Oktobar - mesec saradnje Slovaka sa "Donje zemlje"

15. novembar 2011
Nakon uspešnog susreta nastavnika slovačkog jezika i kulture sa "Donje zemlje", održanog pre godinu dana u Bekeš Čabi, načinjen je korak napred da ovakvi susreti postanu tradicija.

U cilju da ova akcija bude putujućeg karaktera, ove godine je organizaciju u svoje ruke preuzeo Demokratski savez Slovaka i Čeha u Rumuniji i 7. oktobra 2011. godine ugostio učesnike II Susreta slovačkih pedagoga. Značaj ove trodnevne akcije istakao je u svom govoru potpredsednik Demokratskog saveza Pavel Hlasnjik, koji je rekao da je misija pedagoga nacionalnih manjina kompleksnija i zahtevnija u poređenju sa ostalim pedagozima u školama, kako u Slovačkoj tako i u drugim državama. Stoga je sasvim razumljiva njihova potreba  za aktivnim traženjem načina da izađu iz izolacije, u koju ih zatvaraju specifični problemi obrazovanja nacionalnih manjina u državi, u kojoj rade. Sama istorija potvrđuje činjenicu, da kada ne bi bilo uzajamnih međusobnih poseta i susreta prezbitera iz raznih krajeva, "Donja zemlja" ne bi imala ovako jedinstven kolorit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Susret slovačkih pedagoga počeo je u petak svečanim otvaranjem i prezentacijom Školskog centra "Jozef Gregor Tajovski". Nakon toga usledio je kulturno-umetnički program lokalnih učenika dveju generacija, koji su izveli narodne igre i pesme.

Subotnji dan započeo je potpisivanjem sporazuma o saradnji na polju obrazovanja, vaspitanja i kulture između Školskog centra "Jozef Gregor Tajovski" i OŠ "Jan Kolar" iz Selenče. Gosti sa Filozofskog fakulteta UK u Bratislavi održali su stručna predavanja. U okviru svog izlaganja na temu Literatura Slovaka sa "Donje zemlje" i njeno mesto u nacionalnom i širem kontekstu, Dr. Mihal Babjak je otvorio pitanje: Na koji način učiniti vidljivijim i dostupnijim stvaralaštvo autora sa "Donje zemlje", na osnovu kojih kriterijuma  formirati korpus dela i autora i koje greške treba izbegavati pri interpretaciji. Svoje razmatranje o tome, kako umetnost pomaže u razumevanju i savladavanju iskustva i zla, izložio je Mr. Martin Paljesek, koji je otvorio zanimljivo pitanje: Prikazivanje zla u savremenoj umetnosti: šta učiniti sa decom, kojima je ona dostupna?

Oba problema bila su bliska svim prisutnim učesnicima. Prilikom razmene mišljenja došlo je do konfrontacije između učesnika proizilazivši iz svojih praktičnih iskustava.

U drugom delu predavanja razvila se diskusija, u koju su se uključili neki od predstavnika pojedinih delegacija:  Miroslav Ambruš, pesnik, profesor hemije i predsednik Društva "Ivan Krasko" u Nadlaku, Jan Kukučka, nastavnik iz Nadlaka  i Mihal Lasik, nastavnik u Slovačkoj gimnaziji u Bekeš Čabi. Marijena Korošova informisala je prisutne nastavnike o završnom maturskom ispitu nakon završetka osnovne škole a Vjeroslava Timarova o izmenama u novom zakonu o obrazovanju u Rumuniji.

O tome kako uključiti učenike u redakciju školskog časopisa, koji može biti odlična motivacija na časovima slovačkog jezika i književnosti, govorila je nastavnica slovačke škole u Sarvašu Zlatica Liškova. O slovačkoj književnosti u obrazovnom programu govorila je profesorka slovačkog jezika i književnosti Marija Kotvaš-Jonaš, koja je izložila rezultate analize zastupljenosti dela vojvođanskih autora u čitankama za pojedine razrede slovačkih škola u Srbiji. Svetlana Zolnjan govorila je o metodama u školskoj praksi, kako obrađivati dela Marije Kotvaš-Jonaš, autorke knjiga za decu i omladinu. Direktorka slovačke škole u Bekeš Čabi Edita Pečenjova se u svom izlaganju usmerila na pronalaženje odgovora na pitanje: Kakvu modernu misiju može imati jedna nacionalna institucija?

Susret slovačkih pedagoga završio se debatom, koja je otvorila mnoga pitanja, probleme i teme. Ne ostaje ništa drugo, samo da verujemo da će se do sledećeg susreta pronaći rešenje bar za neke od njih. Naredni susret treba bi da se  realizuje sledeće godine u Vojvodini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na završnici subotnjeg dana, publika u Domu kulture u Nadlaku imala je prilike da uživa u predstavi  pod nazivom Frajerčenia na Tretej ulici po tekstu Šoderla de Lakla, u režiji Mihala Babjaka.

 

Tradicija u punom jeku

Polovina oktobra već dugi niz godina pripada mladim ljubiteljima istorije i kulture iz slovačkih srednjih škola u Rumuniji, Srbiji i Mađarskoj. Neverovatno je da se iz godine u godinu prijavi toliko entuzijasta, koji se trude da otkriju duhovne vrednosti i specifičnosti slovačke "Donje zemlje".

Nakon tri godine Putujuće takmičenje vraća se u Bekeš Čabu. Osim studenata iz Bekeš Čabe i Budimpešte, rezultate svojih istraživanja prezentovali su i studenti iz Bodonoša, Nadlaka, Kovačice i Bačkog Petrovca.

Studenti su pripremili prezentacije o životu i delu Štefana Dovalja, Julijusa Đeđinskog, Ivana Bujne, Samuela Tešedika, Jana Valašćana Dolinskog i Ondreja Lopušnog. Takođe, imali smo prilike da saznamo nešto više o spomenicima kulture u Alkari i Mlinkama, crkvenim objektima u Nadlaku, Seoskom muzeju u mestu Kestuci, o prvom objektu od cigle u Bekeš Čabi. Zahvaljujući modernim tehnologijama, videli smo nastup "meškarki" iz Aradca, tradicionalni običaj postavljanja i skidanja "maja", kao i proslavljanje svih praznika u kalendarskoj godini.

Po náročnom dni si študenti aktívne oddýchli pri športových hrách. Ani na chvíľočku ich neopustila súťaživosť. Nasledujúce ráno sa nieslo v znamení hodnotenia a odmeňovania. Študentom sa prihovorila predsedníčka poroty Mária Katarína Hrkľová a po nej i ďalšie členky medzinárodnej poroty: Ľudmila Šomráková (Rumunsko), Jana Tordajiová (Srbsko) a Zuzana Benková (za hostiteľskú inštitúciu). O 9. hodine sa účastníci viezli do Sarvaša. Tu ich čakal bohatý program. Prvé kroky viedli do strediska Slovenskej samosprávy v Sarvaši, kde nás osobne privítal jej predseda Tibor Mótyán. Na jeho podnet sme sa s pietou prešli po pamätných miestach Sarvaša, rozjímali sme v kostole i na cintoríne, kde sme položili vence. Obed nás čakal v sarvašskej slovenskej škole. Tu nás s typickou pohostinnosťou vítala pani riaditeľka Zuzana Medveďová. Poobede prišlo na rad avizované prekvapenie. Plavba loďou po Kereši so sprievodným slovom samotného kapitána. Niektoré dievčatá si vyskúšali náročný prekladateľský chlebíček. Plní dojmov sme sa podvečer vrátili späť do Čaby a zapadli do večerného kultúrneho života tejto dolnozemskej metropoly.

Z. Benková
Reference: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.