Info-putovanje – novina za Slovake u inostranstvu

25. oktobar 2011
Prošle nedelje, Slovaci iz Češke, Mađarske, Rumunije, Švedske i Srbije bili su na prvom info-putovanju u Slovačkoj kroz turistički veoma atraktivan Žilinski region.

Účastníci infocesty 2011

Foto: ZKVS

Učesnici info-putovanja su od 17. do 21. oktobra mogli da razgledaju prirodne lepote, brojne banje i akvaparkove, kao i kulturne i istorijske znamenitosti jednog od ukupno osam regiona u Slovačkoj. Akcija je imala cilj da Slovacima iz dijaspore predstavi najatraktivnije turističke destinacije Žilinskog regiona a ujedno i da podstakne inostrane novinare i turističke vodiče da o atraktivnim slovačkim mestima informišu i u svojim državama. Organizator i pokrovitelj info-putovanja bio je Žilinski region a značajnu pomoć u realizaciji projekta pružilo je i Svetsko udruženje Slovaka u dijaspori na čelu sa predsednikom  Vladimirom Skalskim.

Oravský hrad
Roháče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putovanje je počelo u Bratislavi, u svojevrsnoj zgradi Slovačkog radija, gde je učesnike pozdravila dramaturg Radija "Slovakia International" Maria Mikušova a ispred Redakcije  RSI je na put krenula i novinarka Ingrid Slaninkova.

22 člana ovog info-tima su zatim krenula u Žilinu, konkretno u predstavništvo Žilinskog regiona, gde je prisutnima dobrodošlicu poželeo i njegov direktor Pavol Holeštiak. Predstavnici slovačkih televizijskih, internet i štampanih medija iz Srbije su bili Milan Kuljik, Branko Mitić, Ivan Bagljaš i Katarina Mosnak, koja je zastupala Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Već nakon srdačne dobrodošlice, uzajamnih upoznavanja i na osnovu prezentovanog programa info-putovanja moglo se naslutiti da će učesnici provesti nezaboravan vikend u Slovačkoj.

Salaš Krajinka

Foto: ZKVS

Ovo info-putovanje koje je po prvi put organizovano za Slovake u dijaspori sadržalo je bogat i raznovrstan program. Učesnici su obišli selo Terhova,  Meander Park, Zapadne Tatre, Muzej oravskog sela, najposećeniji zamak u Slovačkoj - Oravski zamak,  Akvapark Tatralandia, Slovačku banju, Demenovsku pećinu Slobode, Vlkolinec - rezervaciju narodne architekture koja je pod zaštitom UNESCO, Maticu slovačku i dr.  Program je naravno obuhvatio i prezentaciju vrhunskih restorana i hotela u Zubercu, Oravskom Podzamku, Liptovskom Mikulašu, Liptovskom Hradku, Vlčianskoj dolini, Martinu i Oščadnici.

Oživenie tradície Juraja Jánošíka

Foto: ZKVS

Múzeum liptovskej dediny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnicima će u sećanju sigurno ostati i mala iznenađenja za koje se organizator potrudio, kao naprimer oživljavanje tradicije narodnog heroja Juraja Janošika za koje se pobrinuo FA Turiec, zatim koncert operske pevačice Agnese Vrabljove, degustacije tradicionalnih slovačkih specijaliteta u Muzeju kisuckog sela ili odmaranje u akvaparkovima.

Demänovská jaskyňa Slobody

Foto: ZKVS

Dakle zaista jedinstven doživljaj, ali i kvalitetan materijal za putopisne reportaže, koje čitaoci i gledaoci slovačkih medija mogu da očekuju već narednog meseca.

Lokacije info-putovanja kao i njihove web stranice možete naći na Mapi info-putovanja  koju je pripremio Ivan Bagljaš.

Posedenie s riaditeľom Úradu ŽSK Pavlom Holeštiakom

Foto: ZKVS

Katarina Mosnak

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U prostoru gložanskog amfiteatra je 15. juna 2019. godine održan 49. Folklorni festival “Tancuj, tancuj...”
Počas uplynulého víkendu v Kovačici dozneli Maškove dni, organizované na počesť významného divadelného pracovníka Tomáša Hriešika Maška.
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.