N A J A V A

16. april 2013
U četvrtak 18. aprila 2013. sa početkom u 18h, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka (Njegoševa 16/II, Novi Sad), biće svečano otvorena izložba slika Alžbete Čižikove, slikarke naive iz Kovačice.
Alžbeta Čížiková

 

Izložbu organizuje ZKVS u saradnji sa Galerijom naivne umetnosti iz Kovačice. 

Rođena je u Kovačici 1936. godine, završila je srednju upravnu školu. Još pedestih godina je kao učenica počela da slika. U krugu kovačičkih slikara je prisutna od samog početka svoga rada.

Kao što je navedeno u bogatoj Jonaševoj arhivi postoji podatak da su dana 27. januara 1954. godine, na savetovanju likovne sekcije kulturno-prosvetnog društva Pokrok, primljeni u članstvo Adam Marček i Jan Venjarski, ali i učenice Alžbeta Čižikova i Paulina Korenj. Alžbetin učitelj bio je Martin Jonaš, od koga je učila slikarske tehnike, pripremu platna, rad sa uljanim bojama, i drugo. Međutim, duhovno joj je mnogo bliži prvi kovačički slikar, i njen rođak Martin Paluška. Više su joj odgovarale njegove poetizovane slikovite scene koje su je i podstakle da slika.

Brojne porodične obaveze su je na neko vreme odvojile od njene velike ljubavi. Ali, od 1965. godine kontinuirano slika, a od 1966. godine, redovno izlaže u okviru manifestacije „Kovačički oktobar“.

Alžbeta je uspela da već poznate sadržaje iz ustaljenog seoskog života „natopi“ toplinom i iskrenošću. Specifičnim i prepoznatljivim slikarskim jezikom slika tradiciju, običaje i život svojih sunarodnika. Njene slike odišu toplinom i rafiniranošću izraza. Njeno stvaralaštvo je proizvod izrazite lirske senzibilnosti i sećanja na doživljaje iz mladosti, na život sela koji je kao dete zapamtila. Rezultat su slike koje prikazuju vedru i bezbrižnu mladost koja tek ulazi u život i romantični, idealizovani rodni pejzaž.

Alžbeta je veoma dobar crtač, bavi se grafikom, ali i akvarelom i pastelom. Stoga su njene slike svojevrsna sinteza crteža i bogatog kolorita, što sve daje jedinstvenu i idiličnu harmoniju koja pleni spokojstvom i nežnom poetikom.

Za svoj slikarski rad dobila je brojna zaslužena priznanja. Neka od njih su medalja grada Amsterdama iz 1979. godine, zlatna medalja na međunarodnoj izložbi u Debeljači 1989. godine, posebno priznanje na VI Bijenali jugoslovenske naivne umetnosti u Jagodini 1993. godine, diploma na Međunarodnoj izložbi naive u Lisabonu 1996. godine...

Godine 1999. dobila je nagradu za ukupan umetnički rad na IX međunarodnom Bijenalu naivne umetnosti u Jagodini.

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.