43. Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." 1. juna u Gložanu

12. april 2013
Potpisivanjem ugovora o uzajamnim pravima i obavezama osnivača i organizatora FF "Tancuj, tancuj..." i prvim radnim sastankom Organizaciono-upravnog odbora počele su pripreme ovog događaja.

U skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i na osnovu Ugovora o uzajamnim pravima i obavezama osnivača i organizatora Folklornog festivala "Tancuj, tancuj...", od 2013. godine osnivači ovog našeg svemanjinskog festivala su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Mesna zajednica Gložan i Kulturno-prosvetno društvo "Jednota" iz Gložana. U organizaciju su uključeni i Opština Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. 

Michal Hataľa, Anna Tomanová Makanová, Ján Bohuš, Pavel Marčok a Milina Sklabinská podpísali zmluvu o FF TT

Foto: Svetluša Hlavač

Ovim činom Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." je ujedno i oficijalno imenovan za događaj od posebnog značaja za slovačku nacionalnu manjinu u Srbiji. Ugovor je bio potpisan 9. aprila 2013. godine u Domu kulture u Gložanu. Potpisivanju ugovora prisustvovali su Ana Tomanova Makanova (u ime NSSNM), Jan Bohuš (u ime Mesne zajednice Gložan), Mihal Hatalja (u ime KPD "Jednota" iz Gložana), Pavel Marčok (u ime Opštine Bački Petrovac) i Milina Sklabinski (u ime ZKVS).

Pored prava i obaveza interesnih strana, iz ugovora proističe i to, da će sedište festivala biti u Gložanu, ali da se na zahtev ostalih lokalnih zajednica može organizovati i u drugim mestima. Na ovom sastanku bili su izabrani i članovi Organizaciono-upravnog odbora (Mihal Hatalja, Katarina Dobrik, Vladimir Medveđ, Rastislav Struhar i Katarina Mosnak)  i Programskog odbora (Valentin Grnja, Ana Hrćan Leskovac, Mihal Spišiak, Jan Marko, Stanislav Dierčan i Jaroslav Litavski, tj. članovi Komisije za očuvanje i unapređenje amaterskih društava i udruženja, koji se bave slovačkom tradicionalnom kulturom u Srbiji Odbora za kulturu NSSNM). Festival ima i svog koordinatora, koga angažuje ZKVS i na ovu funkciju imenovan je Marijan Pavlov. 

Záber z Otváracieho programu FF TT 2012

Foto: Katarina Mosnak

Tri dana kasnije, odnosno 12. aprila 2013. godine, u Gložanu je održan prvi radni sastanak Organizaciono-upravnog odbora 43. FF "Tancuj, tancuj....". Članovi odbora  zajedno sa koordinatorom utvrdili su raspored obaveza, podelili zadatke vezane za organizaciju festivala i tog istog dana raspisali konkus za prijavu folklornih ansambala  za učešće na ovom svemanjinskom festivalu. Prijavu na konkurs možete preuzeti putem linka:

Prijava na 43. FF TT

Sledeći korak je sastanak Programskog odbora, koji će definisati pravila festivala i predložiće program i članove stručnog žirija. Uporedo sa tim teku pripreme vizuelnog identiteta ovogodišnjeg  FF "Tancuj, tancuj..."

Katarina Mosnak, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.
V roku, v ktorom si pripomíname 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy aj základná škola v Starej Pazove zaznamenáva významné jubileu a to vydaním osobitnej monografie.
SKUS hrdinu Janka Čmelíka vyhlásený za jeden z dvoch najlepších kolektívov v staropazovskej obci v roku 2019.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, je u sredu 22. januara u 19 časova otvarena izložba murala velikog formata „Live Long and Prosper“ likovnog umetnika Jana Triaške.
Čítajte Slovenský svetový kalendár aj v elektronickej forme.
Vyšlo nové číslo časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine.
Prvý z radu programov k 250. výročiu príchodu Slovákov do Starej Pazovy odznel už na začiatku oslavného roka – 11. januára.
Milovníci výtvarného umenia v Starej Pazove môžu navštíviť hneď tri výstavy a to profesionálnych umelcov, amatérov a detí.
Vianočným večierkom SKUS hrdinu Janka Čmelíka uzavrel nielen 26. Memoriál Juraja Ondríka, ale aj tohtoročnú ochotnícku činnosť.