Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture

13. januar 2012
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka izdao jedinstvenu publikaciju o kulturi Slovaka u Srbiji.

U holu Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine 18. janura 2012. god. održana je svečana manifestacija - promocija knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture koju je izdao Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Ova monografija je rezultat višegodišnjeg rada, raznih kulturoloških terenskih istraživanja kao i detaljnog pregleda postojeće literature. Radi se o obimnom delu posvećenom istoriji, kulturi i uopšte životu slovačke manjine koja već 260 godina živi na teritoriji Vojvodine.

Aula vlády AP Vojvodiny počas prezentácie knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry

Foto: ZKVS

Jedan od osnivača Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka je i Vlada AP Vojvodine čiji predsednik Bojan Pajtić je na promociji knjige rekao sledeće: "Slovačka manjina je jedna od najbrojnijih manjina na teritoriji Vojvodine... ujedno spada i među najorganizovanjije manjinske grupe i ima značajan doprinos u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta." Bojan Pajtić je promociju knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture označio kao istorijski momenat za slovačku manjinu i naglasio značaj njenog izdavanja.

Príhovor predsedu pokrajinskej vlády Bojana Pajtića

Foto: ÚKVS

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova je napomenula kako je ovaj dan za Slovake značajan sa više aspekata: "Na današnji dan smo pre devet godina osnovali Nacionalni savet... pre tri godine otvoren je Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka... U našoj manjini se svi zajedničkim silama trudimo da sačuvamo ono što imamo, da definišemo naše jednakosti i različitosti."   

Predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová Makanová

Foto: ZKVS

U izdavanju ove publikacije učestvovala je i Slovačka republika iz čijih fondova je obezbeđena štampa knjige. Radi se o grantu SlovakAid koji je Slovacima u Srbiji dostupan preko Ambasade Slovačke republike u Beogradu. Na promociji je bio prisutan i zamenik ambasadora SR Rastislav Kostelnik, koji je rekao da je za njega velika čast što prisustvuje ovakvom svečanom događaju. "Uveren sam da će ova publikacija biti osnovna literatura mnogim budućim generacijama. I ja sam sam nakon dolaska u Srbiju poželeo da imam kompletno delo koje bi svojim tekstom i slikama prikazivalo životni put Slovaka koji žive u Srbiji." 

Zástupca Veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku Rastislav Kostilník

Foto: ZKVS

Mnogobrojni posetioci su mogli da prate i video prezentaciju putem koje su  u najosnovnijim crtama predstavljena sva mesta u Srbiji naseljena Slovacima, odnosno kratki portreti sredina koje su detaljno prikazane u knjizi. Kulturni život ovdašnjih Slovaka upotpunjen je nastupom pijanistkinje Ivane Novak, Kamernog hora Agape iz Novog Sada i scenskim nastupom grupe Miroslava Kožika iz Stare Pazove za čije izvođenje je muziku pripremio Miroslav Bako.

Skupina Miroslava Kožíka zo Starej Pazovy

Foto: ZKVS

Knjiga Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture je prvo književno izdanje koje ujedinjuje trogodišnji rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u naučno - istraživačkoj, dokumentacionoj i prezentacionoj jedinici.  Na 400 stranica ove bogato ilustrovane knjige sažeta je istorija, kao i sadašnje   stanje celokupne kulturne infrastrukture slovačke zajednice u Srbiji. 

Pianistka Ivana Nováková

Foto: ZKVS

Tekstove za knjigu su napisali mnogobrojni autori a njeni urednici su Milina Sklabinski i Katarina Mosnak. Recenzenti knjige su Vladimir Valenćik  i Ladislav Čanji dok je stručni konsultant bio eminentni istoričar Samuel Čelovski. Za  kvalitetan i primamljiv dizajn je bio zadužen Đula Šanta, koji je zajedno sa Mihalom Madackim i Igorom Bovđišom bio i autor fotografija. Promocija je završena dodelom knjiga svakom posetiocu događaja.

Riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská pri prezentácii nového CD Letí pieseň, letí

Foto: ZKVS

Kultura je u ovoj publikaciji obuhvaćena u najširijim okvirima, odnosno kao način života jedne manjine. Trudili smo se da definišemo osnove, na kojima se ta kultura razvijala kao i forme u koje se vremenom pretočila. U knjizi prikazujemo religijski život, narodnu kulturu, kao i umetnost pripadnika slovačke manjine. Balans među ovim celinama, čini se bio je najveći izazov kod pripreme ove publikacije. Sve oblasti su se razvijale zahvaljujući pojedincima - nosiocima slovačke kulture, njihovom stvaralaštvu kojim su doprineli razvoju ove kulture, navela je Milina Sklabinski.  

Publikácia SLováci v Srbsku z aspektu kultúry

Foto: ZKVS

Ana Struharova

Komentari

Svaka cast Zavodu za kulturu Vojvodjanskih Slovaka na sjajno obavljenom poslu, cime mislim da su zaista opravdali svoje postojanje. Knjiga prezentuje svoj naslov i bavi se iskljucivo kulturnim nasledjem Slovaka (koji zive u R Srbiji,uglavnom je to vojvodnjanska regija)od njihovog dolaska na ove prostore pa sve do danasnjih dana. Mislim da je ovo kapitalno delo stiglo u poslednji cas, kako bi se reklo u 5 do 12, jer svedoci smo novog nacina zivota , nove ere, ere globalizacije u kojoj sa stoprocentnom sigurnoscu mozemo reci da se kulturni identitet malih naroda gubi( kada pominjem izraz mali narodi ,pri tome prvenstveno mislim na brojnost jednog naroda). Reakcije na knjigu su pozitivne, kod starijih ona evocira uspomene na njivu ranu mladost, a mladi su opet srecni jer konacno imaju jednu zaokruzenu celinu ,knjigu iz koje ce moci da nauce o svojim precima. Kao citaoca oduvek me je sadrzaj zanimao mnogo vise nego forma , a sadrzaj je zaista bogat ,sto tekstom , sto starim fotografijama. Za one koji ne znaju ,Slovaci su ziveli i zive naprostorima ex-Yu, pa pretpostavljam da nam se zemlja nije raspala, da bi autor obuhvatio celokupnu populaciju Slovaka u bivsoj SFRJ, te da bi se onda knjiga zvala Slovaci u Jugoslaviji sa aspekta kulture!? Bilo,kako bilo,Vama jos jednom sve cestitke, nastavite tako i dalje i nemojte dozvoliti da vas bilo ko isprovocira i daje kulturi politicki ton!

Miroslav

U vezi sa ovom mini raspravom oko (kulturnih) politika...

Ovde su rezultati glasanja na referendum za Ustav Srbije za opstinu Backi Petrovac:
http://www.backipetrovac.rs/nasarec/14_Nasa_Rec_15_11_2006.pdf

U Backom Petrovcu je izaslo samo 19,45% gradjana od kojih je ZA sadasnji Ustav glasalo 80,12%, sto znaci da je ZA Ustav Srbije od celokupnog birackog tela Backog Petrovca glasalo samo oko 15% stanovnika Backog Petrovca.

Ovo su sve cinjenice i pokazuju (ne)raspolozenje (bar gradjana Backog Petrovca) prema sadasnjem drustveno-politickom ustrojstvu cele drzave, polozaja Vojvodine, statusa Srbije itd.

Sa postovanjem,
Luka

Takodje se pridruzujem cestitkama Zavodu za objavljenu monografiju i ni na koji nacin nisam hteo da umanjim znacaj objavljene monografije posebno imajuci u vidu da Zavod postoji tek nekoliko godina i da je za to vreme zaista puno toga uradio. Meni je samo tuzno, iako ne okrivljujem nikoga, da je naziv ove monografije "Slovaci u Srbiji" a izdaje je "Zavod za kulturu vojvodjanskih Slovaka". Meni tu postoje odredjene nelogicnosti. Zasto se Zavod onda ne zove "Zavod za kulturu srbijanskih Slovaka"? Vojvodina nije Srbija. Vojvodina je deo drzave Republike Srbije, ali nije Srbija. Isto kao sto Katalonija nije Spanija, ali je deo drzave Kraljevine Spanije.

I takodje ne vidim sta je u ovom pitanju i iskazivanju stava "neskriveni sovinizam i iskljucivost". Za Slovake u Vojvodini sam poprilicno vezan, stavise. Zato me ovo pitanje i interesuje i zato i pisem. Na kraju krajeva delimo zajednicku sudbinu u Vojvodini vise od dva i po veka.

Takodje ne verujem da postoji neka posebna zla namera iza ovog "ispustanja" Vojvodine i "ubacivanja" Srbije. Cini mi se da je to vise svakodnevni pritisak preko medija kojem smo svi svakodnevno izlozeni a posebno pripadnici manjinskih zajednica u Vojvodini koji neprestano moraju da dokazuju svoju lojalnost Centru iako je ta lojalnost toliko nebrojeno puta dokazana da je samo sumnjanje u tu lojalnost vec postalo apsurdno (primeri redovnog placanja poreza, svojevremno izvrsavanje vojne obaveze, pa i ucestvovanja u mnogobrojnim avanturama R.Srbije proteklih 20 godina...)

Apropo zamerke zasto se ova sugestija/kritika plasira na sajtu Institucije kuture... Kultura je jedan od stubova drustvene prakse i ostvaruje se putem (planske i neplanske) kulturne politike. Deo kulturne politike je i ova monografija i njen naslov. Ako cemo po savremenim teoreticarima zapravo je sva drustvena praksa svojevrsna politika. Takodje je pisanje komentara omoguceno pod uslovom da ne narusavaju kodeks etikecije i komunikacije.

Pridruzujem se cestitkama na monografiji i sa zeljom da ih bude jos puno. Iako monografiju nisam imao prilike da imam u ruci, verujem da je kvalitet sadrzaja na visokom nivou.

No i dalje nisam siguran da li je vecinsko misljenje i stav vojvodjanskih Slovaka da polako postanu srbijanski Slovaci. Mozda gresim?

S postovanjem,
Luka

Sve cestitke Zavodu za objavljenu monografiju. U pitanju je kapitalna publikacija koja svojim kvalitetom, u sadrzajnom i metodoloskom-naucnom smislu, prevazilazi granice i Slovacke i Srbije. Vise je nego sramotno sto u visenacionalnoj i tolerantnoj sredini, kakva je Vojvodina, postoje osobe poput „gospodina“ Luke koje bez poznavanja istorije i kulture, prvo svoje zemlje a zatim i Slovacke, daju sebi za pravo da svoj neskriveni sovinizam i iskljucivost ispoljavaju gde god stignu, pa makar to bila i institucija kulture, kakav je Zavod za kulturu Vojvodjanskih Slovaka. Hvala Vam jos jednom na poklonu koji ste dali Slovacima ma gde oni ziveli. Nadam se da ce te nas uskoro obradovati srpskim i engleskim izdanjem.

Lepo. Zanima me koji je period pokriven u knjizi? Vojvodjanski Slovaci (kao i svi ostali Vojvodjani) u nezavisnoj Srbiji zive tek tek nesto vise 6 godina. Pre toga je bila Jugoslavija. A pre toga A-U, Austrija itd...

Slovaci uglavnom ne zive u Srbiji (osim u Beogradu i jos nekim mestima u zaista zanemarljivom procentu), vec u Vojvodini, koja je deo Republike Srbije. Nazivom "Slovaci u Srbiji" negira se postojanje i identiet Vojvodine i tuzno je ako su se i vojvodjanski Slovaci pridruzili orkestriranoj dedinjskoj akciji ukidanja Vojvodine kao politickog i drustvenog subjekta. Nisam siguran da vojvodjanski Slovaci pristaju na ovakvo eklatatno negiranje Vojvodine. Bar ne moji prijatelji Slovaci... Sto je najtuznije ovo je jednim delom finansirano sredstvima APV Vojvodine i sredstvima poreskih obveznika gradjana Vojvodine.

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 11. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú dobové fotografie znázorňujúce školský život vojvodinských Slovákov v minulosti.
Vo Výstavnom salóne Kultúrneho centra Zrenjaninu, vo štvrtok 4. februára 2021 otvorili 32. samostatnú výstavu Michala Ďurovku, akademického maliara z Kysáča.
U ponedeljak, 8. februara, je u galeriji ULUV-a u Novom Sadu otvorena izložba pod nazivom 1+1 Nagoveštaji, Alene Klaćikove i Jozefa Klaćika. 
Po takmer jednoročnej prestávke v oblasti kultúry, zapríčinenej pretrvávajúcou pandémiou koronavírusu, v Starej Pazove sa v krátkej dobe uskutočnili hneď tri udalosti.
Petrovské Divadlo VHV na záver koronaroka (2020) predsa pripravilo a zinscenovalo na svojej Malej scéne divadelné predstavenie 26. decembra 2020.
Svetlo sveta uzrela nová monografická publikácia venovaná kameramanovi Jozefovi Maďarovi.
Tohto roku uplynulo 10 rokov od založenia nového výtvarníckeho podujatia, ktoré si dalo za úlohu mapovať a predstavovať tvorbu slovenských výtvarníkov, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú zo záľuby.
Premiéra Pazovského kalendára na rok 2021 sa uskutočnila, ako sa to už stalo tradíciou, 13. decembra, teda na Luciu.
Projekt pod názvom Slovenská ľudová ornamentika v architektúre bol realizovaný v dňoch 20. až 22. novembra 2020 v Kysáči, v bývalom Ferkovom dome, ktorý je dnes pod ochranou štátu.
V ÚKVS sa vo štvrtok 18. novembra 2020 uskutočnilo vyhodnotenie X. ročníka fotografického súbehu.