Čari višanja u Silbašu po treći put

8. jun 2012
U nedelju 10. juna, žene u Silbašu pripremile su nesvakidašnju svečanost pod nazivom "Čari višanja", povodom koje je ambasador Slovačke Republike u Beogradu Jan Varšo po prvi put posetio Silbaš.

Silbaš je tipično bačko selo sa širokim prostranim ulicama, ukrašenim najrazličijim vrstama drveća i zelenilom. U toku proleća, u krošnjama drvoreda se naime ističu slatke višnje i trešnje. Od ovih plodova, spretne žene u Silbašu prave džem, kopot, kolače i torte a muškarci od njih peku odličnu rakiju. Upravo zato je i Aktiv žena u Silbašu izabrao ovo voće za lajtmotiv manifestacije, u okviru koje kroz igre, pesme, etno izložbe i gastronomiju priređuju svojim sugrađanima lepe trenutke. 

Delegácia na návšteve Slovenského evanjelického kostola v Silbaši

U nedelju 10. juna 2012. godine, u Silbašu se okupio veliki broj ljudi, kao domaćih tako i inostranih gostiju, koji su se zabavljali uz silbaške običaje i razne kulturne forme izražavanja vezane za temu "višnje". Pozivu se odazvao i Jan Varšo, ambasador Slovačke Republike u Beogradu, koji je ovom prilikom po prvi put posetio Silbaš. 

U pratnji direktorke ZKVS Miline Sklabinski, direktora NIU "Hlas ľudu" Samuela Žjaka, predsednice Aktiva žena u Silbašu Katarine Ušijak, kao i predsednika Opštine Bačka Palanka Dragana Bozala, ambasador je posetio nekoliko ustanova u Silbašu, kao što su: Mesna zajednica Silbaš, OŠ Braće Novaković i Evangelistička crkva u Silbašu.

Príhovor  Jána Varšu, veľvyslanca Slovenskej republiky v Belehrade

Nakon toga, delegacija je posetila Dom kulture, gde je održan bogat kulturno-umetniči program. U svom govoru, ambasador SR u Beogradu Jan Varšo i predsednik Opštine Bačka Palanka Dragan Bozalo istakli su mogućnosti za saradnju u rešavanju osnovnih društvenih potreba stanovnika ovog bačkog mesta. Ambasador je ovom prilikom pokazao i svoje izvanredno znanje iz istorije Silbaša, koje je stekao zahvaljujući pre svega knjizi Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture. Dobio je veliki aplauz za svoj govor i na srpskom jeziku, koji je savladao za veoma kratko vreme. 

Ženská spevácka skupina Silbašanky

Ovaj kulturni događaj svečano je otvorila direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je istakla činjenicu da ova manifestacija ima kontinuitet i iz godine u godinu raste i usavršava se. Organizatorima manifestacije je poželela, da i u budućnosti ovo bude pokretačka snaga u Silbašu, koja će potsticati sve generacije da se priključe amaterskom radu na polju kulture i da tako zajedno uspešno očuvaju svoju slovačku i srpsku tradiciju. 

Žiaci nižších ročníkov ZŠ Bratov Novakovcom v Silbaši

Bogat kulturno-umetnički program priredile su članice Aktiva žena u Silbašu, koje su predstavile narodnu nošnju, pesmu i prozu pisanu silbaškim dijalektom. Jedna od njih izvela je i humoristički skeč, za koji je bila nagrađena velikim aplauzom. U okviru programa predstavili su se i oni najmlađi. Učenici nižih razreda OŠ Braće Novaković, koji slušaju nastavu na slovačkom jeziku, izveli su slovačke narodne igre i pesme i time pokazali da je i u Silbašu prisutna nacionalna svest roditelja i volja dece da budu deo svoje tradicionalne kulture.

Ľudový orchester SKC Pavla Jozefa Šafárika

Folklorni ansambl SKC "P.J.Šafarik" iz Novog Sada izveo je nekoliko slovačkih i srpskih narodnih igara u pratnji narodnog orkesta. Publici se predstavio i solo pevač Ivan Slavik. Celokupan program je bio u duhu slovačko-srpskog suživota. Tako su u okviru programa nastupali i članovi amaterskog pozorišta iz Silbaša i na srpskom jeziku izveli komične skečeve inspirisane životom u Silbašu. 

Komické scénky v prednese Boženy Šmitovej, členky Aktívu žien Silbaš

Svi prisutni su imali prilike da pogledaju i etno izložbu ručnih radova, kako domaćinskog tako i gostujućih udruženja žena iz Araca, Padine, Selenče i Kucure. Manifestaciju su posetile i članice udruženja žena iz Gložana i Pivnica.

Ovogodišnja manifestacija "Čari višanja" svedoči o tome, da se organizatori trude da iz godine u godinu privuku sve više posetilaca i uključe veći broj učesnika. Možemo konstatovati, da ova manifestacija  postaje sve uspešnija i savremenija. 

Riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská na etno výstave, ktorú pripravil Aktív žien Silbaš
Milina Sklabinski

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U sredu 22. januara 2020. god. u 19.00h, u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu biće svečano otvorena izložba murala autora Jana Triaške.
Čítajte Slovenský svetový kalendár aj v elektronickej forme.
Vyšlo nové číslo časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine.
Prvý z radu programov k 250. výročiu príchodu Slovákov do Starej Pazovy odznel už na začiatku oslavného roka – 11. januára.
Milovníci výtvarného umenia v Starej Pazove môžu navštíviť hneď tri výstavy a to profesionálnych umelcov, amatérov a detí.
Vianočným večierkom SKUS hrdinu Janka Čmelíka uzavrel nielen 26. Memoriál Juraja Ondríka, ale aj tohtoročnú ochotnícku činnosť.
U ponedeljak 23. decembra je u ZKVS održano Božićno veče - tradicionalna manifestacije posvećena deci.
V nedeľu 29. decembra sa v Kultúrnom centre Kysáč konala už tradičná Novoročná estráda. Každoročne sa na tomto programe obecenstvu predstavujú všetky odbočky činné v rámci Kultúrneho centra.
V sobotu 21. decembra v Kovačici odznel 21. ročník detského festivalu Letí pieseň letí.
FS Klasy SKUS hrdinu Janka Čmelíka od 29. novembra do 1. decembra absolvoval ďalší zahraničný zájazd a ďalší festival v Českej republike.