Kako povećati interesovanje čitalaca za časopis "Dolnozemský Slovák"

5. februar 2013
U Plavom salonu Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu zasedalo je uredničko veće časopisa "Dolnozemský Slovák".

Sednici održanoj 18. januara prisustvovali su: predsednik uredničkog veća Mihal Harpanj, glavni i odgovorni urednik časopisa Ivan Miroslav Ambruš, Ladislav Čanji, Pavel Hlasnjik, Jan Fuzik, Vladimir Valenćik, kao i pisac i publicista Vićazoslav Hronjec, koji iako nije član uredničkog veća redovno prati delatnost uredništva. Ostali članovi opravdano su odsustvovali, ali su neki od njih svoje predloge i napomene poslali u pisanom obliku glavnom uredniku časopisa. 

Sednicu je otvorio Mihal Harpanj, pozdravio sve prisutne i dao reč uredniku I.M.Ambrašu. Ambruš je ukratko predstavio prošlogodišnja izdanja časopisa "Dolnozemský Slovák", u kojima su objavljeni tekstovi o najznačajnijim događajima Slovaka iz Mađarske, Rumunije, Srbije i Hrvatske u 2012. godini, kao npr. o dodeli Nagrade Ondreja Šćefanka i Nagrade Samuela Tešedika, o premijeri Oda na ravnicu, o učešću slovačkih izdavačkih kuća iz Rumunije, Srbije, Hrvatske i Češke na "Biblioteci u Bratislavi itd.

Časopis je obeležio i neke od životnih jubileja ličnosti, kao što su Miroslav Dudok i Katarina Marušova Šebova, kao i 100. godina od rođenja Ladislava Sziklaija, osnivača katedre za slovakistiku u Mađarskoj. Časopis je sadržao i recenzije knjiga, tekstove o prošlosti Slovaka i njihovim običajima i tome slično.

Jan Fuzik je istakao, da bi bilo dobro nastaviti sa publikovanjem tematskih brojeva, po primeru nekoliko prethodnih na temu pozorišta, poznatih ženskih ličnosti i visokog obrazovanja, jer ovakva izdanja pružaju sintetizovane informacijena iz konkretne oblasti na jednom mestu. Predložio je da se jedan broj ovog časopisa u 2013. godini posveti slovačkim medijima u Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i Hrvatskoj. 

Miroslav Demak je pismeno predložio da se u časopisu godišnje publikuje i intervju sa nekom od istaknutih ličnosti sa ovih prostora. Takođe je naglasio da bi bilo dobro promovisati ovaj časopis u okviru raznih kulturnih događaja, kao što su vašari, svečanosti, festivali..., da bi se na ovaj način povećalo interedovanje čitalaca. Marija Katarina Hrkljova je predložila da se u časopis uvrste i teme iz oblasti muzike.

U prvom broju časopisa za 2013. godinu biće objavljen i članak o Mihalu Harpanju, kome je Naučni savet Univerziteta "Matej Bela" u Banskoj Bistrici dodelio titulu doctor honoris causa, 15. novembra 2012. godine.

Sastanak uredničkog veća završen je neformalnim razgovorom.

 

ami, prevod: Nataša Simonović
Reference: 

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.
V roku, v ktorom si pripomíname 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy aj základná škola v Starej Pazove zaznamenáva významné jubileu a to vydaním osobitnej monografie.
SKUS hrdinu Janka Čmelíka vyhlásený za jeden z dvoch najlepších kolektívov v staropazovskej obci v roku 2019.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, je u sredu 22. januara u 19 časova otvarena izložba murala velikog formata „Live Long and Prosper“ likovnog umetnika Jana Triaške.
Čítajte Slovenský svetový kalendár aj v elektronickej forme.
Vyšlo nové číslo časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine.
Prvý z radu programov k 250. výročiu príchodu Slovákov do Starej Pazovy odznel už na začiatku oslavného roka – 11. januára.
Milovníci výtvarného umenia v Starej Pazove môžu navštíviť hneď tri výstavy a to profesionálnych umelcov, amatérov a detí.