Info-putovanje – novina za Slovake u inostranstvu

25. oktobar 2011
Prošle nedelje, Slovaci iz Češke, Mađarske, Rumunije, Švedske i Srbije bili su na prvom info-putovanju u Slovačkoj kroz turistički veoma atraktivan Žilinski region.

Účastníci infocesty 2011

Foto: ZKVS

Učesnici info-putovanja su od 17. do 21. oktobra mogli da razgledaju prirodne lepote, brojne banje i akvaparkove, kao i kulturne i istorijske znamenitosti jednog od ukupno osam regiona u Slovačkoj. Akcija je imala cilj da Slovacima iz dijaspore predstavi najatraktivnije turističke destinacije Žilinskog regiona a ujedno i da podstakne inostrane novinare i turističke vodiče da o atraktivnim slovačkim mestima informišu i u svojim državama. Organizator i pokrovitelj info-putovanja bio je Žilinski region a značajnu pomoć u realizaciji projekta pružilo je i Svetsko udruženje Slovaka u dijaspori na čelu sa predsednikom  Vladimirom Skalskim.

Oravský hrad
Roháče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putovanje je počelo u Bratislavi, u svojevrsnoj zgradi Slovačkog radija, gde je učesnike pozdravila dramaturg Radija "Slovakia International" Maria Mikušova a ispred Redakcije  RSI je na put krenula i novinarka Ingrid Slaninkova.

22 člana ovog info-tima su zatim krenula u Žilinu, konkretno u predstavništvo Žilinskog regiona, gde je prisutnima dobrodošlicu poželeo i njegov direktor Pavol Holeštiak. Predstavnici slovačkih televizijskih, internet i štampanih medija iz Srbije su bili Milan Kuljik, Branko Mitić, Ivan Bagljaš i Katarina Mosnak, koja je zastupala Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Već nakon srdačne dobrodošlice, uzajamnih upoznavanja i na osnovu prezentovanog programa info-putovanja moglo se naslutiti da će učesnici provesti nezaboravan vikend u Slovačkoj.

Salaš Krajinka

Foto: ZKVS

Ovo info-putovanje koje je po prvi put organizovano za Slovake u dijaspori sadržalo je bogat i raznovrstan program. Učesnici su obišli selo Terhova,  Meander Park, Zapadne Tatre, Muzej oravskog sela, najposećeniji zamak u Slovačkoj - Oravski zamak,  Akvapark Tatralandia, Slovačku banju, Demenovsku pećinu Slobode, Vlkolinec - rezervaciju narodne architekture koja je pod zaštitom UNESCO, Maticu slovačku i dr.  Program je naravno obuhvatio i prezentaciju vrhunskih restorana i hotela u Zubercu, Oravskom Podzamku, Liptovskom Mikulašu, Liptovskom Hradku, Vlčianskoj dolini, Martinu i Oščadnici.

Oživenie tradície Juraja Jánošíka

Foto: ZKVS

Múzeum liptovskej dediny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnicima će u sećanju sigurno ostati i mala iznenađenja za koje se organizator potrudio, kao naprimer oživljavanje tradicije narodnog heroja Juraja Janošika za koje se pobrinuo FA Turiec, zatim koncert operske pevačice Agnese Vrabljove, degustacije tradicionalnih slovačkih specijaliteta u Muzeju kisuckog sela ili odmaranje u akvaparkovima.

Demänovská jaskyňa Slobody

Foto: ZKVS

Dakle zaista jedinstven doživljaj, ali i kvalitetan materijal za putopisne reportaže, koje čitaoci i gledaoci slovačkih medija mogu da očekuju već narednog meseca.

Lokacije info-putovanja kao i njihove web stranice možete naći na Mapi info-putovanja  koju je pripremio Ivan Bagljaš.

Posedenie s riaditeľom Úradu ŽSK Pavlom Holeštiakom

Foto: ZKVS

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.