Dobitnici Nagrade Ondreja Štefanka su Mihal Harpanj, Petar Andruška i Pavel Hlasnjik

18. mart 2013
Prošlog vikenda, u mestu Nadlak u Rumuniji, održane su dodela Nagrade Ondreja Štefanka i Međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Dolnozemskí Slováci – hranice určenia".

Međunarodna naučna konferencija Dolnozemskí Slováci – hranice určenia održana je 15. i 16. marta, u Demokratskom savezu Slovaka i Čeha u Rumuniji koji se nalazi u mestu Nadlak. Široko koncipirana tema konferencije okupila je brojne stručnjake, profesore, istoričare, lingviste, književnike, kulturne i naučne radnike iz Rumunije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Konferencija je otvorena pozdravnim govorima predsednika Kancelarije za Slovake u inostranstvu Igora Furđika, predsednika Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumuniji Andrijana Miroslava Merka i predsednika Svedržavne slovačke samouprave u Mađarskoj Jana Fuzika. Sledećeg dana učesnicima konferencije obratio se i NJ.E. ambasador Slovačke republike u Rumunjiji Jan Gabor.

Igor Furdík, predseda ÚSŽZ

Foto: ÚKVS

 

Jaroslav Čukan a Boris Michalík

U radnom delu konferencije prisutni su imali prilike da čuju sledeće referate:  Ku konceptom štúdia dolnozemských Slovákov z pozície materského národa (Jan Boćik), Dimenzie dolnozemskosti na konkrétnych príkladoch (Dagmar Marija Anoca), Kultúrny kapitál dolnozemských Slovákov (Ladislav Lenovski i Mihal Kurpaš), Literatúra – fenomén spolupatričnosti (Eva Tučna), Stereotypy Slovákov pri kolonizácii na Dolnej zemi (Pavel Husarik), K metodológii výskumu Slovákov na Dolnej zemi (Jaroslav Čukan i Boris Mihlik), Antroponymá ako jeden z faktorov vymedzenia hraníc dolnozemských Slovákov (Lenka Garančovska), Slovenská dolnozemská literatúra v programe Slovenského literárneho ústavu MS (Miroslav Bielik), Ad augusta per angusta (Marija Katarina Hrkljova), Dolná zem a evanjelická cirkev (Juraj Dušan Vanko), Ľudový tanec ako spoločný prejav dolnozemských Slovákov – prezentácia výskumu ľudových tancov z Banátu, Báčky a Sriemu v archívoch na Slovensku (Zuzana Drugova) i mnoge druge.

Dagmar Mária Anoca

Foto: ÚKVS

Učesnici konferencije iz Srbije, koji su prezentovali svoje referate su Katarina Melegova Melihova (Fenomén Dolná zem), Mihal Harpanj (Kto bol a je slovenský vojvodinský spisovateľ), Vijera Benkova (Dvojpohľad (na antológiu Plášť bohyne)) i Jaroslav Čiep (Námet na kvalitnejšiu vzájomnú spoluprácu redaktorov médií dolnozemských Slovákov), dok će referate Mihala Babiaka i Samuela Boldockog zainteresovani moći da pročitaju u zborniku radova, koji će biti naknadno objavljen. Svoje predstavnike na konferenciji imali su i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Slovački izdavački centar i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Zuzana Drugová

Foto: ÚKVS

Konferenciji je prethodio značajan događaj – dodela Nagrade Ondreja Štefanka. Nagrada nosi ime književnika, društvenog pregaoca i velikog lidera Slovaka sa "Donje zemlje" Ondreja Štefanka i dodeljuje se dvema aktuelnim ličnostima, pripadnicima slovačke zajednice. Ovogodišnji dobitnici nagrade su: Mihal Harpanj, šef Katedre za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu UNS, lingvista i književni kritičar; Petar Andruška, pesnik, prozaista, kritičar, koji se sistematično bavi mapiranjem književnog stvaralaštva Slovaka iz Mađarske, Rumunjie i Srbije i Pavel Hlasnjik, potpredsednik Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumunjiji, organizator brojnih kulturnih događaja Slovaka sa "Donje zemlje".

Michal Harpáň, Peter Andruška a Pavel Hlásnik

Foto: Andrej Meleg

Promišljenom koncepcijom konferencija je privukla znatan broj učesnika, predstavila i zabeležila najrazličitije studije Slovaka sa "Donje zemlje" i pokrenula zanimljive diskusije i neke nove teme, koje se tiču ove problematike. Prema rečima Jana Boćika, ova konferencija ide stopama naučnih skupova, koje je davno osnovao Jan Siracki i koji su se održavali u Zavodu za inostrane Slovake. Spomenućemo i to da je reč o akciji, koja se nesumnjivo ubraja u značajne događaje Slovaka sa "Donje zemlje", u događaje koji su  nedostajali i od kojih očekujemo nove naučno-istraživačke rezultate na temu slovačka "Donja zemlja".

Účastníci konferencie

Foto: ÚKVS

 

Katarina Mosnak, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Nakon kratke i teške bolesti preminula je Vesna Hrćan, slikarka naive iz Kovačice. Sahrana preminule će biti u četvrtak 14. februara 2019. godine na groblju u Kovačici.
U subotu 9. februara 2019. god. u Pivnicama je održan seminar horskog pevanja "Nova pesma", u okviru kojeg je bila i promocija publikacije Juraja Suđija u izdanju ZKVS.
Predstavom “Đavo u bračnom raju” je Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi obeležilo 116. godišnjicu pozorišnog života u ovoj sredini.
Prípravy na 25. ročník festivalu Divadelné inscenácie dolnozemských autorov sú plnom prúde. Jubilejná DIDA bude prebiehať v ustálenom marcovo-aprílovom termíne, tentoraz od 29. marca do 7. apríla.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je u petak 18. januara 2019. godine svečanim programom obeležio desetu godišnjicu rada.
Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo je u petak 18. januara posetio našeg istaknutog likovnog umetnika u njegovom ateljeu i tom prilikom mu predao Spomen medalju KSD.
U petak, 18. januara, otpočela je tradicionalna zimska književna manifestacija Zima sa knjigom u Selenči.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka održaće svečanost povodom proslave 10. godišnjice rada Zavoda, danas 18. januara 2019. godine u 13.00 h u prostorijama Zavoda u Novom Sadu.
Izašao je broj 11 - 12/2018 Mesečnika za književnost i kulturu "Novi život".
V priestoroch Domu slovenskej kultúry v Békešskej Čabe v októbri a novembri lanského roka svoju šiestu samostatnú výstavu fotografií pod názvom Masky z benátskej lagúny mal Ján Hlaváč.