Čaroslov

18. februar 2013
Čitajte online časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini pod nazivom Čaroslov.

Čaroslov – časopis učenika slovačkih škola u Vojvodini nastao je u novembru 2010. godine kao rezultat seminara pod nazivom Komparacijom ka boljim rezultatima, namenjenog učenicima osnovnih škola. 

Seminar, održan u OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu,  okupio je učenike iz 11 slovačkih vojvođanskih škola (osnovnih škola iz Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana, Kisača, Selenče, Pivnica, Kovačice, Araca, Padine, Stare Pazove i Erdevika), koji su na predavanju stekli osnovna znanja iz novinarstva i krenuli u realizaciju zajedničkog školskog časopisa Čaroslov. Predavači seminara bili su urednici i novinari nedeljnih novina Hlas ľudu Ana Francisti i Jaroslav Čiep. 

Do sada su izašla ukupno tri broja  časopisa Čaroslov, u kome se publikuju  učenički radovi posvećeni školskim temama, sportu, pozorištu, muzici i sl. Svaki tekst ilustrovan je odgovarajućim fotografijama, odn. crtežima. Takođe, u časopisu učenici imaju prilike da publikuju i svoje autorske pesme i pripovetke.

Kako Čaroslov okuplja radove učenika iz različitih škola, on ujedno prezentuje i lokalne školske časopise, kao npr. Slovenské perličky (školski časopis OŠ "Sava Šumanović" u Erdeviku), Mladosť (časopis učenika OŠ "Maršal Tito" u Padini), Žiacke perličky (časopis učenika OŠ "Ljudevit Štur" u Kisaču), Naša škola (časopis učenika OŠ "15. oktobar" u  Pivnicama), Sedmokrásky (časopis učenika OŠ "Jozef Marčok Dragutin" u Gložanu), Ozveny (časopis učenika OŠ "Jan Amos Komenski" u Kulpinu), Halúzka (časopis učenika OŠ "Jan Kolar" u Selenči), Okienko (časopis OŠ "Mlada pokoljenja" u Kovačici), Okienko (časopis učenika i učitelja OŠ "Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu), Oáza (školski časopis OŠ "heroj Janko Čmeljik" u Staroj Pazovi) i Sládkovič (časopis učenika i profesora Gimnazije "Jan Kolar" sa domom učenika u Bačkom Petrovcu).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čaroslov možete čitati online na web stranici www.caroslov.rs, čiju izradu je finansirala Kancelarija za Slovake u inostranstvu. Autor i koordinator projekta je prof. Marija Andrašik koja kaže, da internet verzija časopisa Čaroslov ima cilj da kreira zanimljiv i aktuelan internet sadržaj, da učenicima iz raznih slovačkih škola u Vojvodini pruži mesto za samorealizaciju i prezentaciju svog stvaralaštva, kao i da obezbedi širu promociju naših škola. 

Za trud i do sada objavljene tekstove ovom prilikom zahvaljujemo kreativnim učenicima i redakciji časopisa i želimo im još puno brojeva Čaroslova, koji će svojim zanimljivim sadržajem i kreativnim vizuelnim rešenjem privući pažnju velikog broja čitalaca. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
U Galeriji SND u Kisaču u subotu 13. oktobra 2018. godine svečano je otvoreno 5. Bijenale akademskih likovnih i primenjenih umetnika iz Kisača. Radove je izlagalo 14 domaćih autora i gostiju.
Svečanim otvaranjem retrospektivne izložbe radova istaknute i svestrane umetnice Mire Brtke 8. oktobra galerija Centra za kulturu u Staroj Pazovi dobila je ime Galerija Mire Brtke.
Projekat Ukrštanje je istraživačkog, obrazovnog i ikluzivnog karaktera. Sufinansijer projekta je Fondacija Novi Sad 2021u okviru svog programa„Publika u fokusu“.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je za mlade izvođače slovačke popularne muzike održao II. Edukativni seminar za podršku u razvoju vokalnih sposobnosti vojvođanske omladine.
Seminar slovačkih nastavnika iz regiona je putujeg karaktera. Održava se svake godine u drugoj državi iz regiona i tom prilikom se ujedno zaslužnima dodeljuje Plaketa Samuela Tešeđika.
Povodom 10. godišnjice osnivanja manjinskih Zavoda za kulturu u Vojvodini svečano je otvorena zajednička izložba umetničkih radova 28. septembra 2018. god. u Subotici.
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka je 27. septembra 2018. god. održana promocija prve zbirke pesama Zdenke Valent Belić Eterizacija van konTEKSTa .
NSSNM, ZKVS, Opština Stara Pazova i SKUD "h. Janko Čmelik" pozivaju slovačke amaterske pozorišne ansamble iz Srbije da se prijave na učešće na 49. smotri "Pozorišne lovorike".
Kamerman i direktor fotografije Jozef Madjar ove godine obeležava 60 godina života, 50 godina amaterske filmske karijere i 40 godina profesionalne filmske karijere.
45. Smotra solo pevača "Padina peva" održana je u subotu 15. septembra 2018. god. u Padini.