Čaroslov

18. februar 2013
Čitajte online časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini pod nazivom Čaroslov.

Čaroslov – časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini nastao je u novembru 2010. godine kao rezultat seminara pod nazivom Komparacijom ka boljim rezultatima, namenjenog učenicima osnovnih škola. 

Seminar, održan u OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu,  okupio je učenike iz 11 slovačkih vojvođanskih škola (osnovnih škola iz Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana, Kisača, Selenče, Pivnica, Kovačice, Araca, Padine, Stare Pazove i Erdevika), koji su na predavanju stekli osnovna znanja iz novinarstva i krenuli u realizaciju zajedničkog školskog časopisa Čaroslov. Predavači seminara bili su urednici i novinari nedeljnih novina Hlas ľudu Ana Francisti i Jaroslav Čiep. 

Do sada su izašla ukupno tri broja  časopisa Čaroslov, u kome se publikuju  učenički radovi posvećeni školskim temama, sportu, pozorištu, muzici i sl. Svaki tekst ilustrovan je odgovarajućim fotografijama, odn. crtežima. Takođe, u časopisu učenici imaju prilike da publikuju i svoje autorske pesme i pripovetke.

Kako Čaroslov okuplja radove učenika iz različitih škola, on ujedno prezentuje i lokalne školske časopise, kao npr. Slovenské perličky (školski časopis OŠ "Sava Šumanović" u Erdeviku), Mladosť (časopis učenika OŠ "Maršal Tito" u Padini), Žiacke perličky (časopis učenika OŠ "Ljudevit Štur" u Kisaču), Naša škola (časopis učenika OŠ "15. oktobar" u  Pivnicama), Sedmokrásky (časopis učenika OŠ "Jozef Marčok Dragutin" u Gložanu), Ozveny (časopis učenika OŠ "Jan Amos Komenski" u Kulpinu), Halúzka (časopis učenika OŠ "Jan Kolar" u Selenči), Okienko (časopis OŠ "Mlada pokoljenja" u Kovačici), Okienko (časopis učenika i učitelja OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu), Oáza (školski časopis OŠ "heroj Janko Čmeljik" u Staroj Pazovi) i Sládkovič (časopis učenika i profesora Gimnazije "Jan Kolar" sa domom učenika u Bačkom Petrovcu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čaroslov možete čitati online na web stranici www.caroslov.rs, čiju izradu je finansirala Kancelarija za Slovake u inostranstvu. Autor i koordinator projekta je prof. Marija Andrašik koja kaže, da internet verzija časopisa Čaroslov ima cilj da kreira zanimljiv i aktuelan internet sadržaj, da učenicima iz raznih slovačkih škola u Vojvodini pruži mesto za samorealizaciju i prezentaciju svog stvaralaštva, kao i da obezbedi širu promociju naših škola. 

Za trud i do sada objavljene tekstove ovom prilikom zahvaljujemo kreativnim učenicima i redakciji časopisa i želimo im još puno brojeva Čaroslova, koji će svojim zanimljivim sadržajem i kreativnim vizuelnim rešenjem privući pažnju velikog broja čitalaca. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
V stredu 17. januára 2018 v klubovni Tribúna mladých Kultúrneho centra v Novom Sade otvorili výstavu fotografií Môj slovenský príbeh autora Petra Dešića.
Vernisáž samostatnej výstavy grafík a malieb, pomenovaná Druhá strana bytia, akademického grafika a maliara Pavla Čániho sa uskutočnila v Bratislave 10. januára v Staromestskej galérii Zichy.
Po čísle 8, ktoré vyšlo v roku 2015, čitateľov oslovil nový Čaroslov.
Vernisáž bola 15. decembra 2017 v Kultúrnom centre Zrenjanin a otvorená bude do konca roka.
Staropazovskí ochotníci uplynulý rok 2017 vyprevadili už tradičným Vianočným koncertom, ktorý sa uskutočnil 26. decembra 2017, kedy prezentovali celoročné ochotnícke úspechy.
SKPD „Šafarik“ i Mesni odbor Matice slovačke u Dobanovcima organizovali su u petak 22. decembra 2017. god. Božićni koncert u izvedbi MERRY GOSPEL hora.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka su u petak 22. decembra 2017. god. obeležili najdivniji praznik u godini adekvatnim programom za decu.
U sredu 20. decembra sa početkom u 19 časova z Zavodu za kulturu Vojvodine održana je promocija knjige Imigranti u Vavilonskoj kuli.
Juče, 20. decembra 2017. godine u Bačkom Petrovcu iz radionice Slovačkog kulturnog kluba izašao je 2. Slovački svetski kalendar.
U nedelju 17. decembra 2017. god. na novoj evangeličkoj fari u Staroj Pazovi održan je Božićni bazar a u SKUD "heroj Janko Čmelik" predpraznični susret.