Prezentacija izdanja IZSM u Slovačkom institutu

16. mart 2012
Dana 8. marta, u Naučno-istraživačkom zavodu Slovaka u Mađarskoj, održana prezentacija najnovijih knjižnih izdanja.

Prezentacija je održana u pozorišnoj sali SI, gde je u ime organizatora sve prisutne goste pozdravila direktorka Slovačkog instituta "Jan Tomko" i direktorka Naučno-istraživačkog zavoda Slovaka u Mađarskoj Ana Kovač, koja je ukratko prezentovala delatnost zavoda. Kako je navela, 2010. godina je bila prelomna godina za zavod, koji je obeležio 20. godina svog postojanja. Povodom jubileja, u budimpešti je održana  i naučna konferencija pod nazivom Dejiny Slovákov na Dolnej zemi, lokálna identita/ Istorija Slovaka sa Donje zemlje, lokalni identitet. Godinu dana kasnije, izašao je zbornik radova pod nazivom Identita, história a kultúra/Identitet, istorija i kultura. Publikaciju je predstavila etnološkinja, docent Katedre za etnologiju i kulturnu antropologiju FF UK u Bratislavi Magdalena Parikova.

Naučno-istraživački zavod je 2001. godine izdao prvu svesku edicije  „Otázky vývoja kultúry - A kultúra fejlődésének kérdései - Pitanja razvoja kulture“ pod nazivom Premeny tradičnej kultúry Slovákov v Maďarsku - A magyarországi szlovákok hagyományos kultúrájának változásai. Krajem 2011. godine, zavod je izdao drugu svesku pod nazivom Cirkevná kultúra Slovákov v Maďarsku (Konfesija Slovaka u Mađarskoj), koja obuhvata referate stručnjaka i aktivista evangelističke i katoličke crkve slovačke nacionalne manjine u Mađarskoj. Zbornik radova predstavio je etnolog i etnomuzikolog UKF u Nitri Jan Botik i šef Katedre slovenske filologije ULE u Budimpešti, lingvista Marija Žilakova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naučno-istraživački zavod Slovaka u Mađarskoj se već više od dvadeset godina bavi istraživanjem Slovaka u prošlosti i sadašnjosti, sa akcenom na istoriju, etnologiju, kulturu, jezik, kulturnu antropologiju i sociolingvistiku. O rezultatima svojih istraživanja informiše stručnu i širu javnost u zemlji i inostranstvu, na raznim konferencijama, stručnim skupovima i u zborniku radova.

Na završnici večeri, prezentovan je jubilarni zbornik Materiálové príspevky ku kultúre a spôsobu života v Dabaši-Šáre, koji obuhvata rezultate istraživanja u okviru etnološkog kampa, održanog prošlog leta u Dabašu-Šari. Publikaciju su predstavili Hana Hloškova, etnolog i docent na Katedri etnologije i kulture antrolpologije  FF UK u Bratislavi i Rozalia Kuštarova , arheolog i etnolog Muzeja Karola Visija u Kaloči.

Događaj je završen uz koktel u holu SI, na kome su učesnici imali prilike da nastave  diskusiju i druženje.

Andrea Szabová Mataiszová
Reference: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V areáli hložianskeho amfiteátra 15. júna 2019 sa uskutočnil 49. ročník Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj...
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.