Slovaci iz Mađarske, Rumunije i Srbije planiraju realizaciju zajedničkih projekata i u 2013. godini

19. decembar 2012
U ponedeljak 17. decembra 2012. godine, u sedištu Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Nadlaku (Rumunija), zasedali su predstavnici slovačkih ustanova i organizacija iz Mađarske, Rumunije i Srbije.

Radni sastanak održan je u cilju evaluacije projekata realizovanih u 2012. godini i definisanja zajedničkih projekata za 2013. godinu, koje finansira Kancelarija za Slovake u inostranstvu iz Bratislave. Od predstavnika kulturnih institucija i ustanova iz Srbije, na sastanku su prisustvovali: Vladimir Valenćik i Svetlana Zolnjan (u ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine), Milina Sklabinski (u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka), Katarina Melegova Melihova i Ana Medveđova (u ime Matice slovačke u Srbiji) i Marija Andrašik (u ime Asocijacije slovačkih pedagoga). Prisutne je pozdravio predsednik Društva za edukaciju i kulturu u Nadlaku Pavel Hlasnjik, koji je i vodio sastanak. 

Záber zo stretnutia

Foto: Andrej Meleg

Projekte realizovane u 2012. godini prisutni su ocenili kao uspešne. Konstatovali su, da se neki od planiranih zajedničkih projekata Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije nisu realizovali ili su realizovani u modifikovanoj formi zbog nedovoljnih finansijskih sredstava. Konkretno, to su sledeći projekti: Susret Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije – Na vašaru, koreografski seminar u Bačkom Petrovcu i izložba savremene likovne umetnosti. 

U okviru druge tačke dnevnog reda prisutni na sastanku predlagali su projekte za 2013. godinu. Usvojena je odluka, da se saradnja nastavi na već postojećim projektima, koji imaju svoj kontinuitet i ustaljenu formu. Međutim, bilo je i nekih novih zanimljivih predloga. Kada je reč o Slovacima iz Srbije, projekti sa kojima će aplicirati na konkurs raspisan od strane Kancelarije za Slovake u inostranstvu, to su: Konkurs za Slovake srednjoškolce iz Mađarske, Rumunije i Srbije (aplicira NSSNM), Letnji horski kamp (ASP), Folklorni festival Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije - Na vašaru (ZKVS), Opereta Lepa nova oslikana kolevka (ZKVS), Vorkšop mladih slovačkih umetnika i kreativaca iz Mađarske, Rumunije i Srbije (MSS), Susret slovačkih učitelja iz Mađarske, Rumunije i Srbije u okviru Slovačkih narodnih svečanosti (MSS), Koreografski kurs za Slovake iz Mađarske, Rumunije i Srbije (NSSNM), Likovna kolonija Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije (NSSNM), festival Susret u pivničkom polju (NSSNM).

Záber zo stretnutia

Foto: Andrej Meleg

Na samom kraju sastanka, potpisan je sporazum o saradnji za 2013. godinu, kojim su se gestorske ogranizacije obavezale, da će izraditi dogovorene projekte i da će biti aktivni učesnici planiranih aktivnosti. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V areáli hložianskeho amfiteátra 15. júna 2019 sa uskutočnil 49. ročník Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj...
V sobotu 15. júna 2019 sa v Hložanoch uskutončí 49. Folklórny festival Tancuj, tancuj...
U Staroj Pazovi su se od 7. do 9. juna sreli mali veliki glumci na 26. Smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3 x Ď”
Vo štvrtok 23. mája v sieni SKC P. J. Šafárika v Novom Sade sa uskutočnila premiéra divadelnej hry Vladimíra Moresa WC story v réžii Rastislava Zorňana.
U petak 31. maja u okviru 64. festivala Sterijino pozorje promovisana je prva antologija slovačke drame na srpskom jeziku Nova slovačka drama, koju je objavilo Sterijino pozorje krajem prošle godine.
Izašao novi dvobroj časopisa za literaturu i kulturu "Novi život".
Ústav pre kultúru vyzýva zberateľov, majiteľov starých fotografií a všetkých záujemcov o slovenskú vojvodinskú kultúru, aby sa zúčastnili ďalšieho kola fotokonkurzu.
V rámci podujatia Dni slovenskej kultúry sa 23. mája uskutočnila vernisáž grafík a obrazov Autobiografike / Autobiografiky akademického maliara a grafika Pavla Čániho v belehradskej Galérii 73.
Udelením cien a vyhlásením troch najlepších predstavení, ktoré sa zúčastnia republikovej prehliadky v Kule, 25. mája sa v Starej Pazove skončil 56. Festival ochotníckych divadiel Vojvodiny.
Gostovanje pesnika i akademika Matije Bećkovića u Biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi 21. maja izazvalo veliko interesovanje za njegovo stvaralaštvo.