeni su Plaketom “Svetlost”.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".