Triumf slovačkog Vavilona

22. april 2013
Na upravo završenom 41. Festivalu dramskih amatera Srema u Irigu (FEDAS), na kome je izvedeno osam predstava, triumfovalo je scensko ostvarenje Miroslava Kožika iz Stare Pazove.

Na festivalu nastupile su pozorišne trupe iz Šida, Sremske Mitrovice, Beočina, Pećinaca, Nove Pazove, Stare Pazove (2 predstave) i grada domaćina.

Selektor festivala, Predrag Momčilović, glumac i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, za najuspešnije scensko ostavrenje kao predstavu u celini je progalasio koreo–dramu „Vavilon“ Slovačkog pozorišta VHV (Vladimir Hurban Vladimirov) iz Stare Pazove koju je po sopstvenom scenariju režirao Miroslav Kožik kome je pripala i nagrada za najbolju režiju. Drugi Miroslav iz ovog stvaralačkog pozorišnog tandema, kompozitor Bako, dobio je nagradu za najbolju originalnu muziku, dok je ceo ansambl nagrađen za scenski pokret.

Pored Kožika, veliki uspeh je postigao i reditelj iz Šida Cvetin Aničić (diplomirao lutkarsvo na Akademiji u Sofiji) koji je imao dve predstave na ovom festivalu koje je režirao po sopstvenom tekstu - „Kad Pirane utihnu 3D“, zajednička produkcija KUD “Zmaj„ iz Iriga i KUD “Stevan Šalajić“ iz Vrdnika i „Sobu za uspavanku“-dramu o nasilju u porodici, u izvođenju AP “Branilsav Nušić“ iz Šida čiji je Aničić umetnički rukovodilac.

Momčilović će, u skladu sa propzicijima smotre, pored prvoplasirnog „Vavilona“, predložiti i obe Aničićeve predstave selektoru Zavoda za kulturu Vojvodine Radetu Ratkoviću da ih uvrsti u repertoar 51. Susreta amaterskih društava Vojvodine (SAPDV) koji se već po tradiciji sredinom maja održava u Staroj Pazovi.

Pred selektorom i iriškom publikom na 41. FEDAS-u izvedena je još jedna predstava Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove- “Draga naša profesorka„ Ljudmile Razumovske u režiji Anjičke Balaž.

Tek osnovano amatersko pozorište „Mirko Tatalović“ iz Nove Pazove igralo je dramu „Nije čovek ko ne umre„Velimira Stojanovića u scenskoj realizaciji Milana Kovačevića, glumca SNP iz Novog Sada, u kojoj su nastupali Spasoje Milić i Milan Dudić, koji su iste likove tumačili i pre tačno tri decenije kad je u novpazovačkoj “Radionici lepih umetnosti„ ovu dramu režirao Mirko Tatalović Ćira po kome su glumci nedavno nazvali svoje pozorište. Pozorišni amateri okupljeni u Kulturnom cnetru u Pećincima prikazali su mjuzikl „Cigani lete prema nebu„ koji je po sopstvenom scenariju rađenom po priči Maksima Gorkog „Makar Čudra„ na scenu postavio Slobodan Staković, a poslednje festivalske večeri Omladinski studio Pozorišta „Dobrica Milutinović„ iz Sremske Mitorvice izveo je autorski projekat Stefana Tajbla pod nazivom „Od trnja đul“.

Branko Rakočević

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kulturni centar Kisač organizuje u subotu 21. septembra 2019. godine 4. Festival narodnih nošnji Slovaka u Srbiji.
24. Petrovački pozorišni dani u Bačkom Petrovcu
Slovačko vojvođansko pozorište u Bačkom Petrovcu u petak, 6. septembra 2019. godine u 20,30 h u velikoj sali predstavlja reprizu nove pozorišne predstave pod nazivom SVÆTY ZA DEDINOU.
U Aradcu će se 7. septembra 2019. godine održati 12. fetival narodnih običaja "V Aradáckom šírom poli".
Slovenské vojvodinské divadlo v Báčskom Petrovci v sobotu 31. augusta 2019 o 20h vo veľkej sieni uvádza novú divadelnú premiéru pod názvom SVÆTY ZA DEDINOU.
Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za književnost i kulturu "Nový život".
Divadlo VHV Petrovec uvádza premiéru Kafkovho Procesu v sobotu 17. augusta 2019 na javisku Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci.
Pri príležitosti konania SNS bola v stredu 7. augusta 2019 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov slávnostne otvorená výstava akademického grafika a maliara Pavla Čániho.
V Archíve Vojvodiny 7. augusta slávnostne otvorili dokumentárnu výstavu venovanú stému výročiu organizovania prvých SNS, založenia gymnázia Jána Kollára a tlačiarne v B. Petrovci.
V nedeľu 4. augusta sa v predsieni Slovenského vojv. divadla uskutočnila vernisáž autorských fotografií a promócia fotomonografie Fókus na Báčsky Petrovec mladého petrovského umelca Igora Bovdiša.