Dve izložbe u bačkopetrovačkoj Noći muzeja

20. maj 2013
U sveevropsku akciju pod nazivom Noć muzeja uključio se i Bački Petrovac realizacijom dveju izložbi.

Jubilarna deseta Noć muzeja održana je prošlog vikenda u 68. mesta u Srbiji, tokom koje su posetioci imali prilike da posete čak 345 lokacija sa raznovrsnim kulturnim sadržajima. Događaj je privukao pažnju više od hiljadu znatiželjnih posetilaca. Srbija je na ovaj način uvrštena među četardeset zemalja, u kojima se manifestacija Noć muzeja održava. 

Muzej vojvođanskih Slovaka je u okviru X Noći muzeja pripremilo dokumentarnu izložbu  fotografija pod nazivom "Da li me poznajete?, koja se nalazi u foajeu Slovačkog vojvođanskog pozorišta i samostalnu izložbu slika Mihala Đurovke u Galeriji Zuske Medveđove.

Dokumentarnu izložbu fotografija pripremili su etnolozi Ana Seč Pinćir i Marijan Pavlov. Kako je koautorka Sečova naglasila, fotografije predstavljaju odabir iz etnološkog foto arhiva Muzeja vojvođanskih Slovaka. To su porodišne fotografije, na kojima se nalaze ljudi iz različitih društvenih slojeva obučeni u tradicionalne nošnje i civilna odela iz prve polovine 20. veka. Autorka je ujedno pozvala prisutne da u skladu sa nazivom izložbe pomognu u identifikaciji osoba sa fotografija, jer nažalost mnogi podaci nedostaju. Izložba printova fotografija formata 70x50 cm je za sve zainteresovane otvorena narednih mesec dana u toku radnog vremena Slovačkog vojvođanskog pozorišta. 

Ovom prilikom prisutnima se obratio i direktor Muzeja vojvođanskih Slovaka Pavel Čanji, kao i direktorka Slovačkog vojvođanskog pozorita Ivana Ilić, koji su istakli značaj uključivanja ovakvih ustanova u realizaciju manifestacija kakva je Noć muzeja, koja kao sastavni deo sveevropske akcije otvara vrata brojnih galerija, muzeja, ustanova kulture i raznovrsnim sadržajima privlači pažnju posetilaca. 

Izložbu je otvorila direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Milina Sklabinski, koja je između ostalog rekla sledeće: Iako se ideja nadovezuje na Međunarodni dan muzeja, koji obeležavamo upravo 18. maja, inicijatori manifestacije Noć muzeja izabrali su noć, kao priliku da otvore svoje kapije i dozvole posetiocima da zavire u ta tajanstvena mesta i otkrivaju tajne skrivene od očiju javnosti. Ovom izložbom i mi danas  otkrivamo jednu tajnovitu sobu našeg Slovačkog vojvođanskog muzeja, koje već više od šezdeset godina skriva tajne vezane za artefakte iz naše slovačke vojvođanske prošlosti. Svi sa nestrpljenjem čekamo kada će našoj javnosti biti dostupni svi ti predmeti, fotografije i ostala dragocena dokumenta iz naše prošlosti. Jer upravo je muzej institucija, koja nam pomaže da se orijentišemo u savremenom svetu, u traženju sebe samih - ko smo, odakle smo i čemu stremimo. 

Drugi značajan događaj Noći muzeja u Bačkom Petrovcu bila je izložba slika akademskog slikara Mihala Đurovke iz Kisača. Ovaj umetnik se sada po prvi put predstavio samostalnom izložbom i to u Galeriji Zuske Medveđove. Ovo je do sada njegova najveća izložba, koja obuhvata ukupno 50 slika.

Kustos izložbe bio je Vladimir Valenćik, koji je rekao da Mihal Đurovka na platno prenosi svoje emocije i raspoloženja u raznim životnim situacijama i razdobljima. Značajnu ulogu igraju boje a naziv slike govori o suštini autorovog dela, rekao je V. Valenćik. 

Ispred zgrade Slovačkog vojvođanskog pozorišta te noći su bili postavljeni teleskopi Janka Mravika i Jaroslava Grnje, članova astronomskog udruženja Univerzum. Svi zainteresovani imali su prilike da se zagledaju u tajne Svemira, kao i prethodnih godina povodom Noći muzeja u Bačkom Petrovcu. 

Milina Sklabinski, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović

Komentari

Post new comment

Sadrzaj ovog polja je privatan i nece biti javno objavljen.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Dňa 31. marca 2020 vo veku nedožitých 59. rokov zomrela Anna Bagľašová, naša kultúrna dejateľka z Aradáča.
Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel náš popredný rozhlasový a televízny hlásateľ a novinár Ján Struhár (10. januára 1934 – 27. marec2020).
V Novom Sade sa od 3. do 9. marca 2020 uskutočnil tradičný Medzinárodný knižný veľtrh.
V galérii Miry Brtkovej v Starej Pazove sa 2. februára uskutočnila vernisáž samostatnej výstavy Aleny Klátikovej.
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka će i ove godine predstaviti svoja najnovija knjižna izdanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov vypísal výzvu na KOORDINÁTOROV celomenšinových festivalov vojvodinských Slovákov v roku 2020.
Divadelný festival DIDA sa uskutoční od 27. 03 do 5. 04. 2020 v Pivnici.
Iz štampe je izašao dvobroj 11/12 časopisa „Novi život“.
V roku, v ktorom si pripomíname 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy aj základná škola v Starej Pazove zaznamenáva významné jubileu a to vydaním osobitnej monografie.
SKUS hrdinu Janka Čmelíka vyhlásený za jeden z dvoch najlepších kolektívov v staropazovskej obci v roku 2019.