Čari višanja u Silbašu po treći put

8. jun 2012
U nedelju 10. juna, žene u Silbašu pripremile su nesvakidašnju svečanost pod nazivom "Čari višanja", povodom koje je ambasador Slovačke Republike u Beogradu Jan Varšo po prvi put posetio Silbaš.

Silbaš je tipično bačko selo sa širokim prostranim ulicama, ukrašenim najrazličijim vrstama drveća i zelenilom. U toku proleća, u krošnjama drvoreda se naime ističu slatke višnje i trešnje. Od ovih plodova, spretne žene u Silbašu prave džem, kopot, kolače i torte a muškarci od njih peku odličnu rakiju. Upravo zato je i Aktiv žena u Silbašu izabrao ovo voće za lajtmotiv manifestacije, u okviru koje kroz igre, pesme, etno izložbe i gastronomiju priređuju svojim sugrađanima lepe trenutke. 

Delegácia na návšteve Slovenského evanjelického kostola v Silbaši

U nedelju 10. juna 2012. godine, u Silbašu se okupio veliki broj ljudi, kao domaćih tako i inostranih gostiju, koji su se zabavljali uz silbaške običaje i razne kulturne forme izražavanja vezane za temu "višnje". Pozivu se odazvao i Jan Varšo, ambasador Slovačke Republike u Beogradu, koji je ovom prilikom po prvi put posetio Silbaš. 

U pratnji direktorke ZKVS Miline Sklabinski, direktora NIU "Hlas ľudu" Samuela Žjaka, predsednice Aktiva žena u Silbašu Katarine Ušijak, kao i predsednika Opštine Bačka Palanka Dragana Bozala, ambasador je posetio nekoliko ustanova u Silbašu, kao što su: Mesna zajednica Silbaš, OŠ Braće Novaković i Evangelistička crkva u Silbašu.

Príhovor  Jána Varšu, veľvyslanca Slovenskej republiky v Belehrade

Nakon toga, delegacija je posetila Dom kulture, gde je održan bogat kulturno-umetniči program. U svom govoru, ambasador SR u Beogradu Jan Varšo i predsednik Opštine Bačka Palanka Dragan Bozalo istakli su mogućnosti za saradnju u rešavanju osnovnih društvenih potreba stanovnika ovog bačkog mesta. Ambasador je ovom prilikom pokazao i svoje izvanredno znanje iz istorije Silbaša, koje je stekao zahvaljujući pre svega knjizi Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture. Dobio je veliki aplauz za svoj govor i na srpskom jeziku, koji je savladao za veoma kratko vreme. 

Ženská spevácka skupina Silbašanky

Ovaj kulturni događaj svečano je otvorila direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je istakla činjenicu da ova manifestacija ima kontinuitet i iz godine u godinu raste i usavršava se. Organizatorima manifestacije je poželela, da i u budućnosti ovo bude pokretačka snaga u Silbašu, koja će potsticati sve generacije da se priključe amaterskom radu na polju kulture i da tako zajedno uspešno očuvaju svoju slovačku i srpsku tradiciju. 

Žiaci nižších ročníkov ZŠ Bratov Novakovcom v Silbaši

Bogat kulturno-umetnički program priredile su članice Aktiva žena u Silbašu, koje su predstavile narodnu nošnju, pesmu i prozu pisanu silbaškim dijalektom. Jedna od njih izvela je i humoristički skeč, za koji je bila nagrađena velikim aplauzom. U okviru programa predstavili su se i oni najmlađi. Učenici nižih razreda OŠ Braće Novaković, koji slušaju nastavu na slovačkom jeziku, izveli su slovačke narodne igre i pesme i time pokazali da je i u Silbašu prisutna nacionalna svest roditelja i volja dece da budu deo svoje tradicionalne kulture.

Ľudový orchester SKC Pavla Jozefa Šafárika

Folklorni ansambl SKC "P.J.Šafarik" iz Novog Sada izveo je nekoliko slovačkih i srpskih narodnih igara u pratnji narodnog orkesta. Publici se predstavio i solo pevač Ivan Slavik. Celokupan program je bio u duhu slovačko-srpskog suživota. Tako su u okviru programa nastupali i članovi amaterskog pozorišta iz Silbaša i na srpskom jeziku izveli komične skečeve inspirisane životom u Silbašu. 

Komické scénky v prednese Boženy Šmitovej, členky Aktívu žien Silbaš

Svi prisutni su imali prilike da pogledaju i etno izložbu ručnih radova, kako domaćinskog tako i gostujućih udruženja žena iz Araca, Padine, Selenče i Kucure. Manifestaciju su posetile i članice udruženja žena iz Gložana i Pivnica.

Ovogodišnja manifestacija "Čari višanja" svedoči o tome, da se organizatori trude da iz godine u godinu privuku sve više posetilaca i uključe veći broj učesnika. Možemo konstatovati, da ova manifestacija  postaje sve uspešnija i savremenija. 

Riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská na etno výstave, ktorú pripravil Aktív žien Silbaš
Milina Sklabinski

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Objavljen je novi naslov u ediciji „Bibliografije“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.
Dňa 15. júla 2020 sa v Jánošíku, na detskom ihrisku kostolnej záhrady, uskutočnil 3. detský letný tábor.
V Krajskom múzeu v Rume, v utorok 7. júla 2020 otvorili spoločnú výstavu profesora Jovana I. Rakidžića a jeho troch bývalých študentov z Akadémie umení v Novom Sade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypisuje 10. ročník fotokonkurzu, ktorého témou sú staré fotografie znázorňujúce hudobný život vojvodinských Slovákov.
Iz štampe je izašao prvi dvobroj u 2020. sa dosta interesantnih tekstova od autora koji do sada nisu objavljivani u našem časopisu i sa kojima se naša čitalačka javnost prvi put susreće.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.