Slovaci iz Mađarske, Rumunije i Srbije planiraju realizaciju zajedničkih projekata i u 2013. godini

19. decembar 2012
U ponedeljak 17. decembra 2012. godine, u sedištu Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Nadlaku (Rumunija), zasedali su predstavnici slovačkih ustanova i organizacija iz Mađarske, Rumunije i Srbije.

Radni sastanak održan je u cilju evaluacije projekata realizovanih u 2012. godini i definisanja zajedničkih projekata za 2013. godinu, koje finansira Kancelarija za Slovake u inostranstvu iz Bratislave. Od predstavnika kulturnih institucija i ustanova iz Srbije, na sastanku su prisustvovali: Vladimir Valenćik i Svetlana Zolnjan (u ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine), Milina Sklabinski (u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka), Katarina Melegova Melihova i Ana Medveđova (u ime Matice slovačke u Srbiji) i Marija Andrašik (u ime Asocijacije slovačkih pedagoga). Prisutne je pozdravio predsednik Društva za edukaciju i kulturu u Nadlaku Pavel Hlasnjik, koji je i vodio sastanak. 

Záber zo stretnutia

Foto: Andrej Meleg

Projekte realizovane u 2012. godini prisutni su ocenili kao uspešne. Konstatovali su, da se neki od planiranih zajedničkih projekata Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije nisu realizovali ili su realizovani u modifikovanoj formi zbog nedovoljnih finansijskih sredstava. Konkretno, to su sledeći projekti: Susret Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije – Na vašaru, koreografski seminar u Bačkom Petrovcu i izložba savremene likovne umetnosti. 

U okviru druge tačke dnevnog reda prisutni na sastanku predlagali su projekte za 2013. godinu. Usvojena je odluka, da se saradnja nastavi na već postojećim projektima, koji imaju svoj kontinuitet i ustaljenu formu. Međutim, bilo je i nekih novih zanimljivih predloga. Kada je reč o Slovacima iz Srbije, projekti sa kojima će aplicirati na konkurs raspisan od strane Kancelarije za Slovake u inostranstvu, to su: Konkurs za Slovake srednjoškolce iz Mađarske, Rumunije i Srbije (aplicira NSSNM), Letnji horski kamp (ASP), Folklorni festival Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije - Na vašaru (ZKVS), Opereta Lepa nova oslikana kolevka (ZKVS), Vorkšop mladih slovačkih umetnika i kreativaca iz Mađarske, Rumunije i Srbije (MSS), Susret slovačkih učitelja iz Mađarske, Rumunije i Srbije u okviru Slovačkih narodnih svečanosti (MSS), Koreografski kurs za Slovake iz Mađarske, Rumunije i Srbije (NSSNM), Likovna kolonija Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije (NSSNM), festival Susret u pivničkom polju (NSSNM).

Záber zo stretnutia

Foto: Andrej Meleg

Na samom kraju sastanka, potpisan je sporazum o saradnji za 2013. godinu, kojim su se gestorske ogranizacije obavezale, da će izraditi dogovorene projekte i da će biti aktivni učesnici planiranih aktivnosti. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U subotu 23. novembra 2019. god. održaće se 15. muzikološka konferencija Slovačka muzika u Vojvodini na temu Istraživanje, dokumentacija i prezentacija muzike vojvođanskih Slovaka.
Prvé združenie Slovákov v Dobanovciach, z ktorého po piatich rokoch vznikli Slovenský dom, SKOS Šafárik, MOMS Dobanovce a Aktív žien.
U utorak 5. novembra je u ZKVS prezentovana knjiga Miline Sklabinski Estetičko-muzički radovi Martina Kmeća.
V Selenči sa 27. októbra 2019 uskutočnil 39. ročník Festivalu slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč, ktorý v priamom prenose prostredníctvom RTV mohli sledovať aj diváci pri televíznych obrazovkách.
Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice dominovalo na 50. Prehliadke slovenských ochotníckych divadiel – Divadelný vavrín.
Posledné dve súťažné predstavenia na jubilejnom Divadelnom vavríne predviedli divadelné súbory z Pivnice v piatok a z Kysáča v sobotu.
Po dvojdňovej prestávke, v stredu, sa začala druhá časť 50. Prehliadky slovenských ochotníckych divadiel Divadelný vavrín.
U okviru manifestacije 18. Dani hrvatske knjige održan je okrugli sto na temu Književnost u prevodu – kao mostovi saradnje o problematici uzajamnog prevođenja manjinskih književnosti.
V sobotu podvečer v Starej Pazove sa začala 50. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby - Divadelný vavrín 2019.
U četvrtak 24. oktobra su u ZKVS u Novom Sadu objavljeni rezultati 9. fotokonkursa posvećenog tradicionalnoj arhitekturi vojvođanskih Slovaka.